Zderzaki chromy mi rdzewieja :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam poniewaz jestm 100% narazie w ponad podstwowej obsludze samochodu ( narazie moge umyc i zatankowac ) mam pytanko co zrobic na rdze na zderzakach ?

nie wiele zrobisz
ale przepracowany olej po odkreceniu uprzednim i na koniec wazelina
ale i tak je zechala rdza

Zalezy w jakim stopniu Jak niewiele to mozesz zostawic bo ani nie zczyscisz (zejdzie z polyskiem i chromem)

Lub jak ja zdejmij calkiem ale juz nie to samo ( trzeba sie przyzwyczaic)

ja czyszczę chromy plastmalem. pomaga i usuwa lekkie ogniska rdzy. plastmall kupisz w sklepach motoryzacyjnych.

Cytat:
2005-04-23 16:33:59, maxymilan pisze:
witam poniewaz jestm 100% narazie w ponad podstwowej obsludze samochodu ( narazie moge umyc i zatankowac ) mam pytanko co zrobic na rdze na zderzakach ?

Albo zrób tak jak ja ----->patrz zdjecia w profilu hehe

Cytat:
2005-04-23 16:33:59, maxymilan pisze:

jezeli nie ma zbyt wiele tej rdzy to mozesz sprobowac zyletka na mokro, ja tak robie od lat zwlaszcza po zimie i nie zgodze sie ze schodzi cos z polyskiem czy chromem.... tyle ze trzeba to robic oczywiscie delikatnie, ale jesli juz masz zalatwiony zderzak na cacy to i to nie pomoze

red wcisnij "dołacz do klubu"

A ja biorę i szmatę i czyszcze chromy rozpuszczalnikiem nitro (tylko trzeba uważać żeby na lakier nie chlapnąć a potem delikatnym mleczkiem polerskim - i jest OK.

A ja kupiłem funkiel nówki śruby do zderzaka i po dwóch tygodniach stały się kupą zardzewiałego złomu Macie jakieś wypróbowane źródło, gdzie móglbym kupić takie śruby, ale z prawdziwym chromem, bo mnie szlag trafia

Cytat:
2005-05-22 13:32:22, Leszek_Gdynia pisze:
A ja kupiłem funkiel nówki śruby do zderzaka i po dwóch tygodniach stały się kupą zardzewiałego złomu Macie jakieś wypróbowane źródło, gdzie móglbym kupić takie śruby, ale z prawdziwym chromem, bo mnie szlag trafia

Na pewno nie kupuj takich rzeczy w sklepach z częściami do Ład, to samo dotyczy wkładek zamków itp. bo to tragiczny shit. Jak już to szukać w sklepach z częściami do FSO itp, lub kup surowe śruby i daj pochromować w jakimś zakładzie galwanicznym

Nie sadze, zebym znalazł takie śruby w sklepie z częściami od FSO

A od DF-a?

Cytat:
2005-05-22 13:32:22, Leszek_Gdynia pisze:

Znam problem, faktytcznie "orginalne" śruby wytrzymują dokładnie dwa tygodnie ja zaadaptowałem zwykłe ocynk ale to z musu, ale jak tak sie dało to i da się zadaptować śruby ze stali nierdzewnej!! Tylko trzeba im zafundować polerke a potem je spasywować. Takie śruby mozna dostać w sklepach handlujacych metalami kolorowymi lub w żeglarskich. Nie zmienia swego wyglądu bardzo długo. Ale nie można ich "pokaleczyć" przy montarzu a jeżeli już to trzeba je spsywować.
Pozdrawiam!