Skrzynia biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzis z rana po odpaleniu fordzika wystąpił mały problem - mianowicie drążek zmiany biegów jakoś w dziwny sposób stał eię luźny, mogę nim kręcić kółka - co za tym idzie nici ze zmiany biegów... (zostawiłam go wieczorem na biegu - 1-ce i tak został do teraz)

Pytanie - co teraz z tym zrobić? Jako, że jest niedzielny poranek to trudno o mechanika - da rady zrobić z tym cos samemu!

Please Help Me

1.6, zetec, 1995

[ wiadomość edytowana przez: Orome dnia 2005-05-08 10:07:37 ]

Jak masz mozliwosc wejsc pod samochod i sprawdzic mocowanie to moze cos zrobisz... Najprawdopodobniej wypial sie drazek idacy od skrzyni biegow do drazka zmiany biegow. Robota to w sumie zadna zawsze cos mozna znajstrowac tylko problem z wejsciem pod samochod.

A wiesz może co gdzie i jak trza zrobić - może masz jakiegoś linka do poradnika, schematu lub czegos takiego...

Już 3 godziny siedze na necie i szukam czegos o skrzyniach biegow

pewnie stało się jak mówi Tazz - zobacz tutaj jest o wybieraku : Wymiana uszczelniacza moze zobaczysz sobie chociaz jak to wyglada - i do dzieła !

no i w sumie dla chcacego nic trudnego Ja jak kiedys zatrzasnelem klucze to z jedynki wyrzucilem na luz wlasnie tym drazkiem od spodu

Dzieki Panowie - będę sprawdzał jutro - tylko nie wiem jak ja wlezę pod samochód (nie dość że stoi pod blokiem między innymi wozami to jeszcze jednym kołem na krawężniku) do tego są zajebiste kałuże po deszczu

Tazz a jak niby tym drążkiem zmieniłeś bieg? Bo będę musiał chyba zacząć od tego żeby go gdzień przestawić

Jeśli jest na I biegu to na luz wrzucisz odciągając ten drążek do przodu aż poczujesz że się przekręca zgodnie ze wskazówkami zegara.

NO i pięknie - przypaliłem troszkę sprzęgło bo okazało się, że nie jest na jedynce a na czwórce i ruszając pod górkę trza było na półsprzęgle pojechać!

Dzięki wam za pomoc panowie okazało się, że zatarł się łącznik krzyżakowy i najnormalniej w świecie się rozsypał - teraz jest pospawany i mój essi znowu pomyka po soszach