MotoNews.pl

SPROWADZENIE Z USA SAMOCHODU - PILNA PROŚBA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chce trochę nagiąc zasady forum i bez owijania w bawełne napisze o co mi chodzi:

mam możliwośc ściągnięcia auta z USA jest to Mercedes E320 benzyna rocznik 2000. Pełne wyposażenie, komplet, wszystko. przejechane 73000mil czyli koło 120000km. Stan idealny, kolor czarny. Wartośc tego auta znam mniejwiecej z cen niemieckich. Ale nie o to chodzi. Pilnie potrzebuję informacji na temat opłat związanych z przywiezieniem tego samochodu, tzn opłat rejestracyjnych, podatków. Wiem, że auta trzeba "zeuropeizować(kierunkowskazy, światła stop)" Jezeli ktos jest kompetentny, posiada wiedze na ten temat to bardzo prosze o podzielenie sie nią. Interesują mnie wszystkie koszty vat itd. Jeżeli są jakieś "sposoby" miniecia jakichś opłat to proszę o pomoc, jak nie na forum to przez priv.

PS: Proszę o nie kasowanie tego tematu, jak moderatorom on nie będzie pasował to po uzyskaniu informacji można go wywalic. Pozatym myślę, że może on (temat) nawet pomóc innym na przyszłość. Acha auto nie jest dla mnie osobiście, ale być może zostanie w rodzinie.

Cytat:
myślę, że może on (temat) nawet pomóc innym na przyszłość

pewnie! bo może ktoś kiedyś zechce z usa sprowadzić BMW.
pozdrawiam

Z tego co wiem to najlepiej sprowadzic auto na jakiegoś niemca i On potem sprzedaje to auto Polakowi a u nas juz wtedy ta sama procedura co z autem z niemiec, czyli akcyza (teraz to juz chyba 50EUR ) itd.
Jak sprowadzasz do Polski to są te same procedury co do auta z niemiec ale musisz dodać cło oraz 22% podatku od całej kwoty oraz aby przejść przegląd należy przerobić lampy itp.

Cytat:
2005-05-30 13:55:14, Aldik pisze:
Z tego co wiem to najlepiej sprowadzic auto na jakiegoś niemca i On potem sprzedaje to auto Polakowi a u nas juz wtedy ta sama procedura co z autem z niemiec, czyli akcyza (teraz to juz chyba 50EUR ) itd. Jak sprowadzasz do Polski to są te same procedury co do auta z niemiec ale musisz dodać cło oraz 22% podatku od całej kwoty oraz aby przejść przegląd należy przerobić lampy itp.

pierwsze pytanie ile wynosi cło(stawka) na samochód z lutego 2000r. Drugie pytanie: A czy czasem taki niemiec nie ponosi jakiś opłat(opłata rejestracyjna) za sprowadzenie samochodu z poza UE? A jezeli ponosi to jakie, jezeli wiecie. Piszcie, dzieki Aldik

Cytat:
2005-05-30 14:53:06, Jeztom pisze:
pierwsze pytanie ile wynosi cło(stawka) na samochód z lutego 2000r. Drugie pytanie: A czy czasem taki niemiec nie ponosi jakiś opłat(opłata rejestracyjna) za sprowadzenie samochodu z poza UE? A jezeli ponosi to jakie, jezeli wiecie. Piszcie, dzieki Aldik

Chyba ponowsi ale w Niemczech cło na auto jest małe - przynajmniej tak mi sie wydaje - słyszałem tylko że tak jest o wiele lepiej i taniej. A co do stawki w polsce to chyba najlepiej jak zadzwonisz do Urzędy Celnego! Problem moze być tylko w tym że mogą nieuznać tego co jest na rachunku i policzą według polskich stawek - a od niemca mogą Cie pocałowac - wpisze 50EUR a potem jeszcze ich do sądu podasz o zwrot.
Ja dzisiaj ide do prawnika i będę pisał podanie o zwrot akcyzy!

Witam boję się Aldik że samo podanie nie wystarczy,napisz od razu pozew i zapytaj adwokata ile weżmie za przeprowadzenie sprawy przez wszystkie instancje odwoławcze I po co takie drogie auto sprowadziłeś?

Z tego co kiedyś wyczytałem o sprowadzaniu aut zza wielkiej wody to jeśli chodzi o Kanade to koszt transportu statkiem wynosił 500-1000$ kanadyjskich. Ale nie nie wiem czy statki te nie pływały tylko do Rotterdamu czy Hamburga

Pozdrawiam

Cytat:
2005-05-30 23:47:53, Dexter528i pisze:
Z tego co kiedyś wyczytałem o sprowadzaniu aut zza wielkiej wody to jeśli chodzi o Kanade to koszt transportu statkiem wynosił 500-1000$ kanadyjskich. Ale nie nie wiem czy statki te nie pływały tylko do Rotterdamu czy Hamburga Pozdrawiam

transport nie ja pokrywam tak więc mam go gdzies , a jeżeli chodzi miejsce to wiem że na nasze brzegi też płyną...

w super expressie z 31 maja tego roku w dodatku moto jest dokładnie opisane wszystko jak załatwiać i sprowadzić auto z usa.
pozdrawiam