MotoNews.pl
11 Apel przeciw "polskim obozom śmierci" (98072/26) - PT

Apel przeciw "polskim obozom śmierci"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zaprotestuj przeciwko fałoszowaniu historii i podpisz apel

http://www.rzeczpospolita.pl/akcja/0,0.html

Roześlij do swoich znajomych

Dziękuję

Pozdrawiam.

Chopin

Co prawda każdy ma prawo do swoich przekonań w kwestii polityki i historii, ale zaczyna mnie już to drażnić.

Ciągłe "rozdrapywanie ran" związanych z przeszłością nie jest moim skromnym zdaniem ani potrzebne, ani (co gorsza) korzystne... pomijając fakt, że i tak nic nie zmienimy.

Pozdrawiam - SpeedR

wal niedzwiedzia liz po ... szkopa czy to o to chodzi ??? czy moze na odwrot ??
i czy tego nam potrzeba ??

[ wiadomość edytowana przez: A-M dnia 2005-05-25 22:56:46 ]

A czy wy wogóle rozumiecie o co chodzi...

W ostatnim czasie w wielu opiniotwórczych zagranicznych mediach nazywa się niemieckie obozy koncentracyjne działające w czasie II WŚ na terenie RP - polskimi obozami śmierci. Jak będziemy to sprawę olewac - jak wy teraz - to za kilkadziesiąt lat będą pisać, że to my mordowaliśmy Żydów.

Ależ naturalnie, że rozumiem. Tak całą sprawę jak i Twoje zdenerwowanie.

Jednak z natury jestem osobą spokojną i staram się postrzegać nie tylko w odcieniach czerni i bieli (jak jeden z naszych niegdysiejszych prezydentów ), ale też w "skali szarości" made by Corel Draw.

Po prostu jestem zdania, że należy wspomnieć o tym, że nie istniało coś takiego jak "Polski obóz śmierci" a jedynie "Obóz śmierci, działający na terytorium Polski". Można opublikować to w zagranicznej prasie historycznej i... pozwolić się ranie zabliźnić.

Nie lubię po prostu "wyciągania" pewnych faktów z zamierzchłej historii na tzw. stół wydarzeń bieżących.
Nie zmienimy biegu wydarzeń a jedynie wstrzymamy postęp na rzecz naprawy czegoś, co i tak się stało.

Podobnie sprawa ma się z Rosją. Przeprosili nas za wydarzenia związane z II Wojną. O.K Dajmy już spokój. Prowokujemy mocarstwo będąc zupełnie nieliczącym się, maleńkim krajem i kolokwialnie rzecz ujmując - kręcimy bat na własny tyłek

Z jakiego powodu mam mieć pretencję do wnuków niegdysiejszych żołnierzy gestapo? Czy obecny 20- latek jest winny, że dawniej jego dziadek strzelał do Polaków?

To tyle ode mnie.
Pozdrawiam - SpeedR

P.S No offence - to jedynie moja prywatna opinia i jak już pisałem wcześniej, można się z nią zgadzać bądź nie

[quote]
2005-05-30 10:55:49, SpeedR pisze:
Po prostu jestem zdania, że należy wspomnieć o tym, że nie istniało coś takiego jak "Polski obóz śmierci" a jedynie "Obóz śmierci, działający na terytorium Polski". Można opublikować to w zagranicznej prasie historycznej i... pozwolić się ranie zabliźnić.

no i właśnie o to chodzi w tym apelu - tym bardziej teraz nie rozumiem twojego negatywnego stosunku do tej inicjatywy

Nie lubię po prostu "wyciągania" pewnych faktów z zamierzchłej historii na tzw. stół wydarzeń bieżących. Nie zmienimy biegu wydarzeń a jedynie wstrzymamy postęp na rzecz naprawy czegoś, co i tak się stało.

no właśnie tu ktoś skutecznie próbuje zmienić bieg historii...

Podobnie sprawa ma się z Rosją. Przeprosili nas za wydarzenia związane z II Wojną. O.K Dajmy już spokój. Prowokujemy mocarstwo będąc zupełnie nieliczącym się, maleńkim krajem i kolokwialnie rzecz ujmując - kręcimy bat na własny tyłek

a jak to się wogóle ma do sprawy o której rozmawiamy Pozatym ja jakoś nie słyszałem przeprosin ze strony rosyjskiej... Nie uważam też, że jesteśmy małym nieliczącym się krajem i przykro mi, że ty tak uważasz. Pewnie nie jesteśmy liczącym się krajem, ale to nie oznacza, że nie mamy mieć własnego zdania - traktujmy Rosję tak jak ona traktuje nas - miejmy ją w dupie. Naprawdę wiele jej nie zawdzięczamy...

Z jakiego powodu mam mieć pretencję do wnuków niegdysiejszych żołnierzy gestapo? Czy obecny 20- latek jest winny, że dawniej jego dziadek strzelał do Polaków?

To także nie jest najlepszy przykład do naszej dyskusji, ale tu się akurat z Tobą zgodzę.
undefinedundefined

[ wiadomość edytowana przez: elChopin dnia 2005-05-30 20:29:52 ]

Ja tylko napiszę co nieco o sprawie rosyjskiej : antagonizmy pomiędzy Polską i Rosją są podsycane i rozdmuchiwane przez rosyjski rząd i prezydenta Putina - jeśli ktoś nei wierzy niech sprawdzi ile mediów w Rosji jest niezależnych i ile z nich drukowało "antyrosyjskie" (lub ocierające się takie) teksty, a później o rekacji Polaków i Rosjan (w tym rządu rosyjskiego) na te paszwile. Nie tańczmy jak na Putin zagra i nie dajmy się prowokować. Po co to Putin robi ? Ano żeby Polska nie była tym krajem którego opinia jest brana w UE pod uwagę w kwestiach np. teraz Białorusi.

Cytat:
2005-05-30 20:26:55, elChopin pisze:
Nie uważam też, że jesteśmy małym nieliczącym się krajem i przykro mi, że ty tak uważasz.

Niestety jesteśmy gównianym i biednym krajem w środku europy bez większej gospodarki czy też złóż naturalnych, który przy każdej wojnie dostawał w dupę, a to ze wschodu, a to z zachodu i który poza biednymi mieszkańcami, dziurawymi drogami i syfiastymi miastami nie ma nic do zaoferowania!

Piotrek a co ma taka Francja, Włochy, Czechy, Węgry ? Nie przesadzaj z tą samokrytyką...

Cytat:
2005-06-03 12:07:55, Jacenty pisze:
Piotrek a co ma taka Francja, Włochy, Czechy, Węgry ? Nie przesadzaj z tą samokrytyką...

Francja miała przynajmniej kolonie
Włosi mają ciepło
Czesi mieli porządek
Węgrzy w latach 70 czy 80 byli taki przednówkiem zachodniego świata
A Polska nic nie miała i nie ma.

Cytat:
2005-06-03 12:14:18, piotr_ek pisze:
Francja miała przynajmniej kolonie Włosi mają ciepło Czesi mieli porządek Węgrzy w latach 70 czy 80 byli taki przednówkiem zachodniego świata A Polska nic nie miała i nie ma.

no fajnie, że tak myślisz - jeśli takich jak ty będzię więcej napewno dużo się zmieni

Cytat:
2005-06-03 23:00:01, elChopin pisze:
no fajnie, że tak myślisz

Ja tak nie myślę. Tak poprostu było. Zawsze dostawaliśmy w dupę. A to od wschodu, a to od zachodu, a to od hameryki... a nawet z północy. PL jest położona w złym miejscu. Taki wrzód na dupie którą jest mapa europy. Zobacz jak europa wyglądałaby pięknie, gdyby nas wymazać z mapy. Zachód bez przeszkód robi interesy ze wschodem, wschód bez przeszkód może zaatakować zachód no i jak północ ma blisko na wczasy na południe.

Zapewne zaraz rozpętam piekło , ale jako że to moje zdanie, to czemu mam sam sobie zabraniać...

Po pierwsze uważam, że pomijając wszystko inne, wedle mojej skromnej opinii podejmujemy (poprzez rząd) decyzje najgłupsze z możliwych.

Takie zdanie mam o 99% wszystkich postanowień, poczynając od konfliktu w Iraku (brawka za stratę ludzi i kupy gotówki) poprzez prawa wewnętrzne (rejestracja futer i wypchanych zwierząt; rejestracja nowego miejsca zamieszkania czy czasowego pobytu, gdzy przebywamy tam dłużej niż 3 dni ).

Poza tym, nie mamy rządu tylko zbieraninę bezmuzgich kretynów, i dodatkowo złodzieji. Ogłaszam to wszem i wobec - WSZYSTKICH POLITYKÓW !!!

Żyjemy historią a nie dniem jutrzejszym, jak ma to miejsce we wszystkich rozwijających się krajach, a nie tak jak w W polsce, która jest (moim skromnym zdaniem ) krajem trzeciego świata, a nawet dalej - 100 lat za murzynami (broń Boże nie mam nic do ciemnoskórych mieszkańców tej planety).

90% naszego społeczeństwa, patrząc na ich zachowanie to nie ludzie a zwierzęta i mówię to z pełną powagą. Nigdzie, podkreślam NIGDZIE - nie spotkałem się z takim chamstwem i prymitywizmem jak w tym kraju !!!

Z góry przepraszam Wszystkich pożądnych, pracujących i zajmujących się kreatywnym rozwijaniem siebie członków społeczeństwa.

Moje słowa nie miały zamiaru urazić nikogo osobiście, ale patrząc na to, z czym spotykam się na codzień - dochodzę właśnie do takich wniosków.

Nie twierdzę, że nękające ten kraj ciągłe wojny i wynikły stąd strach przed przyszłością i ubóstwo nie miały wpływu na obecne zachowanie i rozwój. Jednak niczym nie usprawiedliwiam rozkradania majątku narodowego w sposób JAWNY, przez obecnie, łaskawie nam panujacych

P.S ... właśnie jadąc dziś samochodem, słyszałem że LPR wystawiła swojego kandydata na prezydenta. Jak łatwo się domyślić, został nim (... werble) M. Giertych. Mój ulubiony na dzień dzisiejszy kretyn z mordą konia i mózgiem żaby - kandydat n prezydenta tegoż pięknego kraju.

Fajnie się będzie działo - dobrze, że śmigam na magisterkę do Holandii. Chyba będę musiał postarać się o tamtejsze obywatelstwo

Pozdrawiam - SpeedR