Nagrzewnica Omega B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Wczoraj podczas doprowadzania do porządku mojej nowo zakupionej omci odkryłem że pod dywanikami w wygłuszeniu podłogi jest istny potop. Po sciagnięciu tapicerki zobaczyłem że woda a w zasadzie płyn chłodniczy wypływał spod konsoli w miejscu regulacji nawiewu. Sprawa nie byłaby tak tragiczna gdyby nie to, że po wstępnych oględzinach stwierdziłem konieczność wyprucia całego kokpitu, żeby dobrać się do nagrzewnicy. Miał już ktoś taki problem? Jeśli tak to proszę o informację, czy warto bawić się w klejenie nagrzewnicy czy od razu poszukac lepiej sprawnej, bo perspektywa kolejnego wyciągania kokpitu raczej mnie nie cieszy. Zastanawiam się też czy poza samą nagrzewnicą mogło pęknąć coś innego np jakiś przewód. Niestety nie mam jeszcze EPC i nie moge podglądnąć jak to wygląda. Dodam jeszcze że oma nie posiada klimy. Proszę jeśli mieliście podobny przypadek to napiszcie co i jak. Pozdrawiam

Nagrzewnica jest aluminiowa, boki z tworzywa. Naprawiać zawsze mozna probować, ale skutek niewiadomy. Nowa VALEO koszt ok350 zł. Przewody zasilające są różne w zależności od werji, czy z klimą czy bez. Kupowanie na zapas nie est bardzo kosztowne, kosztują ok 40zł sztuka, natomiast na ogół trzeba zanmawiać, a wtedy pozostaje albo spiąć na krótko i jeździć z wybebeszonym okpitem, albo czekać i zasuwać tramwajem.
Ocywiście mowię o omie B 2. 16V, w MV6 nie wiem, ale pewnie niewiele inaczej.
Zrobić trzeba, bo z cieknącą nagrzewnicą wyjazd skończy się niedobrze, problemy z chłodzeniem itd. przerobiłem to na sobie, powrót z Zakopca do Wawy 10 godzin + 10 l płynu + nerwy.
Pozdr

No Janusz to nietak zle przynajmniej masz na 2 razy plyn wymieniony

moja też pada ... małpa jedna ale chłopaki na forum doradzili mi jakieś cudo co to sie do ukladu dolewa. koszt 13.5 pln jak ci mocno kapie wlej 2 butelki . znajomemu dziure 2 mm w chłodnicy zalepiło i śmigał jeszcze rok. ja narazie śmigam i jest ok.

W sumie to i tak już mam kawał auta rozebranego wiec chyba ją wyciągnę i przynajmniej zobaczę czy to wogóle da się pokleić, jak nie no to chyba nie bedzie wyboru i bede musiał ją wymienić

EPC do roku 2002 ktoś oferował w sieci. Program jest ok. 2 płyty. Ale nie chce chodzić pod XP. Nie ma tam instrukcji demontażu kokpitu, ale mozna przynajmniej zobaczyć czego sie szuka.