Odparownik [126p]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zastanawiam się nad kupnem odparownika paliwa i zwracam się do was czy ma to sens.
osobiście niemam do tego ustroństwa przekonania ale większość kilometrów robie po mieście i chce troszke zaoszczędzic na paliwie

Jak chcesz mam na sprzedaz
Zalezy co kto lubi do porobionego auta bez sensu.

troszke mam porobione przy silniku splanowana głowica o 2,5mm
zrobiony dolot powietrza,sportowy wydech, zmodyfikowany gaznik(wieksze dysze itp.) swiece ngk.Po tych modyfikacjach niemoge nazekac na brak mocy silniczek spokojnie kręci się do 130 km/h
lecz większośc kilometrów robie po mieście i w jakiś sposób chce zaoszczędzic.
doradzcie mi bo jusz sam niewiem czy to montowac

tylko miejsce zajmuje i nic wiecej. bez sensu

jakie miejsce przeciesz odparownik zastępuje podkładkę ebonitową pod gaznikiem po zamontowaniu wygląda identycznie jak standard

Odparownik nie zajmuje wiecej miejsca, niz standardowa podstawka pod gaznik...
Poczytaj na forum, bo duzo juz bylo o odparownikach. Moje wrazenia: oszczednosc na poziomie 0.2-0.3 l/100km, jezdze tylko po miescie. Kupilem go na allegro i okazalo sie, ze gosc robi je metoda "chalupnicza", przez co sa niedokladnie wykonane (m. in. rowek wyfrezowany za blisko scianek) i musialem go poprawiac recznie - przez nadlewanie distalu i szlifowanie. Do tego dochodzilo przeszlifowanie calego odparownika drobnym papierem sciernym, bo nie byl idealnie prosty i lapal lewe powietrze. Poza tym zabawa z silikonem jest dosc uciazliwa. Jesli czesto wyciagasz gaznik to szlag Cie bedzie trafial.

Pozytywy: zuzycie paliwa spadlo jak wyzej, silnik bardzo ladnie pracuje na wolnych obrotach i przy malym otwarciu przepustnicy, mozna jechac pod gorke na IV biegu juz od 40-50 km/h i nic nie stuka, a nawet ma ochote na przyspieszanie.

tak mowicie o tym a ja mowie o pochlaniaczu ktory sie do tego montuje taka czarna pusa po lewej stronie w ELXach

Odparownik według mnie ustrojstwo niewarte niczego jak turbinka kowalskiego.Jeśli śmigasz tylko po mieście i niewykorzystujesz pełnego zaplecza silniczka, przyduś go troche małymi dyszami w gaziorze i dokładną regulacją gaźnika zaworków i zapłonu!!Na sam poczatek proponuje bardzo dokładną regulacje później możesz zobaczyć z dyszami mniejszymi!!

Witam! mam mam maly problem, wcielo mi gdzies taką kosteczke co byla w zestawie z odparownikiem, da sie cos takiego dostac osobno lub dorobic ???

wystrugalem z jakiegos kawalka plastiku i smiga. tyle tylko, ze nie byl tak miekki jak oryginalny plastik, wiec musialem go dosc dokladnie spasowac (nie ulozylby sie tylko przez dokrecanie gaznika).

a moglbys zrobic fotke tego i wrzucic na forum ?