Zamki i gumy zima

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dziś dowiedziałem się iż dobrym sposobem na zamki jest "przetarcie" ich płynem hamulcowym tak samo jak uszczelek w drzwiach nic nie przymarza (podobno) ktoś to już z was stosował?

Najweselj bedzie jak bedziesz zapraszał do samochodu jakąś piękną kobietę, a ta swoim długim, obszernym, białym płaszczem zaczepi o uszczelkę..... Jedynie silikon w spraju - wszystko inne jest mega brudzące i tłuste.

Hm...silikon w sprayu a to nie uszczelni mi drzwi na amen ja teog używam do uszczelniania okien tzn silikonu ;] hermetyzm do wiosny.

silikon silikonowi nierowny. A silikonowe kable WN sie kleja???

a nie łaska specjalny preparat? jest np w tesco - "zderzak i uszcszelka" sie bodajze nazywa, czy jakos podobnie... kosztuje chyba z dyszke..

Ja ten silikon w spraju do gum kupiłem w sklepie z czesciami motoryzacyjnymi.

Cytat:
2005-01-19 23:37:39, -VoDz- pisze:
Dziś dowiedziałem się iż dobrym sposobem na zamki jest "przetarcie" ich płynem hamulcowym (...)

Dobrym sposobem na "przetarcie" gdy masz problemy z otwarciem, a tak żadne smarowidło nie zastąpi Dlatego ja psikam smarem w spray'u
A na uszczelki wazelinę techniczną, potem wycierasz ręcznikiem papierowym (jeśli cudem nie wsiąknie) i wszystko jest czysto

Panowie, tylko nie zalewajcie silikonem w spray'u zamkow bo moze byc problem... Do gumowych uszczelek jest to najlepszy srodek - mozna psikac bezposrednio na uszczelke, albo na szmatke/gabke i potem przetrzec uszczelke.
Do zamkow najlepszy jest preparat "penetrujacy" WD 40 rowniez w spray'u.
Pozdrawiam

Cytat:
2005-01-20 21:02:45, Alvpol pisze:
Do zamkow najlepszy jest preparat "penetrujacy" WD 40 rowniez w spray'u.

lub specjalny odmrazacz do zamkow w formie spreju w porecznej buteleczce z koncowka, ktora wchodzi w glab zamka. Sprawdza sie a kosz to abalt 5zl.

Cytat:
2005-01-20 22:04:11, Artur-1 pisze:
lub specjalny odmrazacz do zamkow w formie spreju w porecznej buteleczce z koncowka, ktora wchodzi w glab zamka. Sprawdza sie a kosz to abalt 5zl.

Zgadza sie, ale tylko jesli chodzi o odmrazanie juz zamarznietego zamka - po paru minutach taki odmrazacz przestaje dzialac w zamku gdyz glownym jego skladnikiem jest alkohol, a ten jak wiadomo po pewnym czasie odparowuje...
Natomiast preparat WD 40 ma wlasciwosci oczyszczajaco-smarujace i na dluzszy czas zabezpiecza zamek przed zamarzaniem.

Cytat:
2005-01-19 23:37:39, -VoDz- pisze:
Dziś dowiedziałem się iż dobrym sposobem na zamki jest "przetarcie" ich płynem hamulcowym tak samo jak uszczelek w drzwiach nic nie przymarza (podobno) ktoś to już z was stosował?

Wydaję mi się, że pytający był zainteresowany środkiem zapobiegawczym, a WD40 jest najlepszy wtedy gdy nie możesz już zamków otworzyć Ja mam wszystko przesmarowane smarem w spray'u pomimo tego, że mam centralny Dlatego myślę, że jak będzie ładnie przesmarowane, to i będzie chodzić dobrze - przynajmniej u mnie tak to działa

Do zamków dobry jest tez prepeparat CRC o nazwie 5-56

Ten CRC to jest prawie to samo co WD40, ale lepiej smaruje.

na orlenie jest smarek w zoltym opakowaniu, jakis niemiecki - bdb do zamkow. Ma tez wlasciwosci odmrazajace.

ja poraktowalem zamki hydrolem tzn plynem hamucowym dot-3
i jest super zero zamarzania nic nie zamarza a i kluczyk pracuje w zameczku duzo plynniej

mam tylko problem z tyla -tylne drzwi -klamka w 2106 gdyz od jakiegos czasu chodzi bardzo ciezko teraz to nawet jej nie dotykam bo po wcisnieciu czesc ruchoma zostaje w obudowie i ciezko ja potem sprowadzic na dól nie wiem co sie dzieje jak juz otworze drzwi to potem straznie ciezko je zamknac jesli macie jakies pomysly prose o pomoc
ps a tak poza tym jak dostac sie do srodka drzwi jak zdjac tapicerke bez uszkodzenia czegos pozdrawiam

Cytat:
2005-01-19 23:42:00, Leszek_Gdynia pisze:
Najweselj bedzie jak bedziesz zapraszał do samochodu jakąś piękną kobietę, a ta swoim długim, obszernym, białym płaszczem zaczepi o uszczelkę..... Jedynie silikon w spraju - wszystko inne jest mega brudzące i tłuste.

posmarowalem uszczelki wazelinka i dobrze wtarlem i nic nie brudzi

Domyślam się, że w 2106 jest tak samo jak w 2107 - żeby ściągnąć boczek odkrecasz 3 śruby od rączki, zdejmujesz korbkę od szyby i zaślepkę przy rączce do otwierania drzwi od środka. Jeżeli wszystko masz na mmiejscu to powinny byc tam jeszcze zatrzaski, na których ten boczek się trzyma - wiec musisz je podważyć i masz boczek w rękach.

Nie znam się za bardzo na tych klamkach z 2106, ale domyslam się, ze tak samo jak w 2107 jest tam sprężyna i może na nią trzaba by zwrócić uwagę.

To chyba na tyle.

nie ma jak trochę wazeliny

Cytat:
2005-01-28 09:57:42, Koliber_111 pisze:
nie ma jak trochę wazeliny

Powiedział co wiedział - chyba z własnego doświadczenia

śmiech to zdrowie

Wlaśnie zapowiadają u nas 20 stopniowy mróz.Na szczescie mam WD40 to zaraz wszystko spryskam, a to zamków to kiedys kupilem sobie spraya za 1,50 zł w TESCO. Tez dziala.
Jak dobrze , że moja kobieta nie ma bialego płaszcza