Łożysko tylnego koła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko dotyczące łożyska tylnego koła essiego z 1998r. Mianowicie czy warto zakładać orginał - przepłacać czy nie, jeśli zamiennik to jakiej firmy i za ile ??
Co radzicie - orginał za ok 150zł czy dużo tańszy zamiennik ?

... hmmm ..... kwestia wyboru ... ja bym chyba zaałożył orginał ...... ale nie brakuje tesh doobrych zaamienników ....

mysle ze szkoda kaski na oryginaly - bez zmiany czopa piasty i tak na niewiele sie zdadza - proponuje zalozyc SKF'a lub timkena

Co prawda do 1992r ale .. dzisiaj kupowałem SKF za 100zł, były OPTIMALe po 68 i jeszcze jakieś polskie poniżej 50zł.
Jutro wymiana (nie mam gdzie więc mechanik - 45zł).

Cytat:
2005-03-30 19:47:40, chasmo pisze:
Co prawda do 1992r ale .. dzisiaj kupowałem SKF za 100zł, były OPTIMALe po 68 i jeszcze jakieś polskie poniżej 50zł. Jutro wymiana (nie mam gdzie więc mechanik - 45zł).

... jedź do seby na cichy kącik ..... to teen młody od MK4 kaabrio .....

Cytat:
2005-03-30 19:47:40, chasmo pisze:
Co prawda do 1992r ale .. dzisiaj kupowałem SKF za 100zł, były OPTIMALe po 68 i jeszcze jakieś polskie poniżej 50zł. Jutro wymiana (nie mam gdzie więc mechanik - 45zł).

He he też dzisiaj kupowałem i też SKF Dałem za nie troszke mniej od Ciebie - 80zł

Cytat:
2005-03-30 20:09:43, Shaq27 pisze:
He he też dzisiaj kupowałem i też SKF Dałem za nie troszke mniej od Ciebie - 80zł

No popatrz - a ja obdzwoniłem kilka miejsc i różnica była kilka zł....Kraków to Kraków...

[ wiadomość edytowana przez: chasmo dnia 2005-03-30 20:33:53 ]

Ja chyba tez moge polecic SKF. Mam takie z tylu, przejechane juz ponad 10kkm i spokoj. A cena - ja p,lacilem kolo 80 zl wlasnie.

a wymieniać je z obu stron czy nie warto przepłacać ?

Ja wstawiłem oryginały (cena troche bolala ale po czasie nie zaluje). A łożyska lepiej wymieniać parami wiec jak cię stac to lepiej oba wymien.
Pozdrawiam

A jakie jest logiczne uzasadnienie tego że powinno się wymieniać łożska parami Bo szczerze mówiąc to ja nie zauważam.

Cytat:
2005-03-30 19:23:26, Darecki pisze:
Mam pytanko dotyczące łożyska tylnego koła essiego z 1998r. Mianowicie czy warto zakładać orginał - przepłacać czy nie, jeśli zamiennik to jakiej firmy i za ile ?? Co radzicie - orginał za ok 150zł czy dużo tańszy zamiennik ?

He, he... W moim oryginal (jestem tego w 100% pewien) mial tajemniczy nadruk SKF Niedawno wymienialem wiec wiem.

Ford, za pudelko Motorcraft, dolicza miedzy 30, a 50 zl. Mysle, ze calkiem nienerwowo mozesz kupowac SKF.

ja wymieniałem na SKFy oba tylne łożyska i wytrzymały TYLKO prawie 2 lata (i ok. 35 tys. km)

więc nie wiem - wg mnie SKFy powinny wytrzymać dłużej...
płaciłem wtedy ok. 115 zł za sztukę

teraz muszę zmienić oba bo wyją (a na lewym pilnie - już jest znaczny luz)

pozdrawiam,
Gregorio

Witam!
Czas pracy łożysk jest b.mocno związany z gładzią po, której ślizga się uszczelniacz - zardzewiała powierzchnia przepuszcza wodę, a jak wszyscy wiedzą to woda jest głównym wrogiem każdego łożyska.
Miałem ten sam problem, sam wymieniłem w obydwu kołach - SKF-y
Po 85 zł 1kpl. + dobry smar.