| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2005-05-21 09:38:35 Witam
Przyszedl ten wielki dzien, ze trzeba zmienic oponki letnie.Poczytalem tu i tam, o roznych testach i ktore to niby dobre i ze wszystkie wspaniale radza sobie z aquaplaningiem i sa super ciche i extra trzymaja na zakretach itp. Wsrod calej grupy wypatrzylem nastepujace modele: - uniroyal rallye 550 - continental premium 2 - bravarius barum. Czy ktos z was uzywa ktorejs z nich ijak by ocenil w kategoriach trzymanie sie drogi na mokrym i suchym,scieralnosc i halas. A moze polecacie calkiem inne oponki do omesi ? pozdrawiam Holbi |
miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2005-05-21 10:51:31 Ja mam Barum Bravuris w rozmiarze 205/65/15. Są do zaakceptowania tylko, jeśli nie stać Cię na nic innego. Na suchym piszczą i dość mocno się ścierają. Potrafią się też poślizgnąć, choć (jak na ten rozmiar i profil) nie jest źle. Na mokrym za to tragedia. Jeździ się, jak na łyżwach. Jeśli masz zbyt ciężką nogę, to lepiej nie wyłączaj TC Na domiar złego są głośne.
Biorąc pod uwagę cenę - nie jest najgorzej. Ale jak masz parę zł więcej - poszukaj innych. |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-05-21 16:07:09
|
KOLIBERk LOB SYMPATYK S63 + G65 Londyn | 2005-05-21 16:31:23
Zgadzam sie
Mi najbardziej podobaja sie TOYO T1-S i Goodyear Eagle F1. Mam takie w Vectrze A, sa wypasione i ten wyglad, po za tym maja bardzo dobre wlasciwosci jezdne. A auto siedzi na tych laciach ze hejjj - 225/40/16. W Omedze mam standartowe Michelin 225/55/16. Sa bardzo ciche, dobrze trzymaja na suchym, ale ostatnio na mokrej pociagnelo mnie bokiem !! Moze dlatego ze mialem 160km/h |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2005-05-21 17:45:21 No dokladnie, nie wygladem sie jezdzi... |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2005-05-21 21:20:42 DLa mnie najwazniejsze to scieralnosc i prowadzenie auta na wprost i na zakretach. Potem to jak sobie radzi na suchym i mokrym, potem glosnosc na rowni z cena. I sposrod takich to na koncu patrze zeby bieznik wygladal w miare normalnie,czyli zaden tam sportowo-bolidowy wyglad.Omesia to nie woz sportowy..jakby ktos chcial poszalec to by sobie kupil cos mniejszego i zwinniejszego i lzejszego.
Fajna oponka to wg mnie taka z jednym glebszym rowkiem do odprowadzania wody ze srodka bieznika, naciecia kierunkowe do pewnej jazdy na wprost. Barumy szybko scieralne, wiec odpadaja, mam troszke wiekszy budzet. Micheliny ogladalem..w sumie nie znalazlem 205/65/r15 94v-takie chce zalozyc. Patrzylem w baloon.pl.popatrze jeszcze za takimi gdzie indziej. Nby continentale premium contact2 w jakis testach super wypas, ale gdzies tez sie okazalo ze szybko sie scieraja. Wiec chyba wybiore te Uniroyal Rallye 550. no coz..ozenie sie z nimi na pewno na kilka lat i sie okaze jakie beda
pozdrawiam Holbi |
Arco Omega BFL 2,5 DTI Rumia / Gdynia | 2005-05-21 21:32:33
Zajrzyj tutaj Własnie chyba takie sobie założę w trosce o bezpieczeństwo rodziny. Trochę drogie ale chyba się skuszę. |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2005-05-21 21:50:40 Bylem.. no i jest michelin, ale z indeksem predkosci H.
Czyli tak jak w baloon.pl. Chyba V-ki nie robia. W sumie H to 210 (210 km/h to max mojej omesi wg katalogu 2.0 16v 136km), ale katalogowo trzeba V-ki czyli do 240km/h. Tak przy okazji przypomnial mi sie nidawny post o oponkach..i tam rozne rozmiary przod/tyl. tyl szerszy. Teraz mam takie same 205/65/r15. Kto mi powie co zmienia sie przy jezdzie na szerszych tylach, ale chodzi mi o praktyczne zauwazalne roznice. |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2005-05-21 22:56:12 Wejdz na motoricus.pl
Maja najtansze opony na rynku. Ja swoje kupielm o 100zl taniej w stosunku do tego co oferuje ballon.pl Mialem tez zalozone rozne rozmiary u siebie. Przod byl 205/55/16 a tyl 225/55/16 (albo 225/50/16 - nie pamietam) Autem nosilo po koleinach jak diabli. Teraz jezdze na 205. Jak masz kase to zobacz sobie Pirelli PZero Nero albo Rosso. |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2005-05-21 23:26:51
Pozwole sie nie zgodzic z ta opinia i porownaniem. Wiele aut ma rozne rozmiary i nie dlatego ze wymyslil sobie tak wlasciciel, a producent. Wszakze nie sa to omegi, ale skoro tak sie robi to ma to swoje uzasadnienie. I nie jest tak tylko przy autach sportowych - zobacz chocby ciezarowki. Co nie zmiania faktu, ze przy kombinacji 205 i 225 w koleinach nosi
Po za tym nie odnotowalem przez rok jezdzania innych "mankamentow" |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2005-05-22 00:14:39 jakoś kurde demonizujecie te koleiny
o ile wiem tył nie ma wpływu na prowadzanie w koleinach, a jeżeli przy takiej oponie z przodu prowadza to zawieszenie do roboty i tyle.
oczywiście różnicą szerokości opon między przednią i tylną osią można zmieniac charakterystykę nad / podsterowności ale bez przesady. Konfiguracja wąskie z przodu i szerokie z tyłu w omie jest akurat uzasadniona - auto które ma sporą tendencję do nadsterowności staje się bardziej neutralne |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2005-05-22 00:38:02 Zawieszenie z przodu i z tylu jest ok.
Po zmianie tylu na 205 przestalo nosic w koleinach. |
kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2005-05-22 12:21:41 potwierdzam to co pisze Diro z własnego doświadczenia, ja jeździłem na oponach 215/60R15 - jazda po koleinach to była CZYSTA TRAGEDIA, ja byłem załamany !!! Na szczęście opony już się kończyły, więc dobrze że takich spróbowałem, to kupiłem 205...
205 to nieprzekraczalna granica... |
Zbynio wPiSdu | 2005-05-22 14:12:46
Vino piszemy przecież o Omegach a Omegi nie mają homologacji na różne laczki przód-tył. Stąd to porównanie i o to mi chodziło
Argument: Pomyślcie co się stanie jeśli będziecie uczestnikami lub sprawcami poważnego wypadku (tfu tfu). Każdy rzeczoznawca czepi się nienormatywnych opon i z odszkodowaniem papa albo jeszcze gorzej. Co do noszenia w koleinach to dARTi ma rację. Zawieszenie do roboty. Jeździłem na 195, 205, teraz jeżdżę na 225 i Omega zachowuje się w koleinach podobnie. Czasem myszkuje, ale w takich koleinach to nawet tiry nosi. To normalne. Ważne jest sprawne zawieszenie i ciśnienie w oponach. Minimalnym jest 2,1 ja pompuję 2,3 albo 2,5 jak wiozę ludków. Przy szybkiej jeździe lepiej się prowadzi. Żle jest gdy trzeba w koleinach gwałtownie hamować. Wtedy Omesią ostro zamiata i na to nie ma reguły.
Kristod76, z autopsji wiem, że nie masz racji. W moim przypadku 225 sprawują się w koleinach ciut lepiej niż 205. Warunek: sprawne na 100% zawieszenie i ciśnienie w oponach nieco wyższe od minimalnego natomiast 195 polecam ale tylko zimowe
Podzieliłem się z Wami własnym doświadczeniem. I tyle |
Arco Omega BFL 2,5 DTI Rumia / Gdynia | 2005-05-23 10:36:04 Ja się właśnie zdecydowałem. Zakładam Nokian NRVi - 205/65R15 94 V. |
szczuro OMEGA B - NO GAS Poznań | 2005-05-23 13:05:01 ja mam 222/55/r16 firestone firehawk SZ40
i w sumie jest ok pomimo zuzycia amorkow w 50% z przodu i tylu najbardziej rzuca przy PREDKOSCI POWYZEJ 130-140 pdczas wyprzedzania i wjezdzania z powrotem na pas z koleinami trza kierownice mocno trzymac juz nie mowiac jak sie zacznie hamowac podczas deszczu nie zauwazylem zeby cos bylo nie tak co do halasu hmm powyzej 200 slysze tylko szuma wiatru i roznych wiekszysch insektow ktore leca na moja bestie zreszta kto przy takiej predkosci zwrac uwage na halas opon
badz co badz jezdzi sie w akceptowalnie na 225 pozdro |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2005-05-23 13:20:49
Dla jednego "w sumie jest ok".
I o tym mowie. Dla kolegi jest to akceptowalne, dla mnie absolutnie nie. Dlatego ciezko dyskutowac czy na 225 jest ok czy nie. A zawieszenie mam w 100% sprawne. |