Samochód z Anglii

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Kolega ma możliwość sprowadzenia samochodu z Anglii. Pytanie tylko, czy samochód mający kierownicę po prawej stronie może być dopuszczony do ruchu w Polsce, czy konieczna będzie przekładka kierownicy.

po toruniu jeździ passat, chyba z 98 roku z kierą po prawej stronie. Jest normalnie zarejestowany, jednak gdyby go zatzymała policja to dowód z miejsca mu zabiorą a diagnosta, który to podbił beknie bardzo mocno...
Co do pzekładki - zstrasznie dużo części trzeba przełożyć:
kolumna
deska
serwo hamulców
pedały
światła, tzn reflektory
W łodzi jest podobno firma, która się tym zajmuje. Całkowity koszt z częściami i robocizną wynosi podobno ok 4000 zł

Cytat:
2005-05-08 20:20:31, czeczun pisze:
jednak gdyby go zatzymała policja to dowód z miejsca mu zabiorą

Dlaczego dowód zabiorą? Jak pytałem z drogówki policjanta to powiedział, że nie wie czy tak mozna jeździć z kierą po prawej.
A 4.000zł za przeróbkę to nie tak dużo jeżeli to jest jakiś ciekawy i tani samochodzik.

Fajnie sie wyprzedza u nas autem z kiera po prawej stronie

Cytat:
2005-05-08 20:43:58, Piotrek_86 pisze:
Fajnie sie wyprzedza u nas autem z kiera po prawej stronie

zależy którą stroną wyprzedzasz , a jak cię zatrzymają za wyprzedzanie prawą to dostaniesz mandat w pewnym sensie "za auto z kierą u pasażera"

Ale mozna jeździć po pijaku w koncu pasażer pić może,a kierowcy nie ma

W rozporządzeniu ministra infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r jest mowa, że pojazd może mieć kierownicę po prawej stronie jeśli został zarejestrowany po raz pierwszy przed 1 stycznia 1985 roku. Pełny tekst rozporzadzenia tutaj.

A co do wyprzedzania, to poprostu trzeba wozić zaufanego pasażera na lewym fotelu

czyli passat, o ktorym pisałem nie może być legalnie w takiej postaci w jakiej jest zarejestrowany w polsce...

Podobno można zarejstrować tylko auto na mienie przesiedleńcze, inaczej nie da rady. Ale w polsce wszystko da się załatwić, trzeba mieć tylko znajomości
Niedawno do polski już dwie osoby sprowadziły sobie bardzo fajny i oryginalny (kultowy) już samochód jakim jest Skyline, a ten niewystępował z kierownicą po lewej stronie. Nie sądzę aby ktoś się w to bawił jeżeli nie miał pewności że tego nie zarejstruje.

Cytat:
2005-05-09 00:57:01, czeczun pisze:
czyli passat, o ktorym pisałem nie może być legalnie w takiej postaci w jakiej jest zarejestrowany w polsce...

może zostać zarejestrowany w UK, i jeździć sobie na brytyjskich blachach, przy maksymalnych zniżkach, ubezpieczenie, to ok. 200GBP rocznie (szacuję), podatek ok. 170 rocznie, przegląd coś 30 i tyle. A podobno passata latwo przelożyć jest.
zresztą nawet z przekladką i tak oplaca się sprowadzić, u mojego kumpla juz 3 fordy mondeo pod chalupą stoją na wyjazd do PL, a jeszcze czeka na odebranie VW transporter i coś jeszcze chyba

Cytat:
2005-05-09 12:37:24, Elvis_Canapca pisze:
może zostać zarejestrowany w UK, i jeździć sobie na brytyjskich blachach, przy maksymalnych zniżkach, ubezpieczenie, to ok. 200GBP rocznie (szacuję), podatek ok. 170 rocznie, przegląd coś 30 i tyle.

Dokładnie - w Polsce rejestracja pojazdów z kierownicą nie jest dopuszczalna, ale zawsze można sobie kupić auto i jeździć tak jak napisał Elvis

Cytat:
2005-05-09 12:41:31, GDA pisze:
w Polsce rejestracja pojazdów z kierownicą nie jest dopuszczalna

O cholera, chyba wywale kierownice z kanta

Cytat:
2005-05-09 13:06:01, jose pisze:
O cholera, chyba wywale kierownice z kanta

HOSE nie łap GADa z słówka bo TIRa i tak sobie nie sprowadzisz

Ehehehe - rzeczywiscie nieźle palnąłem ale wiadomo przeca o co chosi nie

swiezy skan na ten temat z AŚ, sorka ze troche prawa strona slabo ze skanowana ale sie spieszylem KLIK