MotoNews.pl

Dolot powietrza w mkV 1.6 efi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko czy ktoś może mi powiedzieć lub podesłać zdjęcie tej gumowej rury która doprowadza powietrze w Essim mkV 1.6 EFI 91 r do obudowy filtra powietrza? Bo z tego co wiem ta rura dolotowa może być skierowana w dół lub do przodu i wtedu chyba jest mocowana w przedniej ścianie koło lewego reflektora (tam jest taki owalnu otwór).U mnie po założeniu LPG wystrzeliło ją i teraz nie wiem jaką kupić i jak to założyć. Z góry dzięki za wszelką pomoc

zdjęcia to nie mam ale standardowo, seryjnie mocowane jest tak jak napisałeś .. przy reflektorze w pasie przednim jest taka owalna dziura..i tam trzeba to wpasować, a jak jest gaz to różne kombinacje gazownicy uskuteczniają...ja proponuję wtedy to w ogóle wywyalić i wstawić rurkę taką harmonijkową i skierować w dół i musi byś dobrze

U mnie gazownicy wywalili całkiem tę rurę i zaślepili otwór, natomiast wywiercili otwór od strony kabiny. Podobno ma to eliminować efekt gaśnięcia silnika (szczególnie gdy na dworze mróz aby zasysał cieplejsze powietrze z komory silnika a nie z chłodnicy). Generalnie wszyscy preferują zmniejszenie ilości dopływu powietrza przy instalacji gazowej.
Pozdrawiam

Czesc

To moze macie gdzies taka rure do sprzedania? U mnie poprzednik ja chyba wywalil, a mnie jakos serce boli ze jej nie ma
Albo przynajmniej powiecie ile takie cos moze kosztowac u Forda.

Pozdrawiam
Demon

Cytat:
Czesc

To moze macie gdzies taka rure do sprzedania? U mnie poprzednik ja chyba wywalil, a mnie jakos serce boli ze jej nie ma
Albo przynajmniej powiecie ile takie cos moze kosztowac u Forda.

Ja to kiedys zgubilem, teraz mam zalozona rure podobnej srednicy skierowana w dol. W kazdym razie w fordzie to chyab 120zl kosztowalo jak sie pytalem, a uzywki juz rok trafic nie moge

w Łodzi w sklepie udało mi sie kupić oryginalaną forda za 20 zł (używka ale stan idealny)