Światła przeciwmgielne w Pony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Od tygodnia jestem szczęśliwym właścicielem Hyundaia Pony.
I w związku z tym mam pytanie - na środku, nad sterowaniem ogrzewaniem mam włącznik świateł przeciwmgielnych. Problem w tym, że po jego wciśnięciu poza kontrolna na tym włączniku nie zaświecają się żadne światła.
Gdzie w ogóle sa te światła, czy w tylnym zderzaku? (czy sa to tylko odblaski) czy też razem z reszą świateł?

pozdrawiam
Schwester

powinny być w tylnym zderzaku

A czemu mogą mi nie działać? Myślałem o bezpieczniku, ale nie wiem który to ten od przeciwmgielnych, gdyż są podpisane po angielsku.

musisz najpierw zapalić światła krótkie a dopiero potem przeciwmgielne, te typy tak mają

Tak robiłem, ale to nie pomaga.
Ewentualnie jak dostać się do żarówek? Odkręcić lampy w zderzaku czy jakoś od tyłu od bagażnika?

[ wiadomość edytowana przez: Schwester dnia 2004-12-14 13:41:29 ]

to jest sedan czy hatchback?
jeśli ten drugi to nie musisz odkręcać lamp, oprawki z żarówkami pięknie wykręca się od strony bagażnika

sedan

raczej musisz zajrzeć pod zderzak, nie pamiętam dobrze ale w sedanach lampy przeciwmgielne były też w tych zespolonych z tyłu, sprawdź to , masz w bagażniku takie klapki do dostępu do żarówek

wejdź do moejgo profilu jeśli masz takiego samego to musisz odkręcić te śrubi z zewnątrz i masz dostęp do żarówek

u mnie tez już nie swiecą ale u mnie to wina kabelków

A czy mogę jeszcze prosić o odpowiedź, który bezpiecznik (jak jest podpisany na klapce) jest odpowiedzialny za te światła?

mgła = fog powodzenia...

Też miałem taki problem. Również mam Pony sedan. Nie działały mi przeciwmgielne, a na tablicy nie zapala się żadna kontrolka. Pojechałem z tym do elektryka. Włączyłem i.... działają . Wcześniej nie działały wogóle... Ale przed wyjazdem do elektryka dużo pstrykałem i być może przetarły się zaśniedziałe styki we włączniku...
Całkiem możliwe że u Ciebie jest podobnie.
Pozdrawiam.

w moim przeciwmgielne dzialaja tylko na wlaczonym silniku przy zapalonych swiatlach mijania. Skoro swieci sie kontrolka na wlaczniku,to zacznij sprawdzenie swiatel od zarowek,a nie od bezpiecznikow.w srodku lampy mozesz miec juz tak wszystko skorodowane,ze sam sie zdziwisz,mozliwe ze nie bedzie juz do czego wkrecici nowej zarowki A tak na marginesie to (bez urazy) ale nie wiedziales jak odkreca sie ten klosz,skoro od razu widoczne sa dwie srubki krecone od zewnatrz i jak mozna pomylic to z odblaskiem,skoro to nawet swiatla nie odbija
pozdro

tez mam z tym problemy ... mam juz mocno przegnite kabeli wychodzace bezposrednio z lampek, od czasu do czasu zdejmuje zderzak i naprawiam ....fajna zabawa, ale powoli mi sie juz nudzi

w poniedziałek autko było na kilku drobnych naprawach w serwisie (pas bezpeiczeństwa do wymiany, centralny i itp. i w tym właśnie przeciwmgielne)

sam już w domu namierzyłem usterkę (przecięty kabelek) ale że autko mam dość niskie to nie mam za bardzo mozliwości się dostać pod nie (nie uśmiecha mi się za bardzo wczołgiwanie pod auto stojące na lewarku ) więc oni mieli to zrobic, a Panowie na to: "przczyna usterki nie znana i najlepiej byłby oba wymienić na nowe" dyplomatyznie podziękowałem i dziś się będe czołgał pod auto

Odkręca się dwie śrubki na lampę - tak jak to już napisano
Pewnie masz zaśniedziałe styki. Od lampy biegnie para kabli zakończona gniazdem. W gniazdo to wchodzi wtyczka z kablem biegnącym od bezpieczników. To własnie na połączeniu gnizado-wtyczka bym sprawdził. Oczywiście po uprzednim sprawdzeniu bezpiecznika i żarówki bo to się robi szybciej. Jeżeli żadna z wyżej wymienionych przyczyn to trzeba sprawdzić jakość kabli na poszczególnych odcinkach - omomierzem.
Powodzenia

najpierw sprawdź żarówki, jak się do nich dostać napisano już dość. Porem sprawdź wtyczki każdej z lampek, potem jedną wtyczkę co jest do obydwu na raz- wszystkie trzy znajdziesz za tylnim zderzakiem. Jak tam wszystko ok to sprawdź bezpiecznik. nazywa sie jakos tak : RRFOG czy jakoś tak. a jak to ook to sprawdź złączegłówne tyłu- u mnie z niego już niewiele zostało i jest zrobione "inaczej". Znajdziesz je w bagażniku, po lewej stronie jest taka mała kratka wentylacyjna, pod nią jest kostka. Oczywiście dobrze by było żebyś sprawdzał to wszystko z woltomierzem albo chociaż żarówką 12V z przewodami żeby sprawdzić gdzie dokładnie ginie prąd. powodzenia

Czyli z tego wynika, ze to rozwiazanie w starszych Pony, czyli przeciwmgielne zepolone z tylnymi lampami, bylo jednak lepsze, bo u mnie mimo ze samochod starszy to jednak jeszcze nie mailem z tym problemow. Po prostu kabelki nie wychodza na zewnatrz.

Aaa no i to stare rozwiazanie ma jeszcze jedna zalete:
jak sie trafi jakis bardzo niecierpliwy gosc za mna ktory nie moze poczekac az wyprzedze samochod na prawym pasie i wtedy mu zjade, tylko non-stop siedzi mi na zderzaku to czasem jak mnie wkurzy wlaczam przeciwmgielne i jak sie nie zorientuje ze to nie hamulec, to zostaje w tyle a ja sobie spokojnie dokanczam wyprzedzanie zjezdzam i ladnie sie usmiecham do mijajacego mnie pana ktory zazwyczaj wtedy ma taka mine: