Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Wujek-Kajtek Miłośnik FSO FSO KRAKÓW | 2005-06-14 12:14:06 Może najpierw podjedź do zakładu, który ten gaz montował. |
![]() aria_2004 Miłośnik FSO Warszawa | 2005-06-14 12:16:45 Tyle że przez prawie rok od założenia instalacji auto chodziło i na tym i na tym ok, a teraz takie cuda wyprawia ![]() |
![]() Wujek-Kajtek Miłośnik FSO FSO KRAKÓW | 2005-06-14 14:09:02 No ale skoro masz niecały rok, to masz jeszcze gwarancję, więc jedź do tego zakładu. |
![]() aria_2004 Miłośnik FSO Warszawa | 2005-06-14 14:47:16 W zasadzie, to nawet chyba czas na przegląd (co 10.000) więc trzeba podjechać. Jeszcze jakieś rady lub sugestie, co by to mogło być? |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-06-14 15:02:31
Z sugestii: pompa paliwa umiera (nie jeździsz czasem notorycznie na rezewie, tzn niskim stanie paliwa w baku - bo tym własnie się kończy taka "oszczędność") - sprawdzić ciśnienie w układzie paliwowym. - niższe niż 0,7 bara oznacza że akt zgonu na pompę jest już wystawiony i nic jej nie uratuje. Na diagnostyke komputera w serwisie szkoda pieniędzy - lepiej zrobić to samemu, domowym sposobem. Wystarczy zmostkować (choćby spinaczem) styki A i B w złączu diagnostycznym, przekręcić kluczyk w stan włączenia zapłonu (nie uruchamiając silnika) i policzyć błyski lampki CHECK ENGINE. Jak to się liczy - odsyłam do książki Ediego Morawskiewgo lub Krzysia Trzeciaka, jest tam dokładny opis. |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2005-06-14 17:42:51 zakladam ze wtrysk to abimex a nie bosch
po 1 jak wsiadziesz to zeby cichutko bylo - przekrec kluczyk jak slychac pompe to znaczy ze jeszcze zyje po 2 nawet jak pompa zyje to moze sie okazac ze zle z nia i po to sprawdza sie cisnienie w ukladzie paliwowym po 3 niekoniecznie jak nie ma cisnienia a pompa chodzi to oznacza jej slaba kondyncje - mozliwe przyczyny to - przeparciały przewod paliwowy ktorego jeszcze elastyczny odcinek znajduje sie w baku po 4 zaczalabym od tego ale : - sprawdz czujniki temperatury i ich konetorki (w abimexie sa dwa ten wazniejszy okolo 25 cm od serwa w dol na kolektorze dolotowym i jeszcze jedna sprawa kiedy wymieniałaś filtr paliwa - taka metalowa puszka pod cewkami po 5 GOOD LUCK |
![]() Plush Polonez ATU 1,6 GLI Chełm | 2005-06-14 22:08:00 Ten pierwszy link to pompa do wersji gaznikowej - ten drugi - podobna ale rozni sie szczegolami - moze to pompa do bosha? to jest pompa do abimexa - tyle ze uzywana Jesli nie jezdzilas na pustym zbiorniku to stawiam na lacznik elastyczny w zbiorniku, takze wstrzymaj sie do dokladnej diagnozy z kupowaniem czegokolwiek! |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-06-14 22:09:51
Na obecnym etapie diagnozowania usterki - nie warto. Sprawdź pompę - ciśnienie w układzie paliwowym sprawdza się manometrem do cieczy. Ostatnio za klikanaście zł widziałem takie cóś do wody (ujdzie) w himermarketach - kwestia tylko wpięcia w układ. Poza ciśnieniomierz jest na wyposażeniu każdego dobrego warsztatu mechanicznego i jeśli się spieszy to tam należy się udać. |
![]() aria_2004 Miłośnik FSO Warszawa | 2005-06-14 22:46:58 Ok, a jeszcze jedno pytanko: jakie powinno być prawidłowe ciśnienie? |
![]() JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-06-15 00:14:58
I-sza pompa gdy była produkowana to jeszcze nikt nie wiedział że będzie caro a może jeszcze polonezów nie było ![]() |
![]() aria_2004 Miłośnik FSO Warszawa | 2005-06-15 00:33:22 Jerry, wiem gdzie jechać na diagnostykę, tylko że poniżej koledzy twierdzą że to bez sensu, bo da to tyle co zwarcie ALDL- co też niniejszym uczyniłam, ku swemu zdumieniu widząc kody błędów 22 i 24 (hmmm, czyżby potencjometr też do wymiany?) Doradźcie proszę co robić, a raczej od czego zacząć, żeby nie powymieniać wszystkiego po kolei, już mam kręćka od różnych rad i sama nie wiem, od czego zacząć ;( Aha, i właściciel twierdzi że pierwsza pompa jest od Caro 1992, a jak mówią koledzy ta druga od Boscha.
P.S. Biały, chyba byłam faktycznie mało precyzyjna, chodziło mi w sumie o prawidłowe granice ciśnienia, czyli od... do... ale chyba na to samo wychodzi... A jak posty się czyta w pracy pod czujnym gestapowskim okiem kierownika, to faktycznie zapamiętuje się trochę mniej ![]() Plus kolejne głupie pytanie do szanownego ogółu: w jaki sposób sprawdzić miernikiem czy potencjometr przepustnicy działa? Wiem, że np. w fordach jakoś to się robi i że sposób opisany jest w książce, czy w przypadku Poldka też gdzieś znajdę wskazówki? Sorki przy okazji za tak długiego posta i rozrastający się wątek, ale po prostu muszę zacząć od czegoś konkretnego, a nie bardzo mogę sobie pozwolić na pakowanie kasy po kolei w części potencjalnie bezużyteczne oraz mechaników którzy będą diagnozować w sprzeczny sposób ![]() |
profil-usunięty | 2005-06-15 00:33:23
np do mnie ;-P - lezy takie cos i się qrzy u mnie pod biurkiem. Jak się Koleżance chce, można Abzimeksa przejrzeć... Podobnie zachowywało się moje Słonko (gnój, badziew, cud techniki, wredna świnia - niepotrzebne skreślić) gdy jeszcze pracował na sondzie lambda podłączonej bezpośrednio pod niezbyt sprawną ECMkę. Powodem tego było bardzo szybkie stwierdzenie komputera że sonda jest zepsuta i wejście w otwarty tryb pracy sterownika wtrysku. Co lepsze w tej sytuacji komputera nie mogłem nawet zaprogramować poprawnie, bo nawet podczas programowania komputer uznawał sondę za uszkodzoną i Bóg jeden raczy wiedzieć co w takiej sytuacji robił (czy się programował czy bezproduktywnie marnując benzynę bąki zbijał). Jeżeli komputer utrzymuje stabilne 2000 obrotów na wolnych, to można powiedzieć że wtryskiwacz jest sprawny, a może rozrabiać źle zaprogramowany komputer. Mój przypadek nie zmienia jednak faktu, że teoria o zatartej pompie może być prawdziwa (jak masz dojście do miernika, to sprawna pompa pobiera z tego co pamiętam ok. 4,7A prądu, więc może być to jakiś wskaźnik czy się zaciera, bo wtedy chyba prąd powinien wzrosnąć, czy też chodzi bez problemów) |
![]() aria_2004 Miłośnik FSO Warszawa | 2005-06-15 00:36:07 No i właśnie, skoro nie mam sondy lambda fabrycznie, to pytanie czy objawy mogą być podobne... Oby to okazało się czymś prostym i tanim do wymienienia, bo inaczej... sprzedaję na złom (pilnuj się , poldek, bo to groźba ![]() |