Rozrząd napinacz w którą strone naciąg?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
omega 2.0 16V Jakies miesiąc temu wymieniłem cały rozrząd w mojej omesi. Wszytko było ok, ale po jakiemś czasie było słychać raz poraz jakieś metaliczne dświęki coś jaki by łożysko padło. Po zdjęciu paska alternatora okazało się że dźwięk pochodzi spod pokrywy rozrządu. Zdjełem pokrywe i okazało się że blaszka z napinacza raz poraz ocierała o koło pompy wody. Mechaniory spierd... robote, bo przy wymianie pompy wody źle ją wstawili przez co uciąg paska był słaby, i przez co jedna z blaszek napinacza była blisko w/w koła.
pytanie:1. czy pompa wody ma jakies cechy którymi trzeba się kierowac przy jej montażu (pompa nie ma przeciez osi na środku)
2. w która strone należy naciągać napinacz, w prawo czy w lewo, bo czy tak i tak chodzi ale nie chce sie zdziwić. Jeden gość mówi że w prawo tak aby pasek łapał jak najwięcej koła wału a inny mówi że w lweo zgodnie z kierunkiem pracy paska .

Musisz zrobić ekperyment. Na zimnym silniku luzujesz śrubki od pompy i obracasz. Potem dwa obroty wałem w prawo i sprawdzasz strzałki na napinaczu, muszą być na wprost siebie i tak do skutku, aż strzałki się pokryją. Sprawdź tylko czy napinacz działa. U mnie kiedyś zardzewiał i stał na mur.

Witam,

ad.1. - pompa ma taki wystający cycek, którego położenie musi się zgrać z wycięciem na plastikowej obudowie rozrządu(?). Jest wprawdzie pewien luz między cyckiem a wycięciem w obudowie ale oceniam go na maks. 1cm obrotu pompy.

zdjecie pompy

ad.2. W skrócie - najpierw w lewo, potem w prawo. Procedura ustawiania napinacza to kilka kolejnych kroków.

Instrukcja montazu paska

Pozdrawiam,
Jacek

[ wiadomość edytowana przez: jacekn dnia 2005-05-03 01:17:08 ]

1 cm w prawo czy w lewo cycka względem tego wciecia na obudowieto za dużo. U mnie ten cycek był jakis 1cm poza wgłębieniem przez co były pro0blemy. Ten cycek to cecha która musi pokrywac sie z wgłębieniem blachy. Bo z 1cm na odległości 20cm luz na pasku robi się o jakieś 3cm! lub w druga strone zbyt duży naciąg!

ale o to własnie chodzilo. Dzięki za pomoc. Teraz już wszstko jasne w 100%