Pytania do forumowiczow znajacych sie na spawaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej, bede niedlugo zaczynal remont malca i stwierdzilem ze lepiej bedzie kupic miga, nauczyc sie spawac i wtedy zrobic kaszla. Wole samemu to zrobic niz komus placic i nie wiedziec jak jest zrobione. Nie mowcie ze jak nie umiem to mam sie nie dotykac - naucze sie a jesli nie to trudno - nie o to chodzi. Mam pare pytan
1) jakiej mocy musi byc mig? Ma sluzyc do balch w samochodach.
2) czy oprocz mozliwosci uzywania z nim gazow ma miec cos jeszcze?
2) jakiego drutu uzywac (grubosc, material, proszkowy czy nie etc)
3) jakich gazow uzywac? Do blachy w kaszlu (pas przodu, blotniki i inne duperele)
4)jakich mocy, predkosci i wogole jak go nastawiac
Z gory dzieki za odpowiedzi bo kazda informacja jest wazna - jestem w tym temacie zielony Moze macie jakies linki, ksiazki gdzie mozna cos poczytac... licze na was, wiem ze pare osob tutaj spawa
Dzieki za odp.
P.S. nie piszcie prosze "po co, nie dasz rady" czy "bez sensu"
Pozdrawiam

kupujesz drut taki jak w instrukcji miga, butle CO2, predkosc drutu ok. 3, prąd 2 (max 4) i jedziesz
To tak w telegraficznym skrócie. Do reszty dojdziesz po pierwszych minutach spawania (jak bedzie odbijac, to zmniejszasz predkosc, jak bedzie przepalac to zmniejszasz prad). Dojdziesz metoda prob i bledow. Kazdy sie moze nauczyc. Ustawienia z bester midi maxter (modelu nie pamietam).
powodzenia, to naprawde nie jest trudne

- Im mocniejszy tym dłużej może pracować bez odpoczynku. Mój ma max prad spawania (nie moc) do 160A a spawam na minimum.
- 2 hmmm chyba nie.
- Ja używam stalowego 0,8mm
- Ja używam mieszanki CO2+Argon. Podobno samym z samym dwutlenkiem się dużo gorzej spawa, i brzydsze spoiny wychodzą.
- u mnie średnio do blachy drut ustawiony jest na coś ok 4-5m/min (czy na godzinę ) ("3") Przpływ gazu coś ok 10-15 l/h Pra spawania minimalny chyba cośok 40A ("1") (na max topi śruby i nakrętki )

Ale ganralnie to tak jak Mitrok napisał... sam dojedziesz do najlepszego ustawienia.

*Ustawienia z Bester 1800dual

[ wiadomość edytowana przez: _Szary dnia 2005-05-27 23:31:12 ]

Po co, nie dasz rady, bez sensu .

A teraz poważnie:
1. IMHO nie ma sensu kupować miga żeby pospawać sobie blachy. Jeśli już chcesz coś kupić to wybierz jakiś mocniejszy, taki żebyś mógł tym coś więcej pospawać - sam zobaczysz do ilu rzeczy może sie przydać. Generalnie polecam Bestera, mamy 1800-ke (160A) i jest on zajesuper jak dla mnie. W komplecie jest instrukcja, w której jest nawet skrócona instrukcja jak się spawa .
2. Co rozumiesz przez "możliwość używania w nim gazów"? Mig jest przystosowany do spawania w osłonie gazów ochronnych i takowe powinny być stosowane dla uzyskania najlepszego efektu.
3. Drut średnicy takiej jak zaleca producent, generalnie chyba 0,8 jest dy best. Samoosłonowego nie używałem ale z tego co wyczytałem to nie jest to najszczęśliwszy pomysł .
4. Wszystko jest w manualu jeśli kupisz produkt dobrej firmy, e.g. Bester .

Generalnie to było już sporo o migach ale dzisiaj mam dobry dzień . Ale jak znajde coś to połącze i tak

Dzieki wielkie za odpowiedzi. Ze nie jest takie trudne to sie domyslam - a zaoszczedzic na tym mozna strasznie duzo, koszty miga sie zwracaja. Zwlaszcza jak mam do zrobienie malucha, potem generalny remotnt baaaaardzo dziurawego garba, drugiego mniej dziurawego no i moj projekt swap'a do innego kaszla. Nie bede za to placil bo to by byl majatek. Od jakiej kwoty mozna uznac miga za wartego zachodu? 800? 1000?

Cytat:
2005-05-27 23:26:49, Race_D pisze:
Po co, nie dasz rady, bez sensu . A teraz poważnie: 1. IMHO nie ma sensu kupować miga żeby pospawać sobie blachy. Jeśli już chcesz coś kupić to wybierz jakiś mocniejszy, taki żebyś mógł tym coś więcej pospawać - sam zobaczysz do ilu rzeczy może sie przydać. Generalnie polecam Bestera, mamy 1800-ke (160A) i jest on zajesuper jak dla mnie. W komplecie jest instrukcja, w której jest nawet skrócona instrukcja jak się spawa . 2. Co rozumiesz przez "możliwość używania w nim gazów"? Mig jest przystosowany do spawania w osłonie gazów ochronnych i takowe powinny być stosowane dla uzyskania najlepszego efektu. 3. Drut średnicy takiej jak zaleca producent, generalnie chyba 0,8 jest dy best. Samoosłonowego nie używałem ale z tego co wyczytałem to nie jest to najszczęśliwszy pomysł . 4. Wszystko jest w manualu jeśli kupisz produkt dobrej firmy, e.g. Bester . Generalnie to było już sporo o migach ale dzisiaj mam dobry dzień . Ale jak znajde coś to połącze i tak

dzieki za super odpowiedz - bardzo sie przyda. Nie wiedzialem ze wszystkie migi moga spawac w oslonach gaz. Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2005-05-27 23:35:58 ]

1138 stron o spawaniu

--TUTAJ--

Cytat:
Od jakiej kwoty mozna uznac miga za wartego zachodu? 800? 1000?

obawiam się że bedziesz musiał trochę więcej na to przeznaczyć.
Dolicz sobie do kwoty:
- kupno lub dzierżawę butli
- nabicie
- reduktor
- drut
- jakieś ciuchy ochronne, maska itp...

nie no, zdaje sobie sprawe ze jeszcze inne rzeczy dochodza. Chodzi mi o to ile musze przeznaczyc na smaego miga. Z checia sie dowiem ile tez kosztuje nabicie i dzierzawa butli, drut itp

Ja za wspomnianego Bestera wywaliłem 1700zeta, bez 1zl

A co do poradnika, który wskazał SerU - ja mam jakiś stary i tylko 500 stron, moze sie skusze :]

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2005-05-28 01:42:31 ]

Odpowiadam na temat butli: ja swoją kupiłem za 100 zeta nabitą (jest to przeróbka z gaśnicy). Teraz wymienić jej na inną nie mogę ale bez problemu mi ją nabijają. Koszt nabicia, to coś około 20 zeta za CO2. Do tego będziesz potrzebował jeszcze reduktor, jak będziesz dużo spawał to podgrzewacz, okulary/maskę, spray silikonowy do dyszy, zapasowe dysze, rękawice i inne pierdoły. Dodatkowe koszty poza migomatem mogą wynieść drugie tyle, co zakup migomatu (legalna butla, to około 400 zeta). Poszperaj na allegro-można tam kupić nowe 160 poniżej 1000 zeta. Ja za swojego Einhell-a 140 A zapłąciłem 400 zeta z reduktorem (uzywany). Za drut 0,8 5 kg płaciłem ostatnio bodaj 48 albo 55 zeta-nie pamiętam dokładnie.

[ wiadomość edytowana przez: -SerU- dnia 2005-05-28 08:47:30 ]

Ja za dzierżawę butli zapłaciłem 200zł i 35zł wymiana na nabitą (dwutlenek + argon) Jeśli oddam butlę to dostanę moje 200zł spowrotem. Butla 7kg średnio coś ok 3-4butle na 15kg drutu
15kg drutu coś ok 100zł (chyba) Wystarcza na baaaardzo dużo (kilka maluchów)

dziekuje bardzo za informacje

teraz w modzie jest spawanie bez maski

Cytat:

a potem bedziesz narzekal, ze nie mozesz sie onanizowac przed komputerem, bo osleples...To pewnie od tego onanizmu, a nie od braku maski

-----------------
http://plepleple.pl

Cytat:
2005-05-28 12:04:26, ZoLt4R pisze:

kurka nie bede trendy:

da rade sie przyzwyczaic, fakt faktem jak sie przesadzi to oczy wypadaja i czlowiek chce je sobie amputowac ale male rzeczy mozna spoko bez maski jechac a jak maska to tylko przylbica a nie te gowna trzymane druga reka

Taka maska którą musisz trzymać ma swoja zaletę. Masz zajete obie ręce i wiesz ze druga łapą nie przejedziesz po gorącym spawie ani nic z tych rzeczy. Osobiście nie przeszkadza mi to że musze trzymać maskę. Czasem tylko to przeszkadza ja trzeba przytrezymać coś innego do spawania
Spawanie bez maski ograniczam do minimum. Spawam tak tylko kiedy właśnie muszę coś przytrzymać i przyłapać... ale potem w masce. Ważne żeby nie mieć za ciemnej szybki, ja mam ósemkę.

no jasne ze z przylbica - takie gowno trzymane to ja mam ale to troche hmmm nieporeczne. Kumpel jak zaczynal spawac, mial maske ale pomimo tego przez tydzien go oczy nawalaly i wygladal jak krolik angorka. Potem mu przeszlo

polecam krople do oczu "świetlik" dla spawaczy