Klima problem???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przestał mi się załanczać wentylator na włączonej klimie sprawdziłem silnik jego styki i wszystko gra elektromagnes załancza poprawnie i niewiem co mam dalej robić z tym może ktoś miał podobny problem prosze o jakieś rady i pozdrawiam.

w instalacji jest takie urządzenie które nie pozwala załaczyć agregatu gdy spadnie ciśnienie gazu dobij gaz i bedzie hulać

Własnie oto chodzi że sprężarka sie włancza normalnie zimno leci z kratek tylko sie wiatrak na chłodnicy nie uruchamia i sie robi gorąca chłodnica

w e34 po prawej stronie chłodnicy wchodzi taka wtyczka. po odłączeniu jej zmostkuj środkowy z jednym z dwuch pozostałych. wentylator powinien sie załączyć. jeśli nie to on nie działa. jeśli tak to włącznik na chłodnicy sie zepsuł.

Teraz to sobie prawdopodobnie biedy narobiłem jezdziłem z włączoną klimą i niewiedziałem że wentylator chłodnicy klimy nie załancza przez brak chłodzenia chyba pusciła chłodnica bo zauważyłem żółty wyciek czynnika chłodzącego który jest specialnie barwiony żeby był widoczny.Co teraz by tu zrobić doradcie?Czy taką chłodnice da się skleić?

da sie pospawać chłodnice

Ja też ma problem bo jak wlącze klime to powietrze wcale nie leci takie zimne,a w dodatku na nogi leci ciepłe powietrze.Co może byc tego przyczyną?I czy z każdego wylotu powinno lecieć zimne powietrze.

Cytat:
2005-05-23 17:27:11, BartDG pisze:
Ja też ma problem bo jak wlącze klime to powietrze wcale nie leci takie zimne,a w dodatku na nogi leci ciepłe powietrze.Co może byc tego przyczyną?I czy z każdego wylotu powinno lecieć zimne powietrze.

HMM kiedyś juz to pisałem, a tak wogóle będę wieczorkiem w Będzinie, więc możemy się spyknąć to Ci pokaże co i jak trzeba sprawdzić Kiedyś przerabiałem ten temat.

Dzisiaj niestety nie dam rady sie spotkać,ale jak nic nie zdziałam z tym problemem to dam znać i jakoś sie spotkamy.Pozdro

aldik , może byś to opisał ,bo w wyszukiwarce nie wiele jest na temat sprawdzania użądzenia. chyba, że jakiś link do wyszukiwarki, bo nie bardzo znalazłem.

[ wiadomość edytowana przez: krzysiek77 dnia 2005-05-23 20:08:51 ]

Cytat:
2005-05-23 19:50:28, krzysiek77 pisze:
aldik , może byś to opisał ,bo w wyszukiwarce nie wiele jest na temat sprawdzania użądzenia. chyba, że jakiś link do wyszukiwarki, bo nie bardzo znalazłem. [ wiadomość edytowana przez: krzysiek77 dnia 2005-05-23 20:08:51 ]

Ojj dużo pisania. Spróbuje w skrócie. W 7ce jeżeli masz klimatyzacje 2strefową to wszystkimi wywietrznikami sterują małe elektryczne silniczki, które odpowiednio zamykają lub odmykają dopływ powietrza, no i niestety one lubią sie schszanić, wtedy np jak zatrzymał się na zamkniętym zimnym to zawsze będzie walić zimno to auta a jak na ciepłym to ciepłe itp. Kolejną rzeczą zwaloną mogą być elektrozaworki znajdujące sie przy podszybiu od strony kierowcy - czasami wystarczy je rozebrać i przeczyścić. No i ostatnia rzecz to sam panel sterowania klimatyzacją, czasami może pomóc przelutowanie wszystkich styków a czasami zakup nowego

no to jasne się stało. aldik dzięki , ale wszystko już jest ok. poprostu czujnik w dżwiach nie łączył i na nieruwnościach dawał znak. że dżwi otwarte i klime na tą chwile rozłanczało. w rezultacie- chłodziła, ale jakoś słabo. upalnej pogody wszystkim życze.

Cytat:
2005-05-24 13:06:10, krzysiek77 pisze:
no to jasne się stało. aldik dzięki , ale wszystko już jest ok. poprostu czujnik w dżwiach nie łączył i na nieruwnościach dawał znak. że dżwi otwarte i klime na tą chwile rozłanczało. w rezultacie- chłodziła, ale jakoś słabo. upalnej pogody wszystkim życze.

Hmmmm dziwne - a o takim czymś to nie słyszałem!

otwóż maske i zobacz na sprzęgło sprężarki. następnie otwóż dżwi i spójż jeszcze raz.u mnie rozłącza. elektryk mi sprawdzał ten czujnik i on rozłączał. nigdy nie miałem włączonego światełka wewnątrz i nie zauważyłem tego wcześniej. elektryk też zrobił tak, że pokazuje teraz napis nacheck control "turen offen" czy coś takiego. nie pytaj jak on to zrobił bo nie wiem jak.

Mi sie ostatnio zdarzyło sie,że powietrze już leciało tak jak powinno wszędzie zimne,ale to i tak nie było takie powietrze jak powinno było letnie.A gdy sie zatrzymałem to zaczeło lecieć ciepłe.Co o tym myślicie?