MotoNews.pl

AccentPrzepalony bezpiecznik od zegarka i swiatlo wew.kabiny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam Wszystkich hyundaiowcow!! mam pytanie. dzisiaj nagle przestal swiecic mi zegarek w moim accencie 95. okazalo sie ze przepalil sie bezpiecznik. I sprawa jest tego typu ze ost odebralem samochod z warsztatu po naprawie wypadkowej. wszystko bylo glancuś jak robilem inspekcje. Az do momentu kiedy nie zaczeli grzebac przy alarmie i probowali sie do niego dostac. Byl ukryty ponoc pod zegarami. tyle ze alarmu nie naprawili a spieprzyli cos i teraz swieci sie kontrolna ari bag i wlasnie spalil mi sie owy bezpiecznik od zegarka aha i co jeszcze zauwazylem to ze nie pali sie lampka w srodku kabiny ani w bagazniku.

Moze wiecie jaka jest tego przyczyna? i czy wystarczy tylko wymienic owy bezpiecznik czy nalezalo by jechac do jakiegos profesjonalnego elektryka zeby zrobil inspekcje(zajzal i stwierdzil co to). Bo osobiscie uwazam ze bezpiecznik nie przepala sie od tak. POMOZCIE

[ wiadomość edytowana przez: sebaluka dnia 2005-05-17 23:04:09 ]

Mysle ze najpierw powinienes zalozyc nowy bezpiecznik i sprwadzic czy wszystko ok jak otworzysz drzwi, klape bagaznika i przekrecisz kluczyk tak zeby sie zegarek palil (nie jestem pewny czy radio tez nie jest pod tym samym bezpiecznikiem). Jesli w czasie eksploatacji przez pewien okres nic sie nie bedzie dzialo to chyba nie ma co sobie robic problemow z jezdzeniem do warsztatu.
Ja jak gmeralem w lampkach zeby ulepszyc oswielenie wnetrza i bagaznika to 2 bezpieczniki jednego dnia spalilem wiec jesli oni tam cos robili to tak sie moglo stac. Mimo wszystko teraz nic sie nie dzieje, nic sie nie przepala nawet mimo ze mam troche mocniejsza zarowke w bagazniku. Zatem proponuje wymienic bezpiecznik i przetestowac co bedzie.

zeby byla jasnosc to zaznaczam ze przepalil mi sie bezpiecznik od zegarka tj. 15A

Cytat:
2005-05-17 23:22:30, sebaluka pisze:
zeby byla jasnosc to zaznaczam ze przepalil mi sie bezpiecznik od zegarka tj. 15A

No nie wiem jak to jest w Accencie, ale chyba nie ma tam bepiecznika dla samego zegarka. Pewnie jest podobnie jak w Ponym - zegarek, wnetrze i bagaznik (no i nie pamietam jak z radiem). Dlatego mowilem o wlaczeniu tych wszystkich rzeczy po wymianie zeby sprawdzic pod najwiekszym obciazeniem. Mysle ze mozesz sprawdzic, ryzyka chyba nie ma i dopiero jak znow sie przepali to mozesz sie zaczac zastanawiac co jest. Ale elektrykiem to ja nie jestem, tak dodam na marginesie

oki dzieki wielkie jest tak jak pislales... na jednym bezpieczniku jest zegarek i swiatlo wew i bagaznika. Zobacze jak dlugo pojedzie na tym bezpieczniku. jak sie znow przepali to wtedy jade do elektryka.

Jak swieci ci się kontrolka od air baguto tylko serwis tam ci skasują w 5 min, i pewnie skasują z 50 zł .....