MotoNews.pl

Obrócona panewka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Mam takie podejrzenie, że dzisiaj obróciło mi panewkę. Mam, zatem pytanie czy ktoś się orientuje, co należałoby zrobić, aby usunąć ten problem i ile to może w przybliżeniu kosztować no i dlaczego tak drogo?

Witam
Ja właśnie 3 tygodnie temu zmieniałem wszystkie panewki,po prostu wymagał tego stan silnika--było je już dosyć słychać.
A teraz moje koszty:
1) robocizna 300
2)pompa oleju 140
3)szlif wału 120
4)wszystkie panewki 150
5)uszczelki 60
czyli 770zł
do powyższej ceny należy doliczyć oczywiscie rzeczy takie jak olej,filtr i płyn chłodniczy od razu

Mam na to rok gwaracji a silniczech chodzi jak marzenie

Bolima - moze sie wypowiesz?

Cytat:
2005-06-07 12:32:18, OLO pisze:
Bolima - moze sie wypowiesz?

Moje panewki obracaja sie juz we wszystkie strony, wykonuja ruchy w kazdej plaszczyznie, luzy w ukladzie tlokowo-korbowym liczone sa w mm (jezeli nie w cm) - a on nadal jezdzi i to calkiem niezle

700? To chyba przekracza wartość mojego pojazdu. Trochę podłamaliście mnie, żeby nie powiedziec że maksymalnie.

Cytat:
2005-06-07 12:59:38, kwix pisze:
700? To chyba przekracza wartość mojego pojazdu. Trochę podłamaliście mnie, żeby nie powiedziec że maksymalnie.

Bolima powtórz Koledze swoją wypowiedź bo nie doczytał i sie załamał

No niby że tak mozna jeździć?

Cytat:
2005-06-07 14:25:29, kwix pisze:
No niby że tak mozna jeździć?

U mnie sie (chyba ) jeszcze nie obrocila - ale wala tak ze glowa mala, do tego cos jeszcze uderza rytmicznie co jeden obrot walu, pewnie swozen albo korbowod. Ogolnie silnik chodzi jak sieczkarnia, rozklekotany diesel, bierze ponad litr oleju na 1000 km ale jest jeszcze calkem zwawy jak sie depnie . Taki agonalny stan utrzymuje sie juz od 25-30 kkm - oczywiscie 20 tys. temu bylo troszke lepiej

Dzisiaj przyjdzie mój Engine Doctor (bo mi zakazał do siebie przyjeżdżać) i zapowie wyrok. Mnie się tak tłukło od 15 KKm a cholera wie ile jeszce wcześniej poprzedniemu właścicielowi. Podobno taki stan panewek grozi tym ze korby wyjdą przez blok.

Cytat:
2005-06-07 15:06:22, kwix pisze:
Podobno taki stan panewek grozi tym ze korby wyjdą przez blok.

Oj tam od razu wyjdą, moje panewki grają od 12 kkm. Nogę mam ciężką, silnik często kręci powyżej 5000 rpm i jakoś nic sie nie dzieje

A za podaną powyżej cenę naprawy usterki kupiłem silnik w stanie miód malina (dzięki JerryP) do tego osprzęt i mnóstwo gratów potrzebnych lub nie do przekładki.

No cóż. Strachy na lachy. Przyszedł engine doctor powiedział: zapal silnik, obszedł auto 2 x do okoła i powiedział: wydmuchało ci uszczelkę na dwururce. I tyle.
A to stukanie to prawdopodobnie nie panewka tylko sworzeń na tłoku. Pocieszył mnie chłop bo nie mam kaski na nieprzewidziane dywersje. Wziął browara i pojechał do domu. No i obiecął że zrobi ze sworzniem.

a byłem strasznie ciekawy jak na słuch można stwierdzic ze panewka sie obróciła...
tym razem sie nie dowiem

Cytat:
2005-06-08 11:25:02, lukaszenty6 pisze:
a byłem strasznie ciekawy jak na słuch można stwierdzic ze panewka sie obróciła... tym razem sie nie dowiem

A jak można inaczej jezeli nie na słuch?

przeciez pomyliłes ten dzwiek z hałasem wydechu bez uszczelki?!?!?!?

Bo nie jestem mechanikiem. Oni mają swoje sposoby. Zresztą nie musisz mi przypominać że wyszedłem na durnia przed moim mechanikiem . Pewnie też byś pomylił zwłaszcza jak byś wiedział że masz coś od dawna z panewką nie tak.

Cytat:
2005-06-07 16:02:48, jose pisze:
A za podaną powyżej cenę naprawy usterki kupiłem silnik w stanie miód malina (dzięki JerryP) do tego osprzęt i mnóstwo gratów potrzebnych lub nie do przekładki.

Nowy motor w zapasie to dobra rzecz bo zawsze można z dwóch jeden zrobić nawet jak oba się zatłucze.

Jose dostałeś od nich fakturę do ręki Bo ajk ja swój brałem to dał mi tylko kwit z U.S. a nie miał faktury a potem nie miałem czasu pojechać odebrać. Może zadzwonię żeby mi pocztą przesłali bo niedługo trzeba PIT robić.

Cytat:
2005-06-08 12:51:21, JerryP pisze:
Jose dostałeś od nich fakturę do ręki Bo ajk ja swój brałem to dał mi tylko kwit z U.S. a nie miał faktury a potem nie miałem czasu pojechać odebrać. Może zadzwonię żeby mi pocztą przesłali bo niedługo trzeba PIT robić.

No własnie dostałem tylko kwita, ale wybieram się do nich po fakturke.