Popychacze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak wyśledzić który z popychaczy stuka po nagrzaniu silnika. Wymiana wszystkich to duży koszt. Silnik 1,5 16 V. Wymieniłem dwa najbardziej podejżane ale dalej stuka. Jak jest zimny nic nie słychać, po osiągnieciu temperatury zaczyna się metaliczny, nieregularny stukot. wydaje mi się, że dochodzi od strony rozrządu, z tyłu. Chyba, że to nie popychacze ale w takim razie co?
Jak na razie to uczę się posługiwać forum i nie udało mi się podziękować za poprzednie porady dotyczące nagrzewnicy, tak że proszę się nie denerwować jak mi znowu coś nie wyjdzie z wypowiedziami na forum. Nawet nie wiem czy to pytanie uda mi się zamieścić.
Leszek

po nagrzaniu silnika dostań sie do popychaczy i drewnianym trzonkiem proboj naciskac kazdy znich Jezeli którys sie ugnie to znaczy ze prawdopodobnie padl......
PS
Ale najlepiej wymien wszystkie..........(chybaze sam umiesz troche pogrzebac).

nie trzeba od razu wymieniac mozna je rozebrac i zrobic tak zeby nie stukały wystarczy je rozebrac i włozyc do ropy a po jakiejs godzince na nowo złozyc i zawsze pomaga zarówno w 16 jak i w 8 zaworowych esperaczkach

Cytat:
2005-05-04 22:54:02, marcin21100 pisze:
nie trzeba od razu wymieniac mozna je rozebrac i zrobic tak zeby nie stukały wystarczy je rozebrac i włozyc do ropy a po jakiejs godzince na nowo złozyc i zawsze pomaga zarówno w 16 jak i w 8 zaworowych esperaczkach

bzdura !!!

a nie chodzi czasem o samoregulatory w tym watku a nie o popychacze, samoregulator pewnie stuka

Co to jest samoregulator w wałku? Gdzie czegoś takiego zukać? Mnie się wydawało, że to to samo co popychacz - muszę się jeszcze dużo nauczyć. Kupiłem dwa popychacze i okazało się, że jaden jest sztywny i nie da się go nacisnąć a drugi lekko się ugina - sprzedawca twierdzi, że to bez zanaczenia i oba są dobre. Jak w takim razie wyśledzić na aucie (porada dotycząca naciskania kołkiem) który dobry. Chciałbym to zrobić za pierwszym podejściem bo ustawianie zapłonu zawsze powoduje u mnie chorobę psychiczną przynajmniej na dwa dni - przed i po ustawianiu. Jak tak dalej pójdzie to chyba wrócę do swojego pierwszego samochodu - Syreny - tam wszystko było oczywiste, no może oprócz zwrotnic.

Cytat:
2005-05-08 10:53:09, sima pisze:
Co to jest samoregulator w wałku? Gdzie czegoś takiego zukać? Mnie się wydawało, że to to samo co popychacz - muszę się jeszcze dużo nauczyć. Kupiłem dwa popychacze i okazało się, że jaden jest sztywny i nie da się go nacisnąć a drugi lekko się ugina - sprzedawca twierdzi, że to bez zanaczenia i oba są dobre. Jak w takim razie wyśledzić na aucie (porada dotycząca naciskania kołkiem) który dobry. Chciałbym to zrobić za pierwszym podejściem bo ustawianie zapłonu zawsze powoduje u mnie chorobę psychiczną przynajmniej na dwa dni - przed i po ustawianiu. Jak tak dalej pójdzie to chyba wrócę do swojego pierwszego samochodu - Syreny - tam wszystko było oczywiste, no może oprócz zwrotnic.

Petersen napisał o samoregulatorach w wątku a nie w wałku
A popychacz rzeczywiście jest zintegrowany z samoregulatorem.