MotoNews.pl

Olej a lampka...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kolejne pytanie nowicjusza. Na bagnecie do pomiaru poziomu oleju jest 3 punktowa skala. Max - normal i minimum. Pytanie moje brzmi nastepująco. Jaki musi być poziom oleju w silniku by zapaliła się lampka pokazująca brak ciśnienia oleju ? Nie mam tu na myśli jakichkolwiek uszkodzeń systemu smarowania ale li tylko poziom oleju.
Pozdrawiam

Ponieważ sygnalizacja lampką jest dla kretynow, więc nie warto wyrabiać sobie poglądu, że jak świeci to dopiero wtedy jest problem. Zapala się na ogół wtedy, gdy już nieszczęście się stało. Stąd warto zawsze sprawdzać, poza tym są jeszcze komunikaty wyświetlacza kompa pokładowego
Ps
Zapala się najczęściej przy ostrym hamowaniu albo przy pokonywaniu ostrych zakrętów kiedy poziom oleju jest ponizej minimum, a więc za późno

Cytat:
2005-06-01 19:12:54, JanuszGnitecki pisze:
sygnalizacja lampką jest dla kretynow

Wypindalam swoją lampkę, coby w oczach vetsów nie tracić

no jak jest lampka to juz po frytkach....
powiem tak ja tam renault nie lubie, ale fajnie zabojady opracowaly system wskazywania poziomu oleju w niektorych modelach - przekrecasz kluczyk i pokazuje sie poziom oleju - odpalasz auto i wskaznik staje sie wkaznikiem temp. cieczy chlodzacej
pomysl w kazdym badz razie niezly

to tyle

olo

Reasumując lampka pokazuje uszkodzenia w systemie olejowym bo poziomu de facto nie pokaże. Co do uzupelniania jasna sprawa że raz na jakiś czas trzeba poziom uzupelnic.Pozdrawiam

A w omach nima kontroli poziomu oleju.Ja ma check control i mam wiec jak wy macie to powinno terz byc.
Niby cos takiego jak renault ale bez ilosci tylko stan

no u mnie cos takiego jest, jak poziom oleju sie zbliza do minimum to wyswietla cos tam na ten temat

Witam, wiem ze si epwnie powtorze, ale co sie dzieje jezeli komp czesto wyswietla OELMENGEL i MOTORSTAND OIL, a jak sprawdzam olej to jest 3/4 miarki. Moze sie czujnik popsuc?
pozdr

Cytat:
2005-06-02 18:35:07, syciu pisze:
Witam, wiem ze si epwnie powtorze, ale co sie dzieje jezeli komp czesto wyswietla OELMENGEL i MOTORSTAND OIL, a jak sprawdzam olej to jest 3/4 miarki. Moze sie czujnik popsuc? pozdr

Może, i w B psuje się dość często. Ponoć to pływak się zatapia

pozdr, Robert