Ręczny mechanizm przednich szyb-Omega B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich
Jestem tu nowy więc wybaczcie jezeli porusze temat juz wałkowany- choć sprawdzałem na forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Otóż mam ręczne mechanizmy podnoszenia szyb w przednich drzwiach. Od strony kierowcy się nie domykała szyba więc rozebrałem te drzwi i co się okazało. Taka duża półksiężycowa zębatka ma ułamane ok 5 zębów ( ostatnich) i to powoduje nie domykanie się szyby. Pytanie moje jest takie. Czy można to naprawić w miare prostym sposobem (naspawanie+ukrztałtowanie zębów) czy od razu szukać innego mechanizmu.
Nie myślałem że reczny mechanizm tak cięzko dostać!!
I drugie pytanie (przy okazji)
Skąd sie może brać hałas silnika w kabinie. Sprawdzałem czy nie ma gdzieś przelotu z komory silnika i nic. Głównie szukałem tam gdzie wiązka elektryczna przechodzie do kabiny.(po stronie komputera).
Sorry że tak sie rozpisałem

Pozdrawiam

witam. też miałelm rozwalony mechanizm podnoszenia szyby. Na szczęście niemiec dał nowy, musiałem tylko przełozyć. Teraz myśle żeby założyć elektryczne popdnośniki. Jeśli będziesz zakładał mechanizm, to nie rób na nity tylko na śruby. Nity sa słabe, potem to wszystko lata i póka.

i stóka

Tak jeszcze raz przeczytałem post Michu i myślę, że może lepiej jeśli masz omcię okablowaną pod elektryczne szyby to gdyby nie było szans na używkę mechanizmu ręcznego, to chyba lepiej nabyć używkę elektryczną. Nie wierzę, żeby udało się zreanimować zębatkę, a jeśli, to chyba koszty niemałe.

Kurcze miałem okazje kupić taki elektryczny mechanizm za 120 zł na lewą stronę. Szczerze to bałem sie podłaczania tego wszystkiego. Naczytałem sie że to wcale nie takie proste. O ile nie mam okablowania bo tego nie sprawdzałem. Byłem przekonany że jeżeli nie ma elektrycznych szyb to nie ma też okablowania. Janusz jak najszybciej sprawdzić czy mam fure okablowaną pod el. szyby.

Witam po raz kolejny

Dziś zlokalizowałem żródło hałasu wewnątrz kabiny. Hałas pochodził ewidentnie z komory silnika. Szukałem z uporem maniaka jakiegoś nieszczelnego pzrzejścia między kabiną a komorą silnika. I co znalazłem. Po zdjęci podszybia zauważyłem że na odcinku ok 30 cm przednia szyba jest odklejona od karoserii. Oczyściłem wszystko dokładnie i wcisnąłem czarny klej poliuratanowy. ( w tubce takiej jak silikon). No i sukces. W kabinie zapanowała cisza. Taka mała rzecz a cieszy.
Swoją drogą to okazało sie że ta szyba była u Helmutów wymieniana i po partacku przyklejona.
pozdrawiam

Temat mechanizmu podnoszenia szyb rozwiązany. Znalazłem na allegro gościa z kompletem części do Omegi B. Miał ręczny mechanizm za 60 zł. Wymiana zajęła mi z 2 godziny. Przy okazji zakonserwowałem sobie drzwi środkiem do konserwacji profili zamkniętych. Mechanizm przymocowałem nitami stalowymi zrywalnymi tak jak było oryginalnie. Jeżeli ktoś potrzebuje procedure wymiany takiego mechanizmu to moge napisać.
Pozdrawiam

Witam, komentarz do postu i uwagi kol. o podklejaniu szyby,
"mała rzecz , a cieszy" (kawał): wraca mąż z pracy i mówi do żony, 'wiesz, ta moja sekretartka o...tylle skróciła spódniczkę, taka mała rzecz, a cieszy!!', zona burkneła i nic. Na drugi dzień to samo,żona burknęła głosniej. Na trzeci dzień to samo, tego już żona nie wytrzymała, 'wiesz co!, ten sąsiad u góry, ma o tyyyle dłuższego, taaaka mała rzecz , a cieszy!!!!
Jerzy