MotoNews.pl

Co może powodować niszczenie świec?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
nowki boshki po przejchaniu 100 km - padly. z 4 sztuk dwie poszly sie j......ć. poprzednie Nkg padły tez. Czy to wina aparatu? dis zmienilismy aparat i po 4 godzinach walki z Hudym (expert od 903) zrobilismy wielkiego CH......

jak te swiece wygladaja??jakie maja uszkodzenia??

przestały dawac iskre. pozatym jak nowki

Znaczy sie pali swiece . Kiedys u kolegi w golfie palil ale
jak zrobilismy przeszczep silnika przestalo. W czesniej
wymieniony zostal apart kable cewki i dalej palil moze
pod garazem byla zyla wodna .

załóż iskry. zmierz też kompresje.

no ja też tak miałem, NGK od razu padły, później F100 również po jakimś czasie padały (dużo dłużej) a teraz znów na seryjnych 95 i wszystko jest w porządku.

swiezo zlozony silnik - przekulane 100 km.....kompresja jak byk.

Sprawdź czy masz dobrą masę dla silnika , czasami to jest przyczyna padania świec!

Jeśli pęknie ceramika to iskra może sobie skracać drogę powstałą szczeliną.
Przyczyna pęknięcia to najczesciej uderzenia np podczas ustawiania odstępu elektrod, upadku swiecy itd.
Czasami przewód wysokiego napiecia ma przerwe i podczas wymiany świecy przerwa robi sie zbyt duza dla przeskoku iskry. Przy powtórnej zamianie świec i poruszaniu kablem WN moze sie ponownie iskra pojawić więc warto tez sprawdzić omomierzem kable czy są całe bo byc moze swiece sa dobre.

u mnie też paliło :| raz jedną, raz drugą, zmieniłem kable wysokiego i jest ok. kable były dupnięte i przez to się świece spalały (nie wiem napewno bo na nowych kablach nie sprawdzałem już tych starych świec)

opanowalismy sytuacje i bede obserwowac. jebla jednaBoshka na amen a druga puszczaslbiiutka iskre bokiem......kupie chyba Iskry i tyle.