MotoNews.pl
2 [Fotorelacja] Nasze boje - czyli autko Chrisa dostaje radio. (98128/27) - PT

[Fotorelacja] Nasze boje - czyli autko Chrisa dostaje radio.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W dniu dzisiejszym pod moim blokiem miał miejsce mini spot techniczny na 2 auta Otóż Chris zapragnął czasem posłuchać czegoś innego niż dzwięk OHV'ki
i zamontować w swoim Fiaciku radio. Auto podobno dawno temu miało nawet takowe, ale zostało po nim tylko wspomnienie i cała masa zbędnych kabli.

1. Demontaż wnętrza.
Cytat:
Nomad: Stary ale drzwi nie odkręcaj

Cytat:
Nomad: Stary ale ty masz tu bałagan - Prawie jak u Pagana

2. Pozbycie się zbędnych kabli
Cytat:
Chris: Stary na pewno je można wyciąć??
Nomad: No.... chyba tak...
Chris: Bo wiesz ja chciałbym nim jeszcze móc jeździć
Nomad: Oj tam... musi działać

3. Położenie instalacji pod nowe radio.
Cytat:
"Chris: Ty, a ta zapalniczka wytrzyma pobor prądu radia ??
Nomad: No jak by miała nie wytrzymać... musi, na wszelki wypadek odłączymy zapalniczkę

4. Test działania.
Cytat:
"Chris: Co jest ?? czemu nie działa??
Nomad: Hmm nie czuć żeby się paliło, bezpieczniki całe, oooo zasilania nie podpieliśmy...
Chris: No od razu lepiej"

Cytat:
"Chris: Hmm no gra fajnie, ale może by tak to jakoś poskładać w całość??
Nomad: Eee... po co ?? tak jest łatiejszy dostęp do wszystkiego."

5. Wszystko poskładane.
Cytat:
"Chris: Hmmm a antene podłączyłeś ??
Nomad: "

6. Narzędzia pracy (wybrane).

Cytat:
"Chris: no to żeśmy go "odchudzili"

Podsumowanie:
-radio zamontowane zgodnie z założeniami (tylko przednie głośniki i tymczasowe zasilanie)
-zbędne kable usunięte
-ofiar w ludziach brak (chociaż zostałem "popieszczony" prądem przez lutownicę)
-kolejne spotkanie prawdopodobnie już w piątek, tym razem na tapetę idzie "srebrna bestia"

ladnie tak Bandziora rozbebeszonego pokazywac
radio gra ladniutko i czysciutko....
w piatek przewidziane tylne kabelki moze stala instalka
oraz gwozdz programu..."Srebna strzala" idzie pod lifting

pozdrofka Chris

Temat do działu Warto wiedzieć

Hehe ale kozacki ten krzyzyk na zaslepce.

A swoja droga to radio zamontowane na polce nie za pieknie wyglada.

Cytat:
2005-05-25 18:58:17, dreX pisze:
Hehe ale kozacki ten krzyzyk na zaslepce. A swoja droga to radio zamontowane na polce nie za pieknie wyglada.

A kto mówi że jest zamontowane ??
jest to pozycja tymczasowa i "robocza" docelowo z tego co wiem ma być pod schowkiem... Ja to tylko składałem w całość

Ze tak zapytam, a koncepcji montazu oryginalnego braklo ?

Cytat:
2005-05-25 19:43:09, iquest pisze:
Ze tak zapytam, a koncepcji montazu oryginalnego braklo ?

była, była... ale są pewne "ale"

1.Nowe radia są dłuższe, a górna część miejsca na radio schodzi lukiem w dół.
2. Jako że radio jest z CD nie bardzo da się je zamontować "po skosie"
3. Ktoś żle zamontował orginalny głośnik od safari, zamiast w jego miejscu jest umieszczony jakoś tak pod skosem w prawie całej przestrzeni na radio, więc żeby włożyć tam radio to trzeba by najpierw go wyjąć a tego praktycznie nie da się zrobić bez zdejmowania deski...

Aczkolwiek nie powiem żebym nie był za taką wersją montażu.

No i właściciel pewnie nie pozwolil na uzycie brzeszczota, rozumie go to w koncu boli

Cytat:
2005-05-25 19:50:53, Nomad pisze:
2. Jako że radio jest z CD nie bardzo da się je zamontować "po skosie"

A to czemu

a taka mam mysl tworcza i aby nie pilowac deski chce aby radyjko nie kulo w oczy, a przy tym bylo praktycznie dostepne...otoz gdy zamontuje kieszen bedzie praktycznie
I w ten sposob zostanie rowniez obrotek ktory seryjnie jest po lewej stronie oraz zaslepka...wiec :/
wlasciwie to ma sie wlascicielowi podobac czy nie??
moze kiedys dam jako atrape poczciwe safari
Jak bedzie wszystko tak jak trzeba dojda zdjecia

pozdrawiam Chris

Cytat:
2005-05-25 22:14:31, road_runner pisze:
A to czemu

bo kolega zapewne chce aby radio mu służyło dłużej
Rozrysować ci jakie siły działają na silniczek napedzający płyte. Poza tym te radia nie są stworzone do tego by płyta mogła być w innym położeniu niż ± 30° od poziomu. Dodać trzeba kiepską jakość wykonania płyt CD które biją jak rozcentrowane koła w rowerze

Patrze na te Wasza lutownice i sobie mysle, ze wyscie chyba tego Fiata spawali

Nie mieliscie mniejszej transformatorowej....?

Cytat:
2005-05-26 12:25:58, KajTan pisze:
Patrze na te Wasza lutownice i sobie mysle, ze wyscie chyba tego Fiata spawali Nie mieliscie mniejszej transformatorowej....?

transformatorową to można sobie dupe podetrzeć. Lutownica do lutowania miedzianych rynien rulez....

Cytat:
2005-05-26 12:11:39, LifeGuard pisze:
Poza tym te radia nie są stworzone do tego by płyta mogła być w innym położeniu niż ± 30° od poziomu.

+- 30 to dla mnie juz duzy "skos" a wiec jednak te radia moga pracowac po skosie i w wiekszosc aut przez dlugie lata w takich warunkach pracuja i nic im nie jest.

Cytat:
2005-05-26 12:25:58, KajTan pisze:
Patrze na te Wasza lutownice i sobie mysle, ze wyscie chyba tego Fiata spawali Nie mieliscie mniejszej transformatorowej....?

zaczeliśmy od mniejszej ale .... miała przebicie a jak wiedomo "Elektryka prąd nie tyka, tylko z dala 10* " a że ja elektryk z wykształcenia no to potańczyłem, raz, drugi... i wziąłem większą...
a transformatorówka jak się w ostatniej chwili okazało "wybyłą" do kumpla mojego ojca na drugi koniec miasta.

Cytat:
2005-05-26 15:18:58, Nomad pisze:
zaczeliśmy od mniejszej ale .... miała przebicie a jak wiedomo "Elektryka prąd nie tyka, tylko z dala 10* " a że ja elektryk z wykształcenia no to potańczyłem, raz, drugi... i wziąłem większą... a transformatorówka jak się w ostatniej chwili okazało "wybyłą" do kumpla mojego ojca na drugi koniec miasta.

ja juz doszedłem do perfekcji w obsłudze tych rynnowych grubo końcówkowych lutownic... Ostatnie wyczyny dolutowywanie kabli sygnałowych w monitorze do płytki drukowanej oraz przylutowywanie w moim radyjku tez Blaupunkt do plytki drukowanej złącza antenowego bo sie wcisnęło do środka od wkładania i wyjmowania z kieszeni

Oki dziś odbyła się 2 runda My vs. fiaty 125p

podsumowanie:

u Chrisa:
-położona instalacja pod tylne głośniki,
-zmieniony sposób zasilania radia,
-jakieś drobiazgi

u mnie:

-wreszcie działa podświetlenie klawiszy.

-podpięte wszystkie "dodatkowe" kontrolki

(ps. nie świecą się tylko pasy, znaczy działają ale brak czujnika w zapięciach.)

O tak wszystko przebieglo gladko do czas mostkowania
u mnie dziala jak trzeba....i na foum mowie DZIEKI NOMAD
a u Nomada pieknie przyozdobila sie konsola...niedlugo czas na deske....
co uwazacie o glosniczkach Alpharda? jakies sugestie?
pozdrawiam
Chris