Wentylator + czujnik?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zauwazylem, ze od pewnego czasu nie dziala mi wentylator chlodnicy. Mechanicy mowia, ze to wina czujnika wentylatora. Zakupilem wiec nowy, podlaczylem "na sucho", czyli wyciagnalem wtyczke z tego zepsutego co w aucie byl i wlozylem do tego nowego, ktorego trzymalem w reku. No i wentylator sie wlaczyl. Bardzo fajnie, ale czemu wlaczyl sie i dziala non stop na zimnym silniku?

Mnie za wymianę w ASO czujnika i wymianę płynu skasowali ze 100.
I to był ostatni raz kiedy do nich pojechałem.

A propos czujnika to wygląda jakby na zimno był zwarty, a powinno być odwrotnie. Ten czujnik jest z dobrego źródła?

Czujnik jest oryginalnie zapakowany ze sklepu. Wiec to nie jest jakas uzywka czy cos.

Dziwne... Może czujnik musi miec masę i powinien byc wkręcony? Próbowałeś może go sprawdzić przy wkręconym czujniku?

Przy wkreconym jeszcze nie, bo musze spuszczac plyn z chlodnicy itp. Chcialem najpierw na sucho sprawdzic. Dotykalem tym czujnikiem do masy auta, ale nie bylo roznicy, dalej działał.

a ja mam troszke inny proble

czy jest jakis zwiazek z czujnikiem ktory daje temperature na deske a wlaczaniem sie wentylatora??
bo mam zepsuty ten czujnik od deski a wentylator dziala na krotko
jest tez jeszcze inny problem do tego czujnika w grubej roze ktory ma wlaczac wenty ida 2 kabelki i na nim nie mam zadnego pradu czy moge miec gdzies przerwany kabel??

Cytat:
2005-04-29 20:57:29, mn81 pisze:
a ja mam troszke inny proble czy jest jakis zwiazek z czujnikiem ktory daje temperature na deske a wlaczaniem sie wentylatora?? bo mam zepsuty ten czujnik od deski a wentylator dziala na krotko jest tez jeszcze inny problem do tego czujnika w grubej roze ktory ma wlaczac wenty ida 2 kabelki i na nim nie mam zadnego pradu czy moge miec gdzies przerwany kabel??

Od wentylatora i do deski są 2 osobne czujniki, związku nie powinno być.

W innym samochodzie po zwarciu styków dochodzących do czujnika wentylator załączał się. Zatem instalacja jest ok. W escorcie jest chyba to samo...

czujnik do deski to termistor czyli czujnik o zmiennym oporze elektrycznym w zależności od temperatury a czyjnik do wentylarora chłodnicy działa na zasadzie bimetalu czyli wyłącznika termicznego ( albo włączony albo wyłączony)