Wahacz przedni prawy...ale ktory? 525 TDS E34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Walnal mi wahacz przedni prawy bylem u mechanika wymieni mi go ale mial takie w cenie 200 zl za sztuke... a na allegro sa tansze ale niestety nie mam pojecia jaki mam kupic czy gorny czy dolny... wiem ze ten zepsuty wyglada jak takie powiginane "S"... ale jak sie mechanika zapytalem czy gorny czy dolny to jest bo nie wiem jaki kupic to on mi powiedzial ze wzdluzny... to w koncu jaki musze kupic zeby pasowal?

Czy ten jest dobry? Wahacz

[ wiadomość edytowana przez: MohSETH dnia 2005-05-31 17:48:45 ]

Spójrz na rysunek:

E34 525tds CROSS MEMBER/WISHBONE/ROD

Element nr 2 to wahacz przedni (czasami nazywany dolnym, ponieważ jest montowany od dołu zwrotnicy). Element nr 7 to drążek reakcyjny (czasami nazywany górnym).

Jeżeli do wymiany masz wahacz (nr 2) to w twoim aucie wahacz ten powinien być aluminiowy. Wprawdzie można zamontować tańszy odpowiednik stalowy, lecz przy drugim kole powinien być taki sam. Sprawdź to.

Odnośnie sposobu wymiany wahaczy w E34 proponuję przeczytać ten POST

A ktory z nich jest nazywany wahaczem trakcyjnym?

Przepraszam wahaczem wzdluznym bo z innych postow nie moglem tego wylapac

CO powiecie o nich?
TAIWAN

[ wiadomość edytowana przez: MohSETH dnia 2005-05-31 19:11:15 ]

[ wiadomość edytowana przez: MohSETH dnia 2005-05-31 19:22:00 ]

Wahacz górny, wahacz trakcyjny, wahacz wzdłużny to używane przez niektórych mechaników określenie na drążek reakcyjny. Prawidłowa nazwa tego elementu to drążek reakcyjny.

Dzieki Zyggy a mozessz mi powiedziec ktore sa lepsze?

TAIWAN

Nie wiem jakiej firmy ale droższy

Prosze odpowiedzcie szybko bo jakies musze kupic bo jade w trase w weekend wiec musze wymienic ten wahacz...
DZIEKUJEZ GÓRY

[ wiadomość edytowana przez: MohSETH dnia 2005-05-31 19:46:35 ]

Według mnie obydwa są kiepskie, gdyż sama tuleja drążka reakcyjnego kosztuje ok. 200 zł. Tuleja ta powinna być hydrauliczna. W tanich odpowiednikach są stosowane tuleje gumowe, które mają zupełnie inną charakterystykę pracy.

Cytat:
Element nr 7 to drążek reakcyjny

to nie jest drążek reakcyjny nie myl pojeć

Hmm a co ja mam zrobic jak na inne narazie mnie nie stac... a wahacz to jest sprawa na CITO... Jakbys mial wybierac z tych dwoch?