MotoNews.pl

Pytanko

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam 730 e-32 i mam pytanko odnośnie wiatraków.Są dwa jeden przed chłodnicą,a drugi za.Ten za chłodnicą pracuje jak tylko jest włączony silnik czy tak ma być?A kiedy ma pracować ten drugi?Czy wtedy kiedy sie zagrzeje silnik?

tez przy silniku ma pracowac caly cza a ten 2 to wydaje mi sie zt to taki patent (jest napewno elektryczny) na zepsute visco

Cytat:
2005-05-29 12:24:59, BartDG pisze:
Mam 730 e-32 i mam pytanko odnośnie wiatraków.Są dwa jeden przed chłodnicą,a drugi za.Ten za chłodnicą pracuje jak tylko jest włączony silnik czy tak ma być?A kiedy ma pracować ten drugi?Czy wtedy kiedy sie zagrzeje silnik?

ten 2 pewnie jest od klimy i powinien pracowac przy wlaczonej klimie.

Właśnie sie też zastanawiałem czy on nie jest przypadkiem od klimy,ale nie działa jak jest włączona klima.

u mnie on sie zalacza tylko przy wlaczonej klimie, nie zauwazylem zeby sie wlaczal w innych momentach

Ten przed chłodnicą to od klimy i włącza się tylko wtedy jak ustawia się schładanie (taki przycisk z gwiadką, jak płatek śniegu) bo przy zwykłej pracy klimy on nie chodzi.

Cytat:
2005-05-29 13:59:41, daz pisze:
Ten przed chłodnicą to od klimy i włącza się tylko wtedy jak ustawia się schładanie (taki przycisk z gwiadką, jak płatek śniegu) bo przy zwykłej pracy klimy on nie chodzi.

a jaki jest inny tryb pracy klimy bez wcisniecia tego przycisku z gwiazdka?? klima albo jest wlaczona albo nie, no zostaje jeszcze obieg zamkniety jesli to masz na mysli?

No to w takim razie mi on nie działa.Co może być tego przyczyną?I czy dopuki jest on nie sprawny nie włączać klimy?

Klima właśnie też mi nie działa tak jak powinna.Czy ma to związek z niesprawnym wentylatorem?

nie wiem jak jest u ciebie ale ja mam osobna hlodnice klimy a przed hlodnica jak juz pisalem moze byc zrobiony zwykly wentylator elektryczny aby pomagac zepsutej viscozie

do posiadaczy e36 z klimą
jak zapalacie auto i wlączacie klime to wiatrak chodzi u was od razu? (od klimy)
czy sie zalancza po jakims czasie lub temp
bo u mnie nie i mi nie chlodzi a powiedzieli mi ze mam malo gazu a moze to przez wiatrak ale nie wydaje mi sie przynajmniej na poczatku..

u mnie wiatrak zalacza sie odrazu po wlaczeniu klimy

Wiatrak za chłodnicą pracuje tylko wtedy, gdy jest włączony silnik, ponieważ nie ma niezależnego napędu. Jest on napędzany poprzez sprzęgło wiskotyczne bezpośrednio przez silnik.

Drugi wiatrak pracuje zawsze gdy jest włączona klima, oraz w przypadku nadmiernego wzrostu temperatury płynu chłodzącego. Oto cytat z mojego wcześniejszego postu:

"Dodatkowy elektryczny wentylator występuje tylko w wersji z klimą. Służy on do chłodzenia skraplacza (chłodnicy klimy) oraz jako dodatkowy wentylator do chłodzenia silnika w przypadku nadmiernego wzrostu temperatury płynu u w chłodnicy. Z prawej strony chłodnicy w górnej części jest zamontowany przełącznik z czujnikiem temperatury, który włącza dodatkowy wentylator, jeśli temperatura płynu chłodzącego przekroczy 91 st C - pierwszy bieg, 99 st C - drugi bieg."

Więc jak myślicie co może być przyczyną tego,że mi nie działa ten wiatrak przed chłodnicą?Czy można zrobić coś samemu czy lepiej sie udać do warsztatu.I czy nie włączać klimy dopuki nie usune usterki?

Przyczyną może być:

1) Zbyt małe ciśnienie w układzie klimatyzacji i wtedy klimatyzacja w ogóle się nie włącza, więc wiatrak też nie włącza się

2) Uszkodzony wiatrak - w takim przypadku klimy nie wolno włączać

Podsumowując, nie ma sensu włączać klimy, i należy udać się do warsztatu.

Właśnie chodzi o to,że klima sie włącza,ale wiatrak nie.No i to powietrze nie leci takie zimne jak powinno(podczas jazdy)bo gdy stanołem to zaczeło lecieć ciepłe.

U mnie wentylator od klimy włącza się co pewien czas, jest załączany na krótko po czym się wyłącza i za chwilę znowu załącza i tak w kółko a klimka chłodzi doceniłem ją dzisiejszego dnia

Cytat:
2005-05-29 20:09:00, kornat pisze:
U mnie wentylator od klimy włącza się co pewien czas, jest załączany na krótko po czym się wyłącza i za chwilę znowu załącza i tak w kółko

Zgadza się, na obudowie wentylatora klimy jest czujnik temperatury, dzięki któremu wentylator ten nie musi chodzić cały czas podczas włączonej klimy. Ale jeśli wentylator w ogóle nie włącza się przy włączonej klimie, to jest źle i należy to naprawić.