MotoNews.pl

Hałasujące nawiewy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Omcia 2.5 TDS Combi 95r. Mam climatronika i problem A mianowicie: z nawiewów głownie centralnych wydobywa się hałas, który przypomina coś w rodzaju haczącego lekko o coś wiatraka. Hałas ten wzrasta lekko wraz z obrotami silnika. Dodam iż, gdy wcisne ECO hałas ten wogóle nie występuje, słychać tylko delikatnie wiejące powietrze. Co to może być??

Dzięki z góry za wszystkie sugestie
Pozdro

Ja troszke z innej beczki, ale na temat nawiewow
Wczoraj wymienialem radyjko fabryczne na Alpinke i z wyjeciem starego byly straszne klopoty. Chlopaki meczyli sie 1,5h, ale zakonczyli sukcesem i teraz delektuje sie nowym dzwiekiem Jednak musieli wyjac panel z suwakami do nawieow i chyba cosik zle podlaczyli, ale osiagneli super efekt, ktorego normalnie nie bylbym wstanie osiagnac, a mianowicie:
- w ogole nie reaguje na suwak ciepla i zimna, w kazdym polozeniu tak samo grzeje
- z nawiewow przy drzwiach zasuwa cieple, a ze srodkowego zimne (tego efektu nie jestem w stanie osiagnac, kiedy wszystko jest ok)
- pomimo ze regulacja na co masz isc powietrze dziala, to nie moge wlaczyc obiegu zamknietego (normalnie nie wlacza sie wtedy gdy nawiew idzie na szybe)
Pewnie kostke podlaczyli na odwrot (mam nadzieje, ze to to bo nie wiem co innego mogli zle podlaczyc), ale ciekawe ze takie objawy sa
Omega jest z klima, wiec ze srodkowego tez normalnie idzie cieple powietrze

w odpowiedzi na samego siebie:
aby uzyskac taki efekt w Omci A nalezy kostke (ta ponizej) odpiac
juz podpialem spowrotem i nawiewy smigaja jak trzeba