Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Aliszer HF MEMBER Polonez Kombi 1.6 MPi Pruszków | 2006-04-11 22:35:12 Witam !
Już kiedyś poruszałem ten problem, ale dziś jestem bliski załamania ![]() Początkowo sądziłem że ściąganie w lewo jakiego doświadczam podczas jazdy to wina wytłuczonego zawieszenia, więc pojechałem na stację diagnostyczną. Tam zrobiono oględziny zawieszenia, i stwierdzono że wszystko jest OK elementy zawiechy są sztywne bez luzów, wahacze prawie nówki itp. No to może felgi/opony ? Kolejny przystanek wulkanizator, wyważył wszystkie koła, sprawdził stan opon, wyrównał ciśnienie... i NIC ! Przyszło mi nieco później do głowy, że to może być wina geometrii więc dzisiaj wybrałem się do serwisu wulknizatorskiego gdzie komputerowo ustawiono mi obydwie osie ( jak się okazało tył był nieźle rozjechany ) i wymieniono oponki na letnie, znów wyważając fele. Wyjeźdżam z serwisu na trasę, rozpędzam auto do 60 km/h na prostej, równej drodze i co ??!! --- auto sunie w lewo jeszcze bardziej niż przed geometrią !!! ![]() Ręce mi opadły, nie wiem już co robić, proszę pomóżcie bo boję sie tak jeździć ! |
![]() bartis HF MEMBER Hyundai Accent Rybczewice | 2006-04-12 21:30:27 Witam. u ojca w Puncie było podobnie że ściągalo go w lewika. Przekładanie opon, wyważanie, ustawianie geometrii nic nie pomagało. Kupowałem klocki hamulcowe do punciaka i mówie facetowi jaka jest sytuacja. Zaproponował mi co by zmienic przewód hamulcowy-ten elastyczny kawałek przy kole. Podobno parcieja i powodują takie szopki. Posłuchałem sie. Kupiłem ten kawałek przewodu i wymieniłem. Ściąganie mineło jak ręką odjął.
Może warto na to zwrócić uwage. Pozdrawiam |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2006-04-14 00:18:02 A moze zamiast tych pierdół w zawieszeniu to coś z układem kierwoniczym.
Sprawdzałeś czy masz proste felgi? Moze jedna z nich jest pokrzywiona i stąd występują odkształcenia. Sprawdzałeś łożyska czy chodzą luźno. moze jedna strona obciera i stąd sciąganie. Np chodzą źle z przodu po lewej stronie. Podnies auto i sprawdz jak na luzie koła sie obracają. Może klocki hamulcowe obcierają o tarcze - nie słychac zadnych pisków? Najprosciej sprwdzić jedz wolno i otwórz okna na niskich obrotach wtedy coś moze usłyszysz. Kiedy hamujesz hamulec pulsuje ? Jezeli pulsuje to znaczy ze coś jest nie tak z kolami - moze masz coś jednak tylko z kołami. Aha nie wierz w jakiś tam domoroslych mechaników pojedz do autoryzowanego punktu wymany opon np dębica itp nie rób badań bo ci za dużo wyjdzie. zapytaj sie mechanika co moze być przczyną zamiast jezdzić i ciągle sprawdzać. |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2006-04-14 07:32:57 u mnie w Lantrze tez ściąga ale w prawo ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Aliszer HF MEMBER Polonez Kombi 1.6 MPi Pruszków | 2006-04-14 16:52:26 Witam !
Dzięki za wszelkie sugestie i rady. Jeżeli chodzi o łożyska to są wymienione na obu kołach, tylko mechanik źle je dokręcił i mam luzy, które trzeba skasować. Ale auto ściągało też przed zmianą łożysk... Opony przełożyłem, wyrównałem ciśnienie i jest odrobinkę lepiej ![]() Układowi hamulcowemu muszę się bliżej przyjrzeć ponieważ przewody są faktycznie w dosyć kiepskim stanie, ale czy to może być przyczyną ? Jest jeszcze jedna rzecz której nie sprawdziłem, a powinienem - amortyzatory. Martwi mnie zwłaszcza jedna sprawa, mianowicie mocowanie lewego przedniego amorka wygląda nieco dziwnie, a już z pewnością różni się od prawego ![]() Koniecznie muszę to sprawdzić ale to już w przyszłym tygodniu Pozdro Aliszer |