Profil 50 przy feldze 16-tce...????????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No wkoncu jestem po zakupie felg 16-tek do mojego essiego...
Dziwnym trafem zdecydowałem się na złote chodz miały być zupełnie inne.Jak tylko wylądują na autku obiecuje wrzucić foto..
No ale przejdzmy do tematu...Już sie rozglądałem za oponami i widze ze bedzie problem z dostaniem używek z profilem 45R16 wiec mam pytanie czy 50 profil podejdzie?Znaczy podejść podejdzie tylko czy nie będzie obcierek przy skrecie koła itd...
Może ktoś juz sie próbował za profilem 50 na szesnasce ????
Pytam bo opnki 205/50R16 jest dużo łatwiej dostać niż 45 a skoro 50 uszłoby w tłoku to juz bym miał oponki wiec sami powiedzcie??
aha felga 7x16 ET 40
Czekam na wasze sugestie...pzdr

ja na takiej feli 7x16 miałem przód 185/50
i było dobrze nic nie obcierało

Ja u siebie mam profil 50 tyle ze opona 195 i 15'' felga. Ale o ile dobrze pamietam to Artur_ST mial wlasnie 205/50/16
Pozdro

jest taki wątek w którym został wrzucony link przelicznik służący do obliczania wszystkich parametrów koła. Nie czytałem ale spróbuj może się przyda. Swoją drogą poruszaliśmy kiedyś ten temat związany ze zmianą parametrów na inne i raczej nie powinno sie tego robic bo parametry silnika też ulegną zmianie, no i wskazanie licznika się zmieni, wolniej będzie się zbierał itd.

Jeżeli masz ET 35-40 to 205/50/16 powinna spasować bezproblemowo - tyle, że bedzie spory błąd wskazania prędkościomierza

No i oczywiście micab stwierdzi, że to balony od terenówki

Nie tylko Micab .

Cytat:
2005-05-05 11:49:47, MAG pisze:
.....No i oczywiście micab stwierdzi, że to balony od terenówki

bo micaba zdaniem felgę większą kupuje sie po to żeby założyc na nią niski profil, przez co po pierwsze o wiele poprawić prowadzenie, a po drugie uzyskać piękny wygląd spowodowany naleśnikową oponą......a jak założy się opone 205/50 na 16" do autka wielkości essika to wszystkie te dwa założenia są zakłócone.....bo takie koło to sobie można do forda założyc.....ale galaxy, mondeo lub scorpio

Ja jeżdzę na 205/50 R16 ,ET41 (co do ET nie jestem pewien, jeszcze jutro sprawdzę)
i trochę obcierają ranty z tyłu i przy pełnym skręcie kół przód trze o nadkola
przyznam sie ze balbym sie zalozyc 45 lub 40 na polskie drogi

Edit:
sprawdziłem Et i jest to jednak 40

[ wiadomość edytowana przez: Sheck dnia 2005-05-07 16:05:34 ]

Miałem 205 x 16z wysokościa 50 na felgach oryginał Ford. przy skręcie na maksa zarówno w lewo i pracwo ociera o nadkole.

W drugim dzisiaj mam 16x205 i wysokośc 40 , jest oki tylko komfortu brak, na polskich drogach.

Poszukaj tu 20 000 opon

OPONY