Rośnie stan oleju!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w moim e36 1,6 nieznacznie zwiękasza się stan oleju, bagnet śmierdzi benzyną - co jest? mechanicy rozkładają ręce... pomocy

jak dla mnie istnieje kilka powodów, dla których benzyna może dostawać się do oleju:
- najbardziej prawdopodobne, że masz pękniętą którąś z tulei cylindrowych
- uszkodzona uszczelka pod głowicą między cylindrem, a kanałem olejowym
- pęknięta głowica

Najpierw zdejmij głowicę i jak nie będziesz na żadnej tulei widział pęknięcia i uszczelka też będzie ok, ta zawieź głowicę do sprawdzenia (jak będziesz chciał to podam Ci namiary na faceta z Łodzi, który robi to solidnie). W każdym razie zabierz się za to poważnie, bo taka jazda z paliwem w oleju nie wróży nic dobrego...

Cytat:
jak dla mnie istnieje kilka powodów, dla których benzyna może dostawać się do oleju:
- najbardziej prawdopodobne, że masz pękniętą którąś z tulei cylindrowych
- uszkodzona uszczelka pod głowicą między cylindrem, a kanałem olejowym
- pęknięta głowica

a skąd ty masz takie wiadomości niestety żadna z nich nie będzie powodowała dostawania sie benzyny do oleju
Cytat:
bagnet śmierdzi benzyną

bagnet ma śmierdzieć benzyną (w granicach przyzwoitości)a co do tematu to nie ubywa ci np płyn chłodniczy?

gdyby to był fiat czy poldek powiedział bym ci że się pompka zjebała

Ja stawiam na uszczelke pod glowica, jezeli przybywa Ci oleju to chyba tylko dlatego ze do oleju dostaje sie plyn chlodzacy czego efektem powinien byc zmieniony kolor oleju na szary. Wyjmij bagnecik i sprawdz jaki kolor ma olej i odkrec korek pokrywy zaworow powinien miec cos jakby "galaretkowaty" nalot. Ja tak mialem i olej takze smierdzial paliwem... i chyba mechanikow masz slabych skoro tego nie wiedza czemu moze przybywac oleju tzn ja nie twierdze ze ze mnie spec ale jako mechanicy z takimi rzeczami powinni juz miec doczynienia...

Cytat:
2005-05-31 22:33:53, JanekE30 pisze:
Ja stawiam na uszczelke pod glowica, jezeli przybywa Ci oleju to chyba tylko dlatego ze do oleju dostaje sie plyn chlodzacy czego efektem powinien byc zmieniony kolor oleju na szary. Wyjmij bagnecik i sprawdz jaki kolor ma olej i odkrec korek pokrywy zaworow powinien miec cos jakby "galaretkowaty" nalot. Ja tak mialem i olej takze smierdzial paliwem... i chyba mechanikow masz slabych skoro tego nie wiedza czemu moze przybywac oleju tzn ja nie twierdze ze ze mnie spec ale jako mechanicy z takimi rzeczami powinni juz miec doczynienia...

zgodze sie z jankiem pewnie tak jest

Cytat:
cos jakby "galaretkowaty" nalot.

emulsja sie to nazywa

Cytat:
Cytat:
-----------------------------------------------------------------------------

cos jakby "galaretkowaty" nalot.

-----------------------------------------------------------------------------

emulsja sie to nazywa

zapewniam Cie Marcin ze emulsji w moim przypadku to nie przypominalo, predzej pianke ale to chyba nie jest istotne...

... u mnie zwiększył sie stan oleju ponieważ nie palił na 1 cylinder - cewka poszła się ...