Co jest z tym olejem???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Niedawno zmienialem olej ,dokladnie 09.02.05r awczoraj zaswiecila mi sie lampka od oleju.Po wyiecju bagnetu bylo widoczne moze 1,5 cm oleju na miarce .CO to moze byc ze go tak ubylo. Mam zalany shell helix5W-40. Dzieki za pomoc.

o ile się nie mylę to jest syntetyk a one są "szkodliwe" na delikatne nieszczelności i czmychają gdzie tylko mogą, więc może poprostu zostawiasz za sobą niewielki acz skuteczny ślad za sobą. Obejżyj koło korbowodu, tam często się poci...
pozdr i powodzenia

Hey. No gdzie niegdzie widac mokre slady od oleju ale zeby az tyle go wykapalo??????? sam niewjem .Pod autem nic niewidac nawet jak stoi nieruszany przez 2 dni

a moze go poprostu spala
sprawdz czy ci dymi z wydechu na niebiesko

nie ma się czym chwalić, ale badanie stanu oleju w silniku wskazywało OK, a w Krakowie (300km) było poniżej minimum! Niewielki ale skuteczny wyciek, a syntetyk o wiele lepiej penetruje i tym samym wycieka. Dobry olej ale może nawet za dobry ja wróciłem do minerałów i mam względny spokój.
Dodam że w skutek spadku poziomu oleju wykosztowałem się na nowe świece (popękały od temperatury) i przewody WN tak na wszelki wypadek, a akurat tego dnia umarł mi definitywnie czujnik temperatury he he he

No dobra sprawdze to , ale mam przygazowac ostro i ktos ma pbserwowac jaka jest barwa dymu z rury

Cytat:
2005-05-12 11:51:11, szewczyk pisze:
No dobra sprawdze to , ale mam przygazowac ostro i ktos ma pbserwowac jaka jest barwa dymu z rury

dokladnie cos w tym stylu

Aco moze byc jeszcze za przyczyna ?Amoze teraz zalac pol syntetyk. co WY nato koledzy.

gazowanie w każdej chwili da efekt, ale nie tylko olej pali na wyższych obrotach, myślęże prędzej stwierdzisz czy pali olej na zimnym silniku, zanim się pouszczelnia po nagrzaniu. Jasnoniebieski dym, smród (nie sztachaj sie, HC to trucizna!) no i masz efekt! Dalej idąc możesz sobie zrobić kompresji badanie, też na zimno i wszystko będzie jasne! Jeśli chodzi małe przecieki, cicha woda brzegi rwie, więc...

Cytat:
2005-05-12 11:58:07, szewczyk pisze:
Aco moze byc jeszcze za przyczyna ?Amoze teraz zalac pol syntetyk. co WY nato koledzy.

zalej polsyntetykiem
tylko czy juz nie za pozno

zalej mineralnym ... ew. wymien simmeringi, uszczelke pod glowica ...