| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2005-02-24 16:00:25 Noo gratuluje nabytku Artur Ładniutki jest |
PAGAN Wwa | 2005-02-24 16:02:19 poprosze o latwiejszy zestaw pytan. |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2005-02-24 16:25:22 Artur - Fiacik rewelacja,gratuluję (i zazdroszczę)
A zestaw pytań prosty więc spróbuję pomóc: 1.Znaczki znajdowały się zasadniczo na zaślepce radia,jednak już w kilku Fiacikach spotkałem się ze znaczkiem na pokrywce schowka - może montowano tam znaczki w wersjach wyposażonych w radio fabrycznie (o ile takowe wtedy bywały)??Mój ś.p.klasyk równiez miał ów znaczek na pokrywie schowka i wygladało to na mocowanie fabryczne. 2.Zagłówki w 1973 roku nie były montowane fabrycznie.Być może jakieś eksportówki je posiadały - jednak nigdzie nie wyczytałem takich informacji. 3.Zaworek nagrzewnicy jest faktycznie inny,a zarazem dużo trwalszy od stosowanych później.Nówka sztuka jest na allegro ,nie wiem czy pasuje Ładowski...
4.Zbiornik spryskiwacza powinien być typowym"workiem",jednak o ciut mniejszej pojemności i z aluminiowym "korkiem".Mam gdzies takowy w szpejach. 5. Pasy montowano różniste w klasykach,więc nie wiem jak wyglądały oryginalne.U mnie w 1971 pasy były radzieckie,białe,z "prawie normalnymi" klamrami jak np. w PN. 6.Wajcha biegów w położeniu luzu powinna stać pionowo,tak jak piszesz na lini biegów 3-4.Zapewne padła sprężyna za to odpowiedzialna.Zajrzyj do jakiejś książki "fiatowej" - jest to ładnie rozrysowane. 7.Lusterko miało regulację "przeciw oślepianiu" od poczatku produkcji.Nie wiem czy w 1973 były jeszcze lampki w lusterku i czy było już "bezpieczne" - jest to rocznik "przejściowy"więc ciężko to określić. Więcej na pewno pomogą inni. |
karlo BMW E-28 520i Wrocław | 2005-02-24 16:26:05 Odnosnie 2-go pytania to wydaje mi sie ze zaglowki juz byly bo te same fotele byly chyba montowane w pierszych seriach mr75 ktory takiezaglowki posiadal ale nie wiem czy csie nie myl;e |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2005-02-24 16:27:56 Hehe,przeoczyłem jeden z trzech punktów 5. ale Nabauab już wyjaśnił co i jak z mostem.Masz resory cztero-czy dwupiorowe? |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2005-02-24 16:43:04 Inne są łożyska półosi i mechanizmu różnicowego.Stożkowe na wałku są chyba te same,ale nie jestem pewien.
Jugole mają generalnie dobrą opinię,zwłaszcza starsze roczniki.A co jest-wyje? |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2005-02-24 17:06:24 Niestety nie ma juz chyba tej aukcji z zaworkiem
Odnośnie spryskiwacza-po "pompnięciu" powinny włączać się wycieraczki - działa toto u Ciebie? |
borygo Fso Polski Fiat 125p ... Wrocław | 2005-02-24 17:25:20 Ja mam 72 ale to mała różnica. U mnie skrzynia działa doskonale. Znaczek licencja Fiata była ta sama. A tak pozatym gratuluje zakupu. |
arturw Miłośnik FSO Peugeot 405/Peugeot ... Warszawa | 2005-02-24 17:26:51
Jeszcze jak . Generalnie w tym aucie wszystko działa. Wszystkie lampki kontrolki przełączniki zamki i ciegna. Jedynie zaworek nagrzewnicy nie jest sterowany, bo jest wiecznie otwarty. Dziadek zastosował jednak magiczny kranik na rurce przed zaworkiem, piękny i stylowy, równie stary jak to auto, i właśnie za jego pomocą można włączyć i wyłączyć ogrzewanie , kręcąć ręką pod deską. Ale wolałbym to robić tak jak przewidziała fabryka. |
arturw Miłośnik FSO Peugeot 405/Peugeot ... Warszawa | 2005-02-24 17:31:18
Dobra na razie spadam, lecę zderzak na tył z kiełkami podprostować (bo dostałem a ten co mam to mnie drażni), wieczorkiem wpadne jeszcze na forum. |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2005-02-24 17:49:31 Oryginalne znaczki wyglądają tak:
Nie ma jak zapał po zakupie autka |