Deska rozdzielcza Corolli 1991 sedan

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Mały problem . Przestało mi działać oświetlenie deski rozdzielczej. Jedna z Lampek się nie pali. Prędkościomierz i obrotomierz prawie wcale nie są oświetlone. Jak wymienić żarówkę - chodzi mi o to jak rozkręcić deskę rozdzielczą aby dostać się do oświetlenia.

może zanim zaczniesz rozkręcać to sprawdź bezpieczniki??

Witam

No rsuhy, to mi się podoba

Aby dostać się do żarówek musisz wyciagnąć całą obudowę wskaźników. Najpierw ściągasz osłonę kolumny kierowniczej. Potem podważasz śrubokrętem i wyciaągasz 2 włączniki z lewej i prawej strony. Potem wykręcasz co sie da łącznie z osłoną wskaźników i ostrożnie wyciągasz obudowę wskaźników z deski

Pozdrawiam

Dzięki wszystkim za odpowiedź i pozdrawiam

Mam taki problem, zmieniłem podświetlanie zegarów na niebieskie(zwykłe niebieskie żarówki które juz sie wypaliły i znowu sa białe) ale przestała mi działac lampka rezerwy paliwa - to sa zegary z obrotomierzem . Jak jade w ciemnosciach to to sie swieci (oczywiscie jak jest mało paliwa ) ale nie na pomaranczowo tylko na ledwo widoczny sinobiały kolor, jak jest tylko troszke widniej to wogule nie widac by działała. Mam jeszcze jedno pytanko, obok pokretła przyciemniania zegarów mam takie ciegno (coś jak by ssanie) na którym narysowany jest dystrybutor paliwa i napis PULL i NORM. Nie mam pojecia do czego ono słuzy. Mam silnik 1,6 16V na wtrysku Corolla e9 1990r
Pozdrawiam

z forum TKP - myśle, że Ci się to przyda KLIK

Dzieki Madziu, opis wymiany żarówek jest opisany bardzo dokładnie, szkoda że nic nie pisze o tej kontrolce rezerwy, co zrobic by znowu swieciła w swoim naturalnym pomaranczowym kolorze. Ogólnie to ja mam jakies inne zegary i inaczej mam rozmieszczone zarówki i kontrolki. Będe musiał pokombinowac by znowu wszystko było jak wczesniej. A czy Ty masz to ciegno z "dystrybutorem" pod kierownicą??

Ciegno z dystrybutorem sluzy do otwierania klapki od wlewu paliwa. Niestety u mnie to nie dziala bo ktos mi sie klapka troche ulamala. Pozdro

Cytat:
2005-05-08 22:22:25, Romlat pisze:
Dzieki Madziu, opis wymiany żarówek jest opisany bardzo dokładnie, szkoda że nic nie pisze o tej kontrolce rezerwy, co zrobic by znowu swieciła w swoim naturalnym pomaranczowym kolorze. Ogólnie to ja mam jakies inne zegary i inaczej mam rozmieszczone zarówki i kontrolki. Będe musiał pokombinowac by znowu wszystko było jak wczesniej. A czy Ty masz to ciegno z "dystrybutorem" pod kierownicą??

ja mam cięgno z lewej strony fotela kierowcy. Jest tak: ciągno od klapki wlewu paliwa a przed nim cięgno od bagażnika

Cytat:
2005-05-08 22:36:58, CzapCzap pisze:
Ciegno z dystrybutorem sluzy do otwierania klapki od wlewu paliwa. Niestety u mnie to nie dziala bo ktos mi sie klapka troche ulamala. Pozdro

Do otwierania klapki z paliwem mam ciegno z lewej strony fotela kierowcy, a to o którym ja pisze jest pod kierownicą obok pokretła od przyciemniania tablicy rozdzielczej, jest ono podłączone "elektrycznie" a nie na linke - (corolla jest sprowadzona z niemiec - moze to jakies niemieckie udziwnienie które w polsce nie chce działac )

Cytat:
2005-05-09 07:58:17, Romlat pisze:
Do otwierania klapki z paliwem mam ciegno z lewej strony fotela kierowcy, a to o którym ja pisze jest pod kierownicą obok pokretła od przyciemniania tablicy rozdzielczej, jest ono podłączone "elektrycznie" a nie na linke - (corolla jest sprowadzona z niemiec - moze to jakies niemieckie udziwnienie które w polsce nie chce działac )

To mozę i ja mam przyciemnianie tablicy rozdzielczej?? gdzie to jest dokładnie u Ciebie?? Pod kierownicą... ja tam mam do otwierania maski . A masz mozę regulacje wysokosci świateł?? Bo ja mam

Cytat:
2005-05-09 11:56:32, madzia_83 pisze:
To mozę i ja mam przyciemnianie tablicy rozdzielczej?? gdzie to jest dokładnie u Ciebie?? Pod kierownicą... ja tam mam do otwierania maski . A masz mozę regulacje wysokosci świateł?? Bo ja mam

Madziu przyciemnianie deski rozdzielczej mam zamontowane pomiedzy lewą osłoną głosnika a kolumną kierownicy(a obok przyciemniania jest to dziwne ciegno), a regulacje świateł mam zamontowaną w kolumnie srodkowej pomiedzy dzwignia zmiany biegów a regulacją lusterek.

Cytat:
2005-05-09 20:25:09, Romlat pisze:
Madziu przyciemnianie deski rozdzielczej mam zamontowane pomiedzy lewą osłoną głosnika a kolumną kierownicy(a obok przyciemniania jest to dziwne ciegno), a regulacje świateł mam zamontowaną w kolumnie srodkowej pomiedzy dzwignia zmiany biegów a regulacją lusterek.

O kurcze - ja nie mam rekulacji lustarek Regulację świateł mam zaraz przy hamulcu recznym niby to samo a jednak co innego a przyciemniania deski rozdzielczej chyba nie mam wcale...poszukam, moizę się coś ciekawego znajdzie

A czy ktoś w E9 ma oryginalne uchwyty na kubki? (pod popielniczką a nad ta wnęką kończącą tunel środkowy) Bo ja mam i to chyba jedyny ekstras w moim aucie - nie licząc radia.

Cytat:
2005-05-11 21:29:48, orion76 pisze:
A czy ktoś w E9 ma oryginalne uchwyty na kubki? (pod popielniczką a nad ta wnęką kończącą tunel środkowy) Bo ja mam i to chyba jedyny ekstras w moim aucie - nie licząc radia.

orion masz wypas. W każdym razie u mnie nie ma - goła i wesoła Corollka

Cytat:
2005-05-11 21:29:48, orion76 pisze:

Kuzwa ja tez nie mam, Twoja "corolka" wyprzedza moją o całą epoke, fajnie było by trzymac "sheika" w uchwycie a nie miedzy kolanami

Obiecuję że jak ją będę sprzedawał auto to uchwyt wymontuję i wtedy będzie do wzięcia....
Zrobimy małe zawody komu ten uchwyt sprzedać za czapkę gruszek i dlaczego. He he.
A uchwyt jest bombowy tylko że blokuje dostęp (a własciwie napój w nim blokuje) do popielniczki której używam jako śmietnika na wszelkie papierki. Poza tym jest bomba. Codziennie rano trzyma kubek z kawą w drodze do pracy.

Może ktoś chciałby podrasować swoją deskę rozdzielczą. Oto link
Wygląda na wyciągnięty z E9.

z powodu tego obrotomierza to bym wzięła

Cytat:
2005-05-22 16:28:12, orion76 pisze:
Może ktoś chciałby podrasować swoją deskę rozdzielczą. Oto link Wygląda na wyciągnięty z E9.

Zegary sa na bank od E9, mam identyczne w swojej "ognistej skosnookiej kochance"