| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-05-25 19:26:44 pytanko 1. czy jezeli mam dwa espero, w jednym klima dziala, w drugim nie to czy da sie zamienic te klimy ze soba?
pytanko 2. czemu nie ma mistrzow co lutuja/spawaja chlodnice od klimy? pozdrawiam ![]() |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-05-25 22:37:50 odp na pyt 1 da sie pżełożyc klime z jednogo do drugiego ale według mnie taniej wyjdzie naprawa
odp na pyt 2 da sie pospawac kraplacz i sa tacy mistrzowie |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-05-25 22:43:49
a mozna by dokladniej?czemu drozsze?po przelozeniu i tak bedzie trzeba napelnic klime prawda?
no i git teraz juz tylko musze wytargac skraplacz i zawiesc do magika
dzieki |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-05-25 22:54:09 oki, dzieki za info
poki co chyba pomysle nad pospawaniem
pozdrawiam |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2005-05-26 19:11:06 jak to mówią wszystko się da
ja ostatnio zmieniałem gaz w klimie.....i wszystko było niby ok do dziś.. jechałem i zaczęło śmierdzieć gumą..... klima przestała działać... ciekawe co poszło................. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-05-27 02:11:36
buuuuuuu .....pasek klinowy sprężarki poszedł pewnie....ale dlaczego ....to już gorsza sprawa .....u Śląskiego nie wyczaili nic??...przecie narzekałeś że jakby Ci się coś blokuje przy "odpalaniau" klimy !! |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2005-05-27 02:56:49
podłączyli jedynie pod maszyne pomiarową.. zmienili gaz... i zdiagnozowali że nie włącza się na I biegu wentylator..... umówiłem się z nimi że we wt mi to zrobią....... |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-05-27 19:47:04 Lutowanie skraplacza to rozwiązanie na bardzo krótką metę, bo w trakcie pracy klimy panuje w nim bardzo duże ciśnienie.
Regulacji klimy nie ma. Ale sprężarka ma "samoregulator" - po włączeniu pracuje z pełną wydajnością, ale wraz ze wzrostem ciśnienia w układzie wydajność sprężarki się zmniejsza i dzięki temu silnik samochodu jest mniej obciążony. A co do regulacji temp. we wnętrzu - masz guzik AC i klima chodzi lub nie. Temperaturę możesz ewentualnie regulować pokrętłem ciepło-zimno, ale w praktyce przekonasz się, że nie ma to sensu. Gdy w kabinie zrobi się zbyt chłodno, to lepiej wyłączyć klimę na chwilę. |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-05-27 22:06:19 to lypnie to wyglada bo przeciez auta nie zmienie zeby taniej wyszlo
nie stac mnie zeby wyscielic 600zl na klime a ten czarny kolor tak grzeje ze ciezko wytrzymac... jeszcze pomysle nad przekladka...jak rozbiore przedni pas to przy okazji otwieranie klaby bede mogl naprawic ![]() |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-05-28 12:43:33
Nie wiem czy masz świadomość że nissens produkuje skraplacze do wielu, wielu modeli i chyba min.50% aut ma te elementy własnie pochodzące z nissensa.....nawet jeśli mają np logo np daewoo czy inkszego forda !
po prostu trafiłeś na felerny egzempel ....a poza tym .....niecały rok ?? ...to co z GWARANCJĄ ?? |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-05-28 16:29:42
Slyszalem wiele negatywnych opinii o Nissensie, wiec nie jest to chyba jakis wyjatek.
Z tego co sie orientuje Daewoo nie montowalo skraplaczy Nissensa. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-05-28 19:50:39
W ub. roku byłem u faceta zajmującego się od kilkunastu lat naprawą chłodnic i układów chłodzenia ogólnie...byłem akurat Renault...To On opowiadał że np. w wielu "francuzach" fabrycznie zakładane są chłodnice (również i skraplacze klimy) Niesensa, także w innych autach..wymienił chyba jeszcze forda. O daewoo akurat NIE powiedział ale cholera wie ?? Co do trwałości tych malowanych "jakby czarna farba ochronną" skraplaczy Daewoo....... to w ostatnią środę byłem w najbardziej renomowanym serwisie klimatyzacji na śląsku.....Szef był naprawdę pełen podziwu (w szoku wręcz był!) że w kilkuletnim Daewoo skraplacz trzyma się w tak dobrej kondyncji...Powiedział że w naszych warunkach (chodziło głównie o zimę i posypywanie dróg) skraplacze daewoo "umierają" wyjątkowo szybko
A skoro taki szczegółowy jesteś....to przyznaję że trudno mi osobiście ocenić gdzie leży prawda bo osobiście mię nie dotknął ani problem skraplacza nisensa ani klęska skraplacza daewoo ( na szczęście!)....oparłem swoją wypowiedź na podstawie opinii dwóch dobrych fachowców, którzy w tej branży działają od wielu lat. Amen |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-05-28 21:04:11 chodziło mi o malowane skraplacze ale w bmw |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-05-28 21:13:14
Niooo spoko....rozumiem ...tak to napisałeś że mogłem zrozumieć dwojako....wojny przecie z tego powodu wywoływać nie będę
Ale przy okazji se poczytałem trochę więcej o Nissens...człowiek się w końcu całe życie uczy! (nie wiedziałem np że to Duńska Firma! ....o tu o nich (o sobie? ) piszą: NISSENS ....strona www....KLIK!.....teraz tym bardziej NIE WIERZĘ w słabą jakość ich wyrobów ....sie mi wydawa że to tak jak różni oszołomy-teoretycy źle gadają o Daewoo.....z reguły najwięcej do powiedzenia mają Ci co NIGDY albo prawie nigdy auta Daewoo nie mieli
Pozdrufka!
[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2005-05-28 21:17:04 ] |