| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
teltom CIVIC i-VTEC/VECTRA C Stalowa Wola | 2005-05-11 13:15:12 a to są zadania
Interesuje mnie w tym jak wybrac z danego ciągu wartości ujemne albo jakiś zakres danych. Może forum nie jest tematyczne ale na innych nikt nie jest w stanie mi pomóc |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-05-11 20:41:57 sorki..nie moge znalezc plytki z matlabem i nie bardzo chce mi sie instalowac ale to dosc intuicyjny jezyk..jesli chodzi o wybieranie z ciagu wyrazow ujemnych to wystarczy zrobic petle przechodzaca przez wszystkie wyrazy ciagu z warunkiem przepisania do nowej tablicy jesli element jest mniejszy od zera
ja nigdy sie nie bawilem matlabem bo nie mialem potrzeby ale nauczenie sie tego to jakies 10min.. http://www.szuvarpl.republika.pl/ ciekawa stronka z jakimis przykladowymi kodami..no chyba ze ty w zadnym jezyku nie programujesz to moze byc bol
pozdrawiam |
unj Espero 1.8 + LPG Endrju zDolnego Śląska-Legnica | 2005-05-15 17:00:32 Nie wiem czy nie jest juz za późno - dopiero teraz zobaczyłem Twojego posta.
Faktycznie wybór liczb spełniających jakieś określone kryteria (tu: mniejsze od zera) najlepiej jest zrealizować za pomocą petęlki.. może być for, może być while, a może jeszcze coś innego... możliwości jest multum
Przykładowy kod (w jezyku Matlaba) wybierający liczby ujemne mógłby wyglądać tak: TablicaWartosci=[3, -5, 6, 7, -8, 12, -23, 2, 0, 10, -34]; j=1; for i=1:1:length(TablicaWartosci); if TablicaWartosci(i)<0 Ujemne(j)=TablicaWartosci(i); j=j+1; end; end; Po wykonaniu tego kodu zmienna tablicowa 'Ujemne' zawierałaby nastepujące wartości: Ujemne = -5 -8 -23 -34 Jeśli chodzi o wybór zakresu to również możesz posłużyć się pętelką. Załóżmy, że chciałbyś wybrać z tablicy TablicaWartosci liczby z pól od 4 do 7. Kod wyglądałby następująco: j=1; for i=4:1:7; WartosciZZakresu(j)=TablicaWartosci(i); j=j+1; end; ... ale w Matlabie jest też prostszy sposób, wystarczy coś takiego: WartosciZZakresu=TablicaWartosci(4:7); W przypadkach obu metod zmienna 'WartosciZZakresu' będzie posiadała następujące watości: WartosciZZakresu = 7 -8 12 -23 Mam nadzieje, że pomogłem. -- Pozdrawiam Endrju |