MotoNews.pl

PROBLEM Z ODPALANIEM ESSIEGO !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, pojawił sie u mnie problem i mam nadzieje ,ze ktoś z was to juz przerabiał.
Otoz od pewnego czasu (kilka dni) mam problemy z uruchomieniem silnika.Podczs wlaczenia stacyjki wszystko jest jak powinno, silnik normalnie kreci lecz nie moze zalapac,efekt jakby nie bylo paliwa.Po jakims czasie(czyt. kilku probach rozruchu lub kilkunastu) silnik odpala i chodzi normalnie tak jak powinien.
Przy nie udanych probach odpalenia nie pojawia sie dymek z tlumika co moze swiadczyc o braku paliwa w komorze lecz podczas pozniejszej jazdy wszystko jest oka i auto dobrze chodzi.
Zaslyszalem ,ze problemem moze byc jakis stycznik badz uklad scalony umiejscowiony w okolicach komputera ,ktory to ma za zadanie podawanie impulsu na pompe paliwa.
Bardzo bym prosil o wasze sugestie.

p.s. dla przypomnienia silnik 1,6 16v Zetec

Dziekuje i Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Presso dnia 2005-06-03 21:40:01 ]

Po włączeniu zapłonu powinieneś usłyszeć pracującą przez chwilę pompę paliwa. Jeśli tak się nie dzieje, możesz mieć trudności z odpaleniem.

Ja tez mam ten problem !!!
narazie nie znalazłem rozwiazania ale mam patent ( chwilowy bo mam zamiar usunąć usterkę )
Ja u siebie musze zanim rusze rozrusznik kilka razy przekrecic stacyjke do położenia 1 -go ( na ok 1 sekundę tak aby usłyszec pompe paliwa ) wyłączyć zapłon i z powrotem od razu przepompowac pompę . Zrobić tak kilka razy i pali jak złoto.
To trochę to irytuje takie kręcenie i pompowanie tej pompki ale niektórzy na forum stwierdzili ze to standard dla forda.
Spróbuj powinnno pomóc chociaz chwilowo zanim nie znajdziesz rozwiązania ! Jakbyś wiedział co jest nie tak daj znac.
Pozdrawiam