Dzwiękochłon uliczny....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szanowni Forumowicze z cyklu rozpoznanie walką chciałem spytać o następującą rzecz.Byłem w ten łikend we Wrocławiu. Ulice miasta to piekło dla zawieszenia, szczególnie na kostce.Samochód mój w drodze do miasta jak i powrotnej a także w samym mieście sprawował się bez zarzutu pod każdym względem.....ale.
No właśnie, jadąc po kostce brukowej na ulicy z obu stron zabudowanej w sposób wyraźny i jednoznaczny słyszałem "dzwonienie wału napędowego".Ten dźwięk często słychac w róznych wozach dostawczych a dobywa się z wału napędowego.Jest metaliczny i przypomina klekotanie. W mojej omie jest na chwilę obecną lekko słyszalny ale występuje. Tak jak wspomniałem da się go słyszeć tylko na kostce i w momencie gdy jest tzw echo.Czy może mnie ktoś oświecić co to jest i czym się leczy?
Pozdrawiam

Witam!
Czasami podobny efekt daja oslony tarcz hamulcowych.
Te od wewnetrznej strony kola - takie okragle blachy.

Moze to ci brzeczy

Nie wiem, zgłupiałem bo to tylko na kostce, na asfalcie ani razu nie słyszałem tego brzęczenia........

Podobny dźwięk wydają tylne klocki hamulcowe. Wtedy, gdy brak jest sławetnych sprężynek dociskających klocki
Miałem to u siebie i juz wymyślałem różne dziwne rzeczy.....

Proponuję kanał i amatorskie szarpaki. Łap kolejno co Ci przyjdzie na myśl i szarp , może znajdziesz jakiś luźny element który może być powodem brzęczenia.

Ja w MV6 na kolektorach zaraz za silnikiem kolo sond lambda a przed katalizatorami mam takie oslony metalowe na rurach wydechowych.
One sa z blachy i owijaja rure dookola razem z taka biala szmata z azbestu (chyba).
W pewnym momencie zaczely mi dzwonic, myslalem ze to zawiecha, a to oslonki, i tylko na kostce dzwonily.
wystarczylo je mlotkiem "ustawic" i juz jest cicho