Reset kompa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy to cos daje i czy jest sens w samochodzie z inst. gaz. bez kompa, silnik na wtysku jednopunktowym bosha, bo cos nie chodzi tak jak ma i chce wiedziec czy to cos pomoze, a z drugiej strony co ma ta inst. do kompa chyba wielkie g...

Napisz co masz nie tak, to moze cos poradze.

dobra, no przygasa mi, w ogole wydaje mi sie ze przy zmianie biegow obroty za bardzo spadaja, jak wlacze luz to mi przygasa, po przegazowaniu mi tez przygasa, na benie tez to wystempuje tylko bardzo slabo wydaje mi sie ze komp sie ratyje i nie jest to tak odczuwalne na benie to spadaja tak z niecale 100 obr/min, a na gqaazie to wiecej nawet do 700 i zdarza sie ze nizej, zadko ale moze tez zgasnac szczegolnie przy zakrecie, lub jak odpalam mam na benie jest ok, przegazowuje by osiagnal 2500tys obr wtedy przelancza sie na gaz i obroty spadaja tak do 700

Przy wrysku Boscha to nie wiem czy to pomoże ale u mnie na Abimexie resetowanie kompa pomogało (oczywiście czasowo) na taką przypadłość. Objawiało się to tym że po odpaleniu najczęściej ciepłego silnika obroty na benzynie były ok. 900 (na granicy gaśnięcia silnika) zaś na gazie to silnik gasł. Szczególnie "zabawne" było to przy dojeżdzaniu do skrzyżowania. Prawdopodobnie pierwotną przyczyną tej usterki było zabrudzenie silnika krokowego + kanał obejściowy. W Bosch-u nie ma jednak silnika krokowego + kanał obejściowy tylko serwomechanizm który uchyla na biegu jałowym przepustnicę - może tam coś uległo zabrudzeniu.

Ja miałem podobnie, ale tylko na LPG, pomogła regulacja, tu raczej będzie coś z jednym z 3 elementów czyli potenciometrem przepustnicy, cewką albo czujnikiem położenia wału. Obiaw opisany przez ciebie wskazuje raczej przypadek jakby ci co jakiś czas wypadał zapłon, czyli albo było coś z cewką, albo z czujnikiem położenia wału. Reseta kompa nigdy nie wykonywałem, ale wiem jak zresetować przepustnice, moze ci to pomoże, weź na przekreconej stacyjce gdy świecą ci się kontrolki, wyjmi wtyczkę od niej, powinieneś usłyszeć jak się przestawia, po wsadzeniu jej ustawi się w miejsce zaprogramowane fabrycznie, warto też przeczyścić wcześniej przed tym zabiegiem samą wtyczkę i gniazdo od niej, lubi się tam wilgoć zbierać.

no dobra ale czy to zbieg okolicznosci ze po zalozeniu gazowni, by mi sie cos z cewka lub zaplonem podzialo ja bym raczej stawial na ta gazownnie

Mozna tłumaczyć to jeszcze przez jedną rzecz, brakiem emulatora sondy lambda, bądź też tym że założyli go ale niestety był wadliwy, albo podłaczyli go nie tak jak trzeba i podaje głupoty i na LPG i na benie. Podjedź do gazownika, niech ci go sprawdzi, albo wymieni, albo podłączy prawidłowo (wybierz odpowiadajacy ci wariant ). Generalnie przy okazji sprawdziłbym całą elektronikę od LPG, zakładajac ze masz instalkę z kompem, jak nie to i tak sprawdziłbym co jest.