Wtryski

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszytkich omega maniaków i nie tylko.To mój pierwszy post także nie bijcie.Mam pytanko jak przeczyścić zapchane wtryski w 2.5 td, czy wogóle można je czyścić?Z góry dziękuje za odpowiedz.

A dlaczego uwazasz ze musisz wyczyscic wtryski?? Po czym stwierdzasz ze sa one zapchane??

Sa dostepne jakies srodki na rynku do czyszczenia ukladu paliwowego ale nie polecalbym ich uzywania. Bo ten srodek rozpuszcza caly syf nawet ten w baku ktory sie nagromadzil i wtedy dopiero uklad paliwowy moze ci sie przytkac (a wiadomo ze w baku od polskiego paliwa i nie tylko dopiero zbiera sie syf na spodzie)

A od czego jest filtr paliwa,jak dolewalem mixolu wyraznie praca silnika sie poprawiła i osiągi też.Ale nie wiem jak je moge jeszcze przeczyścić.A tak nawiasem to skąd można ściągnąć za free Epc lub TIS dla Opla?

głowy sobie nie dam uciąć, ale w Wawie jest zakład który czyści wtryskiwacze (od benzyniaków jestem prawie pewien, co do diesli to nie wiem )
Kumpel w Stilo JTD z 2 razy już aplikował siuwaks do czyszczenia wtrysków, przebieg ma jakieś 35 000km i zadnych negatywnych skutkow (pozatym ze przy butowaniu troche nieplynnie przyspieszal ) no ale auto prawie nowka sztuka

TIS lub EPC można ściągnąć z emule lub takich tam podobnych są za darmo . Ja ostatnio ściągałem i mi się udało chociaż trochę mi to zajeło.

Cytat:
pozatym ze przy butowaniu troche nieplynnie przyspieszal

No wlasnie o tym mowie. W polskiej ropie (w benzynie tez) jest pelno syfu, osiada on na sciankach i na dnie baku. Po wlaniu takiego srodka (przeczyszczajacego) rozpuszcza on ten brud, nie rozpuszcza go calkowicie i ten syf potem zapycha pompe w baku i caly uklad paliwowy. Dlatego potem sa sytuacje typu, auto jest przymulone, slabo przyspiesza, dlawi sie.

Najlepszy jest mixol do "konserwacji" ukladu paliwowego, no i do diesla niezaszkodzi tez wlac odrobiny denaturatu ktory niweluje wode

Cytat:
A od czego jest filtr

Filtr paliwa drogi Szeryfie jest od oczyszczania paliwa z syfu. Ale popatrz na to tak: srodek rozpuszcza caly syf w baku, nastepnie wtrafia do filtra gdzie tez brud jest rozpuszczony, nastepnie paliwo z rozpuszczonym brudem wtrafia do pompy wtryskowej i do wtryskiwaczy - przypycha. Auto Ci wtedy nie chce jechac jedziesz do warsztatu gdzie robia pompy i siadasz z wrazenia jak Ci powiedza cene za przeczyszczenie ) Bo to wkoncu Omega B z silnikiem 2.5TD

Pozdrawiam

Polskie paliwo miodzio
Nie wiadomo co sie tankuje wiecej w nim rozpuszczalnika niz ropy
Ojciec sie za glowe zlapal jak po rozebraniu pompy wtryskowej byla w srodku zardzewiala