| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Karel Łada Samara 1,5 MPI Tychy | 2005-05-08 18:53:51 Witam!
Mam mały kłopot! Chciałem zamontować do mojej Samarki obrotomierz. No i niewiem w którymmiejscu podłączyć kabel "in", który normalnie podłącza się przy cewce!?! |
Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2005-05-08 19:03:53 poczytaj TUTAJ |
Karel Łada Samara 1,5 MPI Tychy | 2005-05-08 19:43:06 Juz poczytałem i zauważyłem że kilka osób miało podobne problemy, ale i tak nie wiem dalej co i jak.
U siostry, w jej Samarce wmontowałem obr. z 125p, i jest ok. U znajomego obr. z VDO również, ale w wyżej wymienionych autach jest aparat zapłonowy i cewka, a u mnie z racji wielopunktowego wtrysku nic takiego niema. Przewody wysokiego napięcia wchodzą do modułu zamontowanego przy bloku silnika przy skrzyni biegów, z niego wychodzą do kompa. 4 kable. Jest jescze zamontowany jakiś czujnik, wkręcony od czoła do kadłuba obok bagnetu, może to czujnik poł. wału czy spalania stukowego, niewiem? No a w miejscu aparatu zapłonowego jest zaślepka a kawałek za tym filtr pow. Może w schemacie ukł. elektrycznego z 110 powinno coś takiego być rozrysowane, ale niestety niemam dojścia do schematu. [ wiadomość edytowana przez: Karel dnia 2005-05-08 19:45:07 ] |
Karel Łada Samara 1,5 MPI Tychy | 2005-05-15 16:43:24 Witam ponownie !
Tydzień temu pisałem na temat obrotomierza do Samarki z silnikiem 1500 na wielopunktowym wtrysku. Jak podłączyć obrotomierz do gaźnikowych Samar to już wiem! Podłałem już kilak i to z różych firm. Ale przy próbie podłaczaenia obrotomierza do 1,5 mpi nastąpił "mały" problemik, i niewiem co i jak ponieważ w tych silnikach niema cewki zapłonowej do której można podłączyć przewód z impulasami z silnika.
Zamiast cewki jest na ścianie czołowej silnika coś w rodzaju modułu zapłonowego z którego wychodzą przewody zapłonowe, a w miejscu aparatu jest zaślepka
Chyba najlepiej byłoby zobaczyć jak jest podłączony (schemat isntalacji elektrycznej) obro w 110 czy 111, bo mają te same silniki. |
Jasio SYMPATYCZNY GOŚĆ sluzbowka :) Lublin | 2005-05-15 18:37:24 Ja tez u siebie bede to robil niebawem ale jak na razie nie mam jeszcze obrotomierza wiec daleka droga przede mna |