| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-06-01 14:50:14 przygotuj dobre nasadowe klucze, te górne śruby
powodzenia życzę |
cehol HF MEMBER hyundai pony gsi piekary śląskie | 2005-06-01 17:29:01 jezeli masz zapieczone górne tulejki to jest masakra śrubki odkręcają się dość łatwo. ale gdy tylejka jest oberwana to nic tylko sie pociać a więc wymiana może trwać 1h obie strony lub jak u mnie 6h jedna strona. radze przed założenien dobrze nasmarować nowe tulejki aby w przyszłości uniknąć takich problemów. |
PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2005-06-01 19:16:24 Nie wiem jak sprawa wygląda w Ponym, ale do wymiany w accencie najważniejsze było wd40 i trochę czasu, łącze się w bólu z ceholem . Teoretycznie możne to zrobić jedna osoba, ale do założenia kolumny z powrotem, przyda się ktoś do odgięcia wahaczy. Sama operacja jest dość prosta, poluzować śruby mocowania górnego (trzy dwunastki), odkręcić śruby łączące bębny (dwie siedemnastki), zdjąć blokadę zabezpieczającą przewód od hamulca i wyjąć kolumnę jednocześnie wyciągając przewód. Na koniec rozkręcenie górnego mocowania . Przyda się jeszcze dobry francuz (lub zwykły płaski) do ściągaczy od sprężyn i miłego kręcenia. Jeśli podałem zbyt szczegółowo, lub o czymś zapomniałem, sorry. |
Dawciol HF MEMBER Hyundai Pony GLS Piekary Śląskie | 2005-06-01 20:08:42
W accencie jest amor montowany razem ze sprezyn cos ala mc'person ( niewiem czy tak sie pisze ale wiadomo o co chodzi) a w ponym osobno jest sprezyna i osobno amorek, nie trzeba odkrecac nic oproc 2 srub u gory i na dole , a pod wahacz najlepiej podlozyc jakis lewarek zeby potem bezproblemowo wsadzic amorka. zwroc tez uwage na sruby bo moga byc juz troche zbite ( ja tak mialem ) i po wymianie amorkow zaczelo strasznie trzaskac, ale dokupilem nowe sroby chyba po 3 zl sztuka i wszystko gra
Powodzenia |