| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-11-12 09:26:32 Tak się trochę spóźniłeś z tą rewelacją ,jakieś 2 lata . Temat był parokrotnie wałkowany,kiedyś nawet widziałem manualik do tego. |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-11-12 09:44:50 Mea qkulpa zaraz mnie mody zj..... dwa lata temu nie byłem jeszcze na forum a pomysłem się tak zachwyciłem, że olałem wyszukiwarkę |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-11-12 10:24:14 |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-11-13 14:49:59
zaraz mnie mody zjedzą, za te moje dwa posty obok siebie ...ALE co ...edycji brak
W temacie podgrzewania płynu znalazłem >> takie coś << Wygląda ładnie ...ale strasznie podnośi wartośc samochodu ...nie wiem czy to się opłaca
A z drugiej strony to w wyszukiwarce nie mogę znaleźć żadnego postu poruszającego temat podgrzewania płynu ??? JaRabbit pisze, że jest nawet jakiś manual to tego... tommi-j też pisze, że to już było... Może to i było ...ale na starym Forum Tutaj co nie wpiszę, to mi wylatuje problem czujnika poziomu płynu ...w wersji do ABS'u |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-11-13 16:22:50 Temat nie tylko kilkukrotnie wałkowany, ale nawet wdrożony w życie.
Co prawda całości nie wykonałem według koncepcji "klubowej", natomiast wyposażyłem swoją "lodówkę" w zestaw HotShot by Webasto. Zestaw faktycznie rewelacyjnie sprawdza się w zimie, głównie dlatego, że bardzo skutecznie... odmraża szybę
Całość działa na dwa sposoby: - półautomat: po włączeniu każdorazowe użycie spryskiwacza sprawia, że spryskujemy szybę podgrzanym płynem (ok. 60 st. C) - automat: spryskuje szybę pięć razy podgrzanym płynem w kilkusekundowych odstępach czasu, jednak przy okazji nie powoduje uruchomienia wycieraczek. Idealne rozwiązanie na pozbycie się lodu z zamarzniętej szyby przedniej
Oczywiście po wyłączeniu urządzenia dysponujemy "fabrycznym" spryskiwaczem. Zupełnie inna sprawa to fakt, że całe ustrojstwo posiada niesamowicie silną wewnętrzną pompkę. W trybie automatycznym ciśnienie płynu przybliża całość raczej do wysokociśnieniowego spryskiwacza reflektorów. Pozdrawiam - SpeedR |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-11-13 20:31:53 a moje pytanie brzmi: czy szyba nie pęknie po przez nagłą zmianą temp. powiedzmy jesli jest -15 a lejemy płyn +60 |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-11-14 02:39:39
Płyn ma (teoretycznie) w okolicach 60 st. C. po opuszczeniu dyszy. Zakładam jednak, że zanim dotrze do szyby w warunkach jakie opisałeś, temperatura zdąży wbrew pozorom dość znacznie się obniżyć. Poza tym szok termiczny, zakładając nawet temp. użyteczną w okolicach 60 st. C nie powinien być na tyle duży, aby doprowadzić do naprężeń skutkujących pękaniem szkła. Póki co owe ustrojstwo przetrwało całą zeszłą zimę, obecnie na powrót odkrywam jego zalety. Jeśli zauważę "straty" nie omieszkam poinformować
Pozdrawiam - SpeedR |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-11-14 14:47:16
Aleś się nasprawdzał
|
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-11-16 02:35:34
Spoko
Jak pisałem wcześniej większość zalet "wychodzi" w okresie zimowym. W lecie natomiast sprawdza się lepiej niż rewelacyjnie w kwestii usuwania robali z przedniej szyby
Pozdrawiam - SpeedR |