Czy starszy płyn hamulcowy może pogorszyć hamowanie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam .Czy płyn hamulcowy na ktorym jest przejechane ponad 40 kkm ( ma juz 4 lata) moze miec wplyw na skutecznosc hamowania.Prosze o rade ,czy wymiana niesie ze soba jakies ryzyko (rozszczelnienia)i jaki płyn najlepiej zastosowac i co powinienem kupic przed udaniem sie do warsztatu.Avensis '97 1.6 (ABS).Pozdrawiam.

teoretycznie ma duży wpływ i zalecał bym go zmieniać co 60kkm. lub co 5 lat.
Polecam płyn hamulcowy DOT-4 Syntetyczny firmy TEXTAR!
Jest mieszalny z inymi.

Co do rozszczelnienia to raczej nie ma takiej możliwości!

Pozdro.

Stary płyn hamulcowy ma dużo wody w sobie. Większa ilość wody oznacza niższą temeperaturę wrzenia. Wyobraź sobie ze nagle podczas hamowania płyn w układzie hamowania zaczyna zachowywać się tak jak gotująca się w czajniku woda ... para..
bomble itd...

Rozszczelnianie jest spowodowane raczej nie wymienianiem płynu - układ koroduje.

Pozdrawiam

Dziekuje serdecznie za rady .Wlasnie znalazlem w papierach poprzedniego wlasciciela ze wymiana byla na dot 5.(4,7 kkm temu ,wrzesien 2001).Wiec napewno juz czas na wymiane.Lecz pewnie warto zastosowac dot 5, ktory jest aktualnie.Widzialem tez w handlu plyn dot 5.1.Co o tym sadzicie?Druga sprawa to slyszalem ,ze musi byc specjalistyczny warsztat z komputerem do resetu abs.Czy to prawda?Prosze o rade do powyzszych informacji.Pozdrawiam.

DOT 5 ma wyższą temp wrzenia ale jest też bardziej higroskopijny - bardziej chłonie wodę.
Ja bym został przy DOT4 - Kafi wie co mówi

Reszta nie pomoge.

Pozdrawiam

nie ma takiego płynu DOT 5,jest tylko DOT 5.1 i pewnie tym był zalany układ hamulcowy,proponuje zmiane na ten sam,polecam płyn TOYOTOWSKI!zalecany do samochodów z ABS-em.jesli sie pali kontrolka ABS to tak,ale przy wymianie nie trzeba zadnego komputera.

To tak jak nie ma silnika 2.0l a jest 1995cm3

odezwal sie znawca techniki motoryzacyjnej.jesli ktos napisal(zapytal)czy wlac DOT4,DOT5,czy DOT 5.1,to chyba logiczne iz mysli ze DOT 5 itniej obok DOT 5.1!!!czasem czytam te posty i coraz bardziej stwierdzam ze wiekszosc powinna cofnac sie do ery polonezow,a nie jezdzic TOYOTAMI!!!

Serdecznie dziękuję za uznanie. Jako potwierdzenie swojej wiedzy, znacznie większej od mojej, bardzo proszę pomóc koleżance gosian58, koledzie Crommowi, KF, kroppo,Marciwoj,joglas i moze narazie starczy.

Jeśli ktoś spytał to ja mu odpowiadam: DOT4. Właściwości płynów z rodziny > DOT4 są niewykorzystywane w samochodach dla zwykłych a nawet tych nieco bardziej "szybkich" kierowców.

Pozdrawiam

Przeginasz chyba troszkę serwisanciku po uprzednim praniu tego co masz zamiast mózgu!!!!!!!

A noi Cwaniaku ciekawe czy z polonezem byś sobie poradził jeśli to takie proste rozwiązania!!!

Nie podoba się stary to nie czytaj nie zaglądaj!
A swoje teorie zostaw dla swojego Serwisu Do którego napewno nie pojadę i pewnie nie tylko Ja!

A z resztą nie chce Mi się z tobą gadać!!!!!!!!!

P.S.Misiek olej pajaca od początku pajacuje tak jak go nauczyli w ASo!

i znowu nasz znawca od Carin sie odzywa,co do pomocy,pomagam tylko tym ktorzy te pomoc doceniaja i odpowiednio za wiedze zaplaca-taka mam prace!!!ja palce np lekarzowi lub prawnikowi za jego wiedze,mnie placa z awiedze na temat samochodow i kazdy sie niech tego trzyma.nie ma ludzi ktorzy znaja sie na wszystkim!!!

[quote]
2005-04-27 20:41:47, MarekOskroba pisze:
polecam płyn TOYOTOWSKI!
A inny 5.1 jest zły (np FERRODO)?
Albo znowu chodzi o podobną historię jak z katalizatorami

Za to istnieją tacy którzy pomogą tak jak umieją .. za darmo.

Ńie mam o czym z tobą gadać ZNAWCO wszystkich ZNAWCÓW!

Powodzenia w pracy!

Tak Jest Misiek!
I do tego ASO się nie zastawiają!

Dlaczego znowu zostal obrazony Polonez on wcale nie jest taki przestarzaly technicznie jak to sie roznym ludziom wydaje .

uwazacie ze jestescie najlepszymi specami od TOYOT,a w ASO pracuja same polglowki.na pewno nie jeden z was chcialby tam pracowac.Nie kaze wszystkim jezdzic na byle przeglady do ASO,bo sam uwazam ze ceny sa troche wygorowane,ale nie ja je ustalam.ja robie swoje bo za to mi placa.poza tym wczesniej sie nie wymadrzalem,tylko napisalem jakie czesci sa godne zauwazenia i polecenia.a nie jak wiekszosc z Was poleca tanie podroby,ktorych jakosc jest jaka jest.

Cytat:
2005-04-27 22:34:47, MarekOskroba pisze:
uwazacie ze jestescie najlepszymi specami od TOYOT,a w ASO pracuja same polglowki.na pewno nie jeden z was chcialby tam pracowac.Nie kaze wszystkim jezdzic na byle przeglady do ASO,bo sam uwazam ze ceny sa troche wygorowane,ale nie ja je ustalam.ja robie swoje bo za to mi placa.poza tym wczesniej sie nie wymadrzalem,tylko napisalem jakie czesci sa godne zauwazenia i polecenia.a nie jak wiekszosc z Was poleca tanie podroby,ktorych jakosc jest jaka jest.

Płyn FERRODO jest tanią podróbą?

Plecaj tym których na to stać
NIE MAMY O CZYM ROZMAWIAĆ!!!
To jest wątek o Płynie hamulcowym.
Jak masz chęć to załuż nowy wątek o treści: JEstem Serwisantem który jest ZNAWCĄ!

Aha zapomniałem napisać:
TAK JESTEŚMY NAJLEPSZYMI SPECAMI OD TOYOTY:
bo sobie dajemy radę bez wyuczonych za pieniądze klientów mądrali!!!

Paniol tak tak jeszcze chwila i napisze że Toyota jest tanią podróbą!