[info] dla posiadaczy gazu w silnikach zetec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
otóż nie wiem czy wszyscy wiecie ale każda instalacja gazowa zamontowana w silnikach zetec z EEC IV śle upierdliwy błąd do komputera sterującego otóż mało kto ustawia czas otwarcia wtryskiwaczy dynamicznie a jeżeli już to łuższy niż normalny dla benzyny (rekompensata spadku mocy na zasilaniu gazem) ta inforamcja wraca do ECU i rejestruje on ciągłu błąd aż do przechodzenia w tryb awaryjny.

Rozwiązanie:
dynamiczne czasy otwarcia wtryskiwaczy wysyłane przez ECU gazu do ECU silnika i to zgodne z czsami rzeczywistymi wtryskiwaczy benzyny.

PS
to niestety nie moja wiedza tylko wczorajsze diagnozy serwisu forda dla mojego essiego

Nie każda, nie każda... Czasem instalka jest tak prymitywna, że nie może oszukać kompa. Ale to chyba tylko mój problem

Cytat:
2005-05-07 12:47:25, lewandowski pisze:
otóż nie wiem czy wszyscy wiecie ale każda instalacja gazowa zamontowana w silnikach zetec z EEC IV śle upierdliwy błąd do komputera sterującego otóż mało kto ustawia czas otwarcia wtryskiwaczy dynamicznie a jeżeli już to łuższy niż normalny dla benzyny (rekompensata spadku mocy na zasilaniu gazem) ta inforamcja wraca do ECU i rejestruje on ciągłu błąd aż do przechodzenia w tryb awaryjny. Rozwiązanie: dynamiczne czasy otwarcia wtryskiwaczy wysyłane przez ECU gazu do ECU silnika i to zgodne z czsami rzeczywistymi wtryskiwaczy benzyny. PS to niestety nie moja wiedza tylko wczorajsze diagnozy serwisu forda dla mojego essiego

a skąd komp silnika ma wiedzieć o czasach otwarcia zaworów na gazie, skoro on nie dostaje żadnej informacji od ECU LPG o czsach otwarcia - tak myślę.

Oj Maćku... za to właśnie emulator odpowiada... Ale niech Toradek mnie poprawi jeśli się mylę.

Zgryzliwiec - Ja nic Wilku nie poprawie, bo nie za bardzo kapuje. Otoz, jak komp benzynowy ma dostawac jakies info od kompa gazowego, skoro to EEC steruje dlugoscia wtrsyku Ponadto ECU gazowe dostaje tylko info i wysterowywuje wtryskiwacze, ehhh musze doczytac

I wszystko mi sie tu nie zgadza, bo emulator to albo rezystorek, albo cewka o odpowiedniej rezystancji i indukcyjnosci

Cytat:
2005-05-07 16:30:20, WilK pisze:
Oj Maćku... za to właśnie emulator odpowiada... Ale niech Toradek mnie poprawi jeśli się mylę.

Drogi Piotrze, ale w SGI tez tak jest?? z tego co zauważyłem na przykładzie swojej instalki to przewody od wtryskiwaczy idą do EEC LPG i potem spowrotem do wtryskiwaczy a do kompa silnika nie ma żadnej ingerencji

Maćku ale chodzi o wtryskiwacze benzyny czy gazu, bo ja juz też nie kapuję

Cytat:
2005-05-08 08:34:23, WilK pisze:
Maćku ale chodzi o wtryskiwacze benzyny czy gazu, bo ja juz też nie kapuję

przewody od wtryskiwaczy Benzyny idą do EEC LPG i potem spowrotem do wtryskiwaczy LPG a do kompa silnika nie ma żadnej ingerencji

o to mi chodziło
a właściwie to skąd komp silnika może wiedziec że są inne czasy wtryskiwaczy LPG skoro nie ma skąd wziąść informacji o tym ??

zapytałem mojeg omechanika o wasze wątpliwości i otóż co powiedział:

komp silnika wie o czasie otwarcia wtryskiwaczy z takiego samego źródła co o kącie wyprzedzenia zapłonu, zbiera podobno sygnał zwrotny po masie chyba jeśli dobrze sumałem co do mnie mówił mechanik....

nie upieram się ale jutro owiem żeby mi to opisał