Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MCZ BMW e39 Warszawa | 2005-05-21 23:19:56 Orginalnie to był montowany kombajn navi+radio NCDR 2015 lub NCDC 1015 lub jakiś podobny. Trudno zgadnąć bo to jak to w Oplu co 3 tygodnie coś nowego. To były systemy Siemensa a do Siemensa nie ma mapy Polski. Tak więc orginalnej to nie warto montować bo jej w Polsce nie użyjesz.
Jeśli chcesz mieć navi z mapą Polski to albo coś co chodzi z mapami w DX (Blaupunkt) albo coś kompatybilnego ze starszymi modelami VDO (czyli VDO-Dayton lub Philips ale Philips to staroć). Może być jeszcze coś opartego na mapach C-IQ (ale tu koszty utrzymania są wysokie ![]() Może wreszcie być system oparty na Palmie. System ma dość dokładną mapę Polski (chyba najlepszą jaka jest) ale sam system jest niedokładny. Może być wreszcie takie cudo jak poniżej ale to jest nowość i nie mam zdania. ![]() Myślę, że Cię trochę oświeciłem Pozdro, MCZ |
chabas Opel Omega C Jelenia Gora | 2005-05-22 22:50:35 Oryginalna navi jest dosyc droga i faktycznie nie uzyjesz jej jeszcze w Polsce moze kiedys... a jezeli chodzi o to czy sie oplaca to mysle ze tak. Bardzo ulatwia dotarcie do miejsca zwlaszcza kiedy nie znasz dokladnie okolicy. Sam mam navi siemensa i nie moge jej uzywac w Polsce ![]() |
![]() Conrad_V6 Signum 3.0 V6 CDTI S ... Białystok | 2005-05-23 17:36:05 Mi się wydaje, że najtańszym i nasensowniejszym rozwiązaniem jest właśnie Palmtop. Pomijając już fakt, ze zawsze możesz go przełożyć do innego auta, ma wiele innych funkcji, typu notatnik, arkusz kalkulacyjny, word, kalendarz, bluetooth, pilot do telewizora, odtwarzacz mp3, mpeg itp itd, których zwykła nawigacja nie ma. Łatwiej o software, aktualizację i tak dalej.
palmtop z nawigacja na allegro |
darmal omega c 2,5 V6 Warszawa | 2005-05-23 22:09:01 Dzieki.Mam juz jasność. |
![]() MCZ BMW e39 Warszawa | 2005-05-23 23:30:25 Ja bym raczej polecał
TO Ma wbudowany żyrokompas i dodatkowo pobiera sygnał o prędkości jazdy z kopa w wozie. Przez to jest sporo dokładniejsze. Problem z mapa na Palmie jest taki, ze to w zasadzie zwykły komp z dołączoną anteną GPS. Działa to tak, że on co chwilę sprawdza z satelity swoje położenie. Efekt? Jak robiłem próby (notebook zamiast palma) to baterię z notbooka nówki zeżarł w ciągu godziny. A gdzie bateryjce z palma do notebooka. Więc ładowarka jest niezbędna. A ilość kabelków rośnie więc wygoda maleje. Druga rzecz jest taka, że przez to czytanie z satelity jest niedokładny. Sam doświadczyłem takiej akcji. Jadę ulicą i hamuję pod światłami. Ja już stoję ale komp myśli że jeszcze jadę więc wyświetla moją pozycję na następnym skrzyżowaniu. Potem się skapował że coś nie tak więc zaczyna sie cofać. Ale ja już jadę a on się ciągle cofa więc burdelas się robi totalny. Gdybym robił testy w obcym mieście to nie wiem kto kogo by prowadził. Natomiast zalety Palma które podał Conrad_v6 są niezaprzeczalne. Teraz myślę, że będziesz musiał sam zdecydować. Pozdro MCZ |