Reflektory przednie - pomocy !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siema wszystkim.
Mam taki problem: mianowicie urwałem niechcący zaczepy plastikowe w środku reflektora( te co wchodzi w nie taka śruba z okrągłym końcem) i teraz nie wiem czy mozna takie zaczepy kupic czy sie nie da i trzeba kupić cały reflektor, nie moge również wyciągnąć samego reflektora z obudowy czy wogóle da się to zrobić tak żeby nie rozwalić klosza?
Prosze pomóżcie bo cały reflektor mi lata i trzyma sie na sznurku , długo tak nie pojeżdże...

Chodzi Ci o takie małe plastikowe, które z jednej strony wpinane sa w odbłyśnik a z drugiej w te ogrągłe śruby. Jezeli tak to nie ma problemu - do kupienia (niestety i fabryczne i rzemiosło w sklepach sa z kiepskiego plastiku - zakładać w ciepłym pomieszczeniu) - sam jak czyściłem moje reflektory to przy próbie zdjęcia odbłyśnikuów urwałem wszytkie zaczepy (ten plastik... )

Tak ! Właśnie o te !
Czy te zaczepy sie jakos nazywają? Mam jeszcze pytanko jak wyjąć odbłyśnik z klosza , nie ma tam rzadnych śrub i ja myślałem że jest na stałe tam wepchnięty moge śrubokrętem odgiąć tą uszczelkę od klosza ale czy później da radę złożyć to do kupy, prosiłbym o jakąś instrukcje jak to zrobić

Pozdrawiam

Muszę wymienić klosze przednie ( okrągłe ) a dokładniej element optyczny. Od zewnątrz pojazdu mogę włożyć śrubokręt i wykręcić tylko śruby regulacyjne ustawienia świateł ( po 2 -ie ) widzę małe inne śruby prawdopodobnie trzymające element optyczny lecz nie mam do nich dostępu. Próba odkręcenia plastikowej atrapy przedniej nic nie daje ( światła coś trzyma do plastikowej atrapy).
1) Czy aby wykręciś samą atrapę przednią muszę wcześniej wykręcić wszystkie śruby do regulacji świateł ( po 2-ie na lampę) ??? - wtedy jak sądzę będę mógł zdjąć samą atrapę i będę miał dostęp do schowanych małych śrubek trzymających element optyczny?
2) Oczywiście wcześniej odłączyć przewody i żarówkę od klosza- to sie domyślam przed wymianą elemento optycznego.

Śrub regulacyjnych wcale nie ruszaj bo są mocowane na obudowie a nie na wkładzie reflektora.
Odkręć atrapę (nie wiem jakie masz auto/model) i wtedy odkręcasz-luzujesz wkręty mocujące wkład reflektora, przekręcasz ramkę i masz wyjęty wkład.

Polonez 91- no właśnie nie mam dostępu do śrub które mam odkręcić/poluzować aby przekręcic ramkę bo zasłania je atrapa- jeśli dobrze myślę to te małe śrubki również widoczne od przodu. Sądzę iż rozwiązaniem dostępu do nich było by odkręcenie samej atrapy - tylko jak? , bo wiercenie w niej z przyczyn technicznych nie wchodzi w grę

Pytanie za 100 pkt.- które jak sądzę rozwiąże cały problem

Co trzyma świata do atrapy przedniej ????

- sądziłem iż odkręcając atrapę od przodu będe mógł ją wyjąć a tu nic coś je trzyma ze świałami
- może należy wykręcić jakieś śruby od środka, lub wcześniej zdjąć przewody i wyjąć żarówki ?

Polonez 91- okrągłe światła

Nie pamiętam dokładnie ale atrapa ma coś 10-12 wkrętów i jak wszystkie wyjmiesz to musi odejść.

Cytat:

Też tak sądziłem, ale dzisiaj wykręciłem śruby z jednej połowy osłony i chciałem sprawdzić efekt, a tu osłona odchodzi wraz z światłami - może trzymają to te sprężyny od środka przy lampach?

Atrapa jest przykręcona od zewnątrz na 10 wkrętów, natomiast metalowa ramka z lampa przykręcoana jest od środka na 4 wkręty po 2 do każdej pzry lamp. Myślę, że najszybciej pójdzie Ci wymiana lamp jeśli odkręcisz zderzak a potem całą atrapę. Jest z tym troche roboty ale tak póldzie chyba najsprawniej.
Mam pytanko do Ciebie czy udało może Ci się kupić gdzieś nowe plastiki służące do regulacji reflektora (jeden z boku drugi od góry)?
Życzę powodzenia.