T³ok FSO

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Mam pytanko. Czemu s³u¿y przesuniêcie osi swo¿nia w stosunku do osi t³oka? Czy ma znaczenie z której strony osi t³oka jest zrobione przesuniêcie?

Oczywiscie, ze ma! Musisz montowac tak jak fabryka to przewidziala. O ile pamietam to przesuniecie ma powodowac, ze sila dzialajaca po zapaleniu mieszanki na tlok ("kopniak w tlok") dziala bardziej rownolegle do osi korbowodu (mniejsze obciazenia ukladu tlok-korbowod), ale moge sie mylic. Na pewno ma to uzasadnienie praktyczne i nie radze kombinowac. W kazdej ksiazce o teorii budowy silnikow jest wyjasnienie dlaczego tak jest.

Pozdrawiam
Adamus

przesuniêcie jest po to aby w czasie suwu pracy korbowód by³ pod mniejszym k±tem w stosunku do osi pionowej cylindra. Zadaniem takiej konstrukcji jest zmniejscenie naciski scianki t³oka na cylinder, oraz mniejsze si³y zginaj±ce dzia³aj±ce na korbowód.

Dokladnie! Czyli cos pamietam jeszcze ze szkolki sredniej

Pozdrawiam
Adamus

Dziêki za podjêcie tematu ale w zwi±zku z Waszymi odpowiedziami potrzebujê jeszcze wyja¶nieñ.
Przesuniêcie osi sworznia jestpo przeciwnej stronie podciêcia pod zawór ss±cy w denku t³oka, co powoduje ,¿e w suwie pracy k±t korbowodu do osi cylindra jest wiêkszy a nie mniejszy
pozdr.

jak bede w domu i nie zapomne to sprawdze te przesuniêcie, w któr± stronê ono jest

Cytat:
2005-06-08 10:27:05, Jacjac pisze:
Dziêki za podjêcie tematu ale w zwi±zku z Waszymi odpowiedziami potrzebujê jeszcze wyja¶nieñ. Przesuniêcie osi sworznia jestpo przeciwnej stronie podciêcia pod zawór ss±cy w denku t³oka, co powoduje ,¿e w suwie pracy k±t korbowodu do osi cylindra jest wiêkszy a nie mniejszy pozdr.

Jedno zdanie ci¶nie siê na usta.... Kolega rozebra³ silnik (z opisu problemu wnoszê...) a po¿a³owa³ 50 zyla na ksi±¿kê o naprawach poloneza.... fachowo, bardzo fachowo...

Cytat:
2005-06-08 23:15:34, robreg pisze:
Jedno zdanie ci¶nie siê na usta.... Kolega rozebra³ silnik (z opisu problemu wnoszê...) a po¿a³owa³ 50 zyla na ksi±¿kê o naprawach poloneza.... fachowo, bardzo fachowo...

Robreg, nie chcê siê wdawaæ w ja³ow± dyskusjê, ale moje pytanie jest czysto teoretyczne. Nie wiem z jakiego fragmentu wnioskujesz, ¿e rozebra³em silnik?