Felgi a oponki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Accenta z 1999. Oryginalne oponki 155/80 R 13 na felgach 4 1/2 J 13. Czy mozna na te felgi zalozyc oponki 175/70 R 13 , czy tez musze kupic szersza felg ( a nie chce).

Witam,szczerze to nie wiem jaka powinna być fela do tej szerokosci oponki,najlepiej zapytac w serwisie z oponami oni tam maja wykazy rozmiarow szerokosci.Ja w Coupe mialem seryjnie fele 6x15 i oponki 205/50/R15 a teraz mam fele 7x16 i opony 205/45/R16,takze fela szersza o cal a opona wlasciwie taka sama,tyle ze nizsza.Najlepiej zayptac w serwisie z oponami.(mnie wydaje sie ze powinno iść założyć na ta felę te oponki,ale to tylko moje skromne zdanie)
Pozdrawiam

w zasadzie do oponki 175 powinna byc fela 5 (teoretycznie od 5 do 6) cali ale na 4 1/2 tez wejdzie.
Jednak lepiej jest sie zapytac jeszcze albo w serwisie albo u wulkanizatora

Witam.
Wielkość koła (średnica) jest taka sama przy feldze 13 i oponach 155/80 i 175/70
Co do szerokości - im szersza fela tym lepiej - sztywność boczna koła wzrasta - co do felgi 4,5 calowej to widziałem polonezy na takich (fabrycznie - pierwsze poldki) i maiły tam opony 185/70 (czyli wyższa i szersza).
Ja w kańcie miałem najpierw 4,5calówki i 165/80 - przeszedłem na 5 calowe felgi (oczywiście mówie cały czas o szerokosci) ale niezbyt zauważyłem zeby było znacznie lepiej - dopiero felga 5,5 i 6 calowa dała bardzo dużą sztywność - ale duży fiat ma ciut wyższą oponę więc dlatego szersza felga dopiero usztywniła całe koło (chociaż z drugiej strony - 165/80R13 na fele 6 calową nie jest łatwo "naciągnąć" - ale to zmartwienie wulkanizatora).
Reasumując 4,5 cala dla 175/70 jest jeszcze dopuszczalną felgą, ale jak bedziesz miał możliwośc przejsć na 5-5,5 cala było by pewnie duzo lepiej szczególnie przy większym obciązeniu na zakrętach.
Pozdrawiam.
Misio