MotoNews.pl

Automatyczna klima w e-36 a klimatronic

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie czym się różni klimatronic od automatycznej klimy w e-36 - tzn u siebie mam klime automatyczną ( z pokrętłami) czy można wymienić np sam panel z pokrętłami na panel klimatronic?
Ten z pokrętłami i tak jest cały sterowany elektrycznie , może wystarczy tylko zmienić panele ??

Na mój chłopski rozum to w klimatroniku wszystko jest już obsługiwane silniczkami elektrycznymi, przy każdym wywietrzniku jest jeden który odpowiednio otwiera lub zamyka nawiew, ale np w E32 też były zwykłe pokrętła bez żadnych wyświetlaczy z temperaturą a działało na takiej samej zasadzie jak pisze powyżej. Nie wiem jak to wygląda w E36, jeżeli masz wszystko na żyłkach to lipa ale jeżeli panel jest elektroniczny to kto wie, może tylko wystarczy go wymienić i będzie działać!?!? Musiałbyś sprawdzićjedynie wejścia kabli tzn czy i w jednym i w 2gi panelu te same kolory czyli czy dane przyciski obsługuja to samo, bo może się nagle okazać że będziesz robić cieplej a wiać będzie zimniej itd itp - chyba wiesz o co chodzi. Najlepiej znaleść taki 2gi panel i spróbować

w e-36 z automatyczną klimą nie ma żadnych żyłek - wiem bo wymieniałem tam żarówkę od podświetlenia - wszystko jest elektryczne dlatego pytam, wydaje mi się że chyba to będzie to samo???
nie mam panela z klimatronica aby porównać , ale jakby się dało to chętnie wymieniłbym pokrętła na wyświetlacz...

Hmm spróbuj spytać w aso czy czym się różniła instalacja eketryczne, hmm kurcze sam jestem ciekaw, ale osobiście wydaje mi się ze powinno się dać, chociaz każda bemka jest inna, widziałem np kilka E32 i każda miała coś innego, kiedyś chciałem wymienić sterownik z ABS i miałem 4 różne i każdy inny a niby każdy do tego samego modelu.

dowiedziałem się niestety różnica jest i nie da się wmontować panela z klimatronica do klimy automatycznej. Różnica jest już w samym działaniu - klimatronic po włączeniu chłodzenia uruchamia sprężarkę która cały czas chłodzi z maksymalną mocą (dlatego min w klimatronicach często wysiadają sprężarki) a wyrównuje temperaturę dodając ciepłego powietrza !!. Natomiast w przypadku klimy automatycznej potencjometry działają jak termostaty które po osiągnięciu żądanej temperatury wyłączają sprężarkę klimy

Pozdr..

Cytat:
Natomiast w przypadku klimy automatycznej potencjometry działają jak termostaty które po osiągnięciu żądanej temperatury wyłączają sprężarkę klimy

nieprawda to działa tak samo jak w tej z wyświetlaczem a skoro to rozbierałeś to chyba źle patrzyłeś że nie widziałeś cięgna od regulacji kierunku nawiewu

to prawda hz10 - żeczywiście jest tam jedno cięgno do reggulacji kierunku - z pierwszym razem jak to rozbierałem to wydawało mi się że to przewód elektryczny - bo jest w izolacji, natomiast co do klimatronika to o tym działaniu jest na bank prawda bo byłem w serwisie klimy i min. pytałem o to.

Pozdr..

Cytat:
co do klimatronika to o tym działaniu jest na bank prawda bo byłem w serwisie klimy i min. pytałem o to.

to ci w serwisie powinni sie leczyć bo niestety to nie może tak działać dlatego że po odłączeniu sprężarki ciśnienie zaczyna sie wyrównywać i klima zamiast chłodzić zaczyna grzać a łatwo to zauważyć np.po wyłączeniu klimy w samochdzie po jakimś czasie zaczyna lecieć z nawiewu para która wcześniej osdziła sie na parowniku