MotoNews.pl

Problem z uszczelką w szybach elektrycznych.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie
Problem polega na tym. Podczas zamykania szyby wysuwa się ona z prowadnicy i kiedy domyka się do końca zagina uszczelkę. Chodzi o uszczelkę tą nad klamką w prowadnicy na zewnątrz.
Czy to popularne zjawisko ? I czy da się coś zrobić z tym bo nie wiem czy brać się za rozbieranie.

mam to samo

najpierws tylko w drzwiach pasażera się to działo, a od wczoraj zaczęło się w drugich też

A da się. Ale napisze dopiero jak wrócę no chyb aże ktoś szybszy będzie

kurde, akórat nie mam żadnej fotki z prowadnicą

W każdym razie trzeba zdjąć tapicerkę drzwi. Jak opuścicie szybe na dół, to będziecie mieli dostęp do dwóch śrób którymi szyba jest przymocowana do tapicerki. I właśnei na tych śróbach jest możliwa regulacja. Więc nalezy ewentualnie poluzować śróby, ustawić odpowiednio szybę i dokręcić (mocno) w żądanej pozycji. Pozycja ma być taka, alby tylna część szyby(ta przy słupku) równo dolegała do uszczelki. W praktyce najlepiej pociągnąć szybe górą do tyłu i tak dokręcić.

UWAGA!!!. Jeśli się źle ustawi szybę(nie trafi w uszczelki, przykręci w skrzywionej pozycji) szyba moze się zablokować!!

Więc trzeba dobrze trafić zarówno w tą uszczelkę przy słupku jak i w tą z przodu drzwi.

Mam nadzieję że w miarę jasno to opisałem. Powinno pomuc.

Ja sam montowałem sobie podnośniki, to właśnie takie efekty miałem jak opisujecie, przy złym ustawieniu szyby.

A uwas najprawdopodobniej poluzowała się któraś ze śrób i szyba się przesunęła.

Dzięki za podpowiedź
Prawdę mówiąc to jak popatrzyłem na zdjęcia montażowe to tak właśnie myślałem że to powinno pomóc. A że nie bardzo mam ochotę ściągać tapicerkę (na próżno) wolałem zapytać.
Dzięki ! ! !